Adana’da kadınlar cinayetlere karşı yürüdü: Yasalar uygulanmıyor, tedbir alınmıyor
Adana’da artan kadın şiddetine ve cinayetlerine karşı yürüyen kadınlar, İstanbul Sözleşmesi'ne yeniden dönülmesi için yetkililere çağrı yaptı.

Adana Kadın Platformu’nun çağrısıyla bir araya gelen kadınlar, ülkede ve Adana'da artan kadına yönelik şiddet ve cinayetlere dikkat çekmek için yürüyüş düzenledi. Turgut Özal Bulvarı’ndan başlayıp Baraj Yolu’ndaki Duygu Kafe'ye kadar süren yürüyüşte, kadına karşı şiddet ve cinayetlere tepkiler dile getirildi. Kadınlar, İstanbul Sözleşmesi'ne yeniden dönülmesi için yetkililere çağrıda bulundu.

Kadınlar, yürüyüşte attıkları sloganlarla İstanbul Sözleşmesi’nin yeniden yürürlüğe girmesi gerektiğinin altını çizdi. “Susma, sinme, direnişi örgütle!” ve “Kadınlar yaşasın, İstanbul Sözleşmesi uygulansın” sloganlarıyla yürüyen kadınlar, çevredeki kadınlara da şiddete karşı birlikte mücadele çağrısı yaptı. 

6284 UYGULANMIYOR, CEZASIZLIK FAİLLERİ CESARETLENDİRİYOR

Yürüyüşte Adana'da önceki gün erkekler tarafından gerçekleştirilen iki saldırıda öldürülen 5 kadınla birlikte ülke gündeminde artan kadın cinayetlerine tepki gösterildi. Adana Kadın Platformu adına açıklama yapan Zehra Aydın, Türkiye’de her gün bir kadının öldürüldüğüne dikkat çekerek, devletin bu şiddeti önlemek için etkili adımlar atmadığını vurguladı.

Aydın, "6284 sayılı yasa etkin uygulanmıyor, koruma tedbirleri yetersiz. Failler cezasız kalıyor, kadın cinayetleri münferit olaylar olarak sunuluyor. Ancak bu zihniyet kadın düşmanlığını körüklüyor ve cinayetlerin önünü açıyor. İstanbul Sözleşmesi'nden çıkılmasının bu şiddet sarmalını daha da güçlendiriyor” dedi.

Hükümetin toplumsal cinsiyet eşitsizliğini besleyen politikalarının kadın cinayetlerine zemin hazırladığını söyleyen Aydın, "Kadınları koruyacak en etkili uluslararası sözleşme olan İstanbul Sözleşmesi’ni iptal eden hükümet, erkek şiddetini meşrulaştırıyor" diye konuştu.

CEZASIZLIK POLİTİKALARINA KARŞI MÜCADELE ÇAĞRISI

Kadın cinayetlerine karşı yürütülen cezasızlık politikalarına tepki gösteren Aydın, şiddeti önlemekle yükümlü kamu görevlilerinin ihmallerinin cezasız kalmasının, failleri cesaretlendirdiğini vurguladı. Aydın, "Failler cezalandırılmıyor, şiddet mağduru kadınlar adalete ulaşamıyor. Kadınları korumayan bir sistemle karşı karşıyayız. İstanbul Sözleşmesi'ne dönülmesi ve kadınları koruyan yasaların uygulanması için mücadelemizi büyüteceğiz" dedi. 

Fotoğraf: Ekmek ve Gül