Adana 8 Mart mitinginde kadınlar şiddete ve savaşa karşı birlik olmaya çağırdı
Adana’da 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü mitinginde bir araya gelen kadınlar ‘Eşitsizliğe, şiddete, yoksulluğa, savaşa karşı isyandayız!’ dedi.

Adana’da kadınlar Uğur Mumcu Meydanı’ndaki 8 Mart mitingi için Kasım Gülek Köprüsü’nde bir araya geldi. Meydana yürüyen kadınlar Adana Platformu’nun “Eşitsizliğe, şiddete, yoksulluğa, savaşa karşı isyandayız!” pankartını açarak şiddet, yoksulluk ve savaşa karşı birlik olmaya çağırdı.

Mitingde basın metnini Pelin Çiçek ve Çağla Cemali okudu. Emperyalistlerin Ukrayna üzerinde kurduğu haksız savaş politikalarını ve işgali kabul etmediklerini ifade eden Pelin Songül Çiçek, “Mülteci kadınlara yönelik cinsel, fiziksel, psikolojik saldırılara geçit vermeyeceğiz. Kadınların sesinin daha da kısılmasına sebep olan, sorunlarımızı görünmez hale getiren savaş politikalarına son verilsin! Savaşa harcanan bütçe kadınların ve çocukların ihtiyaçları için kullanılsın” dedi.

‘SEYHAN BELEDİYESİ İŞÇİLERİNİN YANINDAYIZ’

Pandemi ile birlikte artan ev içi görünmeyen emek yükünün, işsizlik ve yoksullaşmanın dayanılmaz boyutlara ulaştığını dile getiren Çiçek, “Ev içi emek sömürüsü, bakım emeği yükü, erkek şiddeti ve ölümler arttı. Evin içinde psikolojik şiddet çeşitli biçimlerle derinleşti, normalleştirildi ve bizlere dayatılmak isteniliyor” dedi.

Farplas’tan Darinda’ya; Sinbo’dan Adkotürk’e; Hugo Boss’tan tekstil atölyelerine, her yerde “eşit işe eşit ücret” diyen, “insanca yaşamak istiyoruz” diye harekete geçen, sendikal hakları için direnen, ek zam talepleri ile iş bırakan, grev alanlarının direnci olan kadınları hatırlatan Çiçek, “Bugün aramızda Seyhan Belediyesi işçileri de var. Yakın zamanda çalışma koşullarını iyileştirmek için bir grev kararı aldılar. Biz kadınlar Seyhan Belediyesi işçilerinin aldıkları grev kararının yanında yer alacak, haklarını alana kadar direnişlerine omuz verecek, bu kararın karşısında duran, grev kırıcılığı yapmaya çalışanların karşısında olacağız. Ülkenin dört bir yanında süren onlarca direnişe, grevlere selam olsun!” dedi.

‘İSTANBUL SÖZLEŞMESİ TEKRAR İMZALANIP UYGULANSIN’

İstanbul Sözleşmesi’nden çıkmak isteyenleri cezasız bıraktıkları faillerden, takım elbise giymiş diye uyguladıkları ceza indirimlerinden, çocuk istismarını aklamalarından tanıdıklarını dile getiren Cemali, “İstanbul Sözleşmesi tekrar imzalansın ve 6284 sayılı kanunla birlikte etkin şekilde uygulansın. Her yerde kadınların güvenle gidebileceği danışma merkezleri ve sığınaklar açılsın” dedi.

‘BÖLGEDE BARIŞ, DEMOKRATİK EŞİT HAKLAR TEMELİNDE ÇÖZÜM’

Özgürlük, eşitlik, demokrasi ve barış istediği için Aysel Tuğluk ve yüzlerce hasta tutsağın hapishanelerde ölüme terk edilmek istendiğini ifade eden Cemali, “Kadınların iradesinin önünde kendi kirli/hukuksuz siyasetleriyle durmak istiyorlar. Milletvekili Semra Güzel hakkında yürütülen karalama kampanyasını kınıyoruz. İrademize dokunamazsınız. İçeride ve dışardaki bu dayatmalara karşı ses çıkaracağız, adil bir yaşam için mücadele edeceğiz! Bölgede barış, ülke içinde huzur ve güvenlik; Kürt sorununda barışçıl, adil, demokratik, eşit haklar temelinde çözüm istiyoruz” dedi.

‘İSTANBUL SÖZLEŞMESİNDEN ÇIKMA KARARI YOK HÜKMÜNDEDİR’

Mitingde söz alan HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, polis kontrol noktasında pankartları içeri alınmayan LGBTİ bireylerini selamladı. Deniz Poyraz ve Gabriye Gezer’i öldürenin erkek devlet zihniyeti olduğunu dile getiren Kemalbay, “Kadınların katledilmesi, şiddete maruz kalması, istismar edilmeleri en büyük sorunların başında geliyor. Kadınlar özgürleşmeden Türkiye demokratikleşemez, barış gelemez. Kadınlar olarak kadın ittifakını kırarak nasıl bir yaşamın inşaa edileceğini gösteriyoruz” dedi.

CHP Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin de kadınların her alanda ezildiğini, istihdamda yer alamadıklarını, merdiven altı atölyelerde ucuz işgücü olarak çalıştırıldığını belirterek kadınların toplumsal yaşamdaki yerinin değişmesi gerektiğini söyledi. İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılmasının yok hükmünde olduğunu ifade eden Şevkin, eşit haklar için kadınlar olarak omuz omuza mücadele etmeye devam edeceklerini söyledi.


Fotoğraflar: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Adana Ekmek ve Gül Grubu kadınları buluşturdu

Adana'da Ekmek ve Gül Grubunun düzenlediği 8 Mart etkinliğinde onlarca kadın bir araya geldi. Etkinl...

Ankara’da kadınlar haykırdı: Şiddete, krize ve yok...

Ankara Kadın Platformunun çağrısıyla yüzlerce kadın bir araya gelerek ‘Erkek ve devlet şiddetine, kr...

8 Mart Büyük Kadın Buluşması| Değiştirecek gücümüz...

İstanbul 8 Mart Kadın Platformunun çağrısıyla, Kadıköy’de Büyük Kadın Buluşmasında bir araya gelen k...