Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın imzasıyla, tüm başsavcılıklara “Aile İçi ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesi” genelgesi gönderildi.
Kadına yönelik şiddetin önlenmesi için etkin mücadeleye yürütülmesi vurgusu yapılan genelgede, ihtisaslaşmanın sağlanması amacıyla Aile İçi ve Kadına Yönelik Şiddet Suçları Soruşturma Bürolarında görevli Cumhuriyet savcılarının zorunlu durumlar dışında farklı işlerde görevlendirilmemesi istendi.
Bu amaca aykırı iş bölümü değişikliği yapılmaması hususunda gerekli dikkat ve özenin gösterilmesi gerektiğinin vurgulandığı genelgede, 6284 Sayılı Kanun’da düzenlenen tedbir kararlarını vermek üzere, her adliyede belirli aile mahkemelerinin görevlendirildiği hatırlatıldı.
BU KAÇINCI GENELGE
İçişleri Bakanlığı kadına yönelik şiddetin önlenmesi amacıyla nisan ayında 81 ilin valiliğine, Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele 2022 Faaliyet Planı'nı içeren bir genelge gönderdi. Genelgede 5 milyon erkeğe eğitim verilmesi, elektronik kelepçe sayısının bin 500’e çıkarılması, kadın konukevi sayısının artırılması, 110 bin kolluk personeline eğitim verilmesi gibi önlemlere yer veriliyor.
Genelgede, Cumhuriyet başsavcılıklarına doğrudan yapılan şikayet başvurularında, mağdurun beyanının bizzat Cumhuriyet savcısı tarafından alınması talep edildi.
Genelgede, şiddet olayına ilişkin delillerin ivedi şekilde toplanması, mağdurun beyanının özel ortamda alınması, şüpheli ile yüz yüze gelmesinde sakınca bulunduğu değerlendirilen mağdurun beyanının adli görüşme odasında uzman aracılığıyla alınması istendi.
NİTELİKLİ VAKALAR TESPİT EDİLECEK
Genelgede, özellikle nitelikli ve tekrarlanan şiddet vakalarının önlenmesi için gerekli tedbirlerin alınması gerektiği de vurgulandı.
Tedbir taleplerinde UYAP kayıtları incelenerek taraflar hakkında 6284 Sayılı Kanun kapsamında daha önce verilmiş tedbir kararı, soruşturma ve kovuşturma dosyası ile risk oluşturabilecek bir davanın bulunup bulunmadığı da araştırılacak.
Nitelikli veya tekrarlanan şiddet vakalarında şüpheli hakkında uzaklaştırma veya yaklaşmama tedbirleriyle elektronik kelepçe kararı talep edilebilecek.
Daha yeni yılın ilk gününde Bursa'da cezaevinden yeni çıkan Murteze E., genç bir kadını ve annesini vurmuş; Manisa'da daha önce iki kadını öldüren ve “koronavirüs tedbiri” olarak şartlı tahliye edilen Necati A., bir kadının ölü bedenini gömerken görülmüş ve tutuklanmıştı. Habere ulaşmak için TIKLAYIN
CEZA İNFAZ KURUMLARINDAN AYRILMA HALİNDE KOLLUĞA BİLDİRİM
Genelgede, Ceza Muhakemesi Kanunu’nda yapılan değişiklikler de hatırlatıldı.
Kasten öldürme ve bu suça teşebbüs, neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama, çocuğun cinsel istismarı, nitelikli cinsel saldırı ve neticesi sebebiyle ağırlaşmış işkence suçlarından tutuklu ya da hükümlü bulunan kişilerin ceza infaz kurumlarından tahliye olması veya firar etmesi halinde ceza infaz kurumu müdürlüğünce mağdurun bulunduğu yer kolluk birimine bildirimde bulunulma zorunluluğuna ek olarak genelgeyle izin nedeniyle ceza infaz kurumundan ayrılma durumunda da aynı şekilde bildirim yapılmasının sağlanması istendi.
Fotoğraf:
İlgili haberler
İçişleri Bakanlığından ‘Kadına Yönelik Şiddetle Mü...
Kadına yönelik şiddete karşı koruyucu ve önleyici tedbirler içeren 6284 sayılı yasanın uygulanması k...
Bakanlık Genelgeleri: Suçun ikrarı mı, politika ıs...
Bugünün güncel dayanışma ağlarından biri olan sosyal medyayı baltalamaya niyet eden bu genelgeleri “...
İstanbul Sözleşmesi’ni, 6284’ü uygulamayanlar ‘göz...
Geçen hafta İç İşleri Bakanlığı 81 ile Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele genelgesi gönderdi. Mecliste...
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.