8 Mart Kadın Platformu: 6 Mart’ta ‘Özgürlüğümüzü kazanacağız’ diye haykıracağız
İstanbul 8 Mart Kadın Platformu: Özgürlüğümüzü ancak biz kazanabiliriz biliyoruz, tüm kadınları 6 Mart Cumartesi günü saat 16.00’da Kadıköy Beşiktaş iskelesine ‘8 Mart Büyük Kadın Buluşması’na bekliyo

İstanbul 8 Mart Kadın Platformu, 6 Mart Günü Kadıköy'de yapacakları Kadın Buluşmasına ilişkin İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesinde basın toplantısı düzenledi. Platform üyeleri tüm kadınları 6 Mart'ta Kadıköy'deki buluşmaya çağırdı.

Platform adına açıklamayı Nupelda Çelik okudu. 8 Mart’tan bu yana yaşadıkları Kovid-19 sürecinde evlere kapatılmayı, isyanları bir kenara bırakmayı kabul etmedikleri söyleyen Çelik, “Pandemi boyunca kadın dayanışmasıyla birbirimizin çaresi olan bizler, yine birbirimizden güç almak için; emeğimiz, bedenimiz, kimliğimiz, hayatımız bizimdir demek için; kadın dayanışmasını büyütmek için, ‘Özgürlüğümüzü kazanacağız’ sesini yükseltmek için bu sene 6 Mart’ta, Kadıköy’de Büyük Kadın Buluşmasındayız” dedi.

‘YAŞAMIMIZ, KAMPÜSÜMÜZÜ, KENTLERİMİZİ KENDİMİZ YÖNETMEK İSTİYORUZ’

“Patriyarkanın, Saray rejiminin, sömürünün ve erkek şiddetinin karşısında, hayatımızı ve haklarımızı savunmaktan vazgeçmedik” diyen Çelik, “Ekonomik ve siyasal krizin faturasının biz kadınlara kesilmesini, salgının bizleri evlere kapatmasını kabul etmedik. Bu direncimizi ve ısrarımızı yanımıza alarak, eşit ve özgür bir yaşam için sizleri Kadıköy’de bir araya gelmeye, Büyük Kadın Buluşmamıza çağırıyoruz. Bugün Boğaziçi’nde “atanmış değil seçilmiş” diyerek kayyumlara karşı üniversitelerimizi savunan kadınlar olarak, yıllardır yerel yönetimlerde kadın derneklerini kapatarak icraatlarının açılışını yapan kayyumlara karşı kentlerimizi savunan kadınlar olarak özgürlüğümüz için 6 Mart’ta bir kere daha bir araya geliyoruz. Çünkü yaşamımızı, kampüsümüzü, kentlerimizi kendimiz yönetmek istiyoruz” ifadelerini kullandı.


'BÜTÜN KADINLAR İÇİN KADIKÖY'DEYİZ'

‘İstanbul Sözleşmesi Yaşatır’ demekten vazgeçmedik diye konuşan Çelik, “Her bulduğumuz fırsatta da söylemekten vazgeçmeyeceğiz. İstanbul Sözleşmesi’ni, 6284 Sayılı Kanun’u, önleme ve koruma kararlarını uygulamayan erkek-devlete “Suçlu sensin!” diyen kadınlar olarak; şiddet faili erkeklerin cezasız bırakıldığını, devlet eliyle kız kardeşlerimizin kaybedildiğini gören ve birbirinden asla vazgeçmeyen kadınlar olarak 6 Mart’ta bir kere daha bir araya geliyoruz! Erkek şiddetine karşı hayatını savunduğu için tutsak edilen kadın arkadaşlarımızın sesini sesimize katıyoruz. Özgür, eşit ve şiddetsiz bir yaşam için mücadele eden, prangalarla evlere, ilçelere hapsedilen bütün kadınlar için Kadıköy’deyiz. Çünkü biz ifade, örgütlenme, hak arama ve hayatına sahip çıkma özgürlüğümüzü istiyoruz” diye konuştu.

'DÜNYAYI YERİNDEN OYNATACAĞIZ'
Son olarak Çelik şunları söyledi: “Tutsak edilmeyle, çıplak aramalarla; erkek-devlet şiddetiyle sinmedik. Hayatın her alanında, her biçimiyle mücadele eden biz kadınlar, bizlere dayatılan kuşatmalara boyun eğmedik. Hayatımıza dayattığınız iki kötüden birini seçmeyi kabul etmedik, biz özgürlüğümüze giden yolu dayanışmamızla örgütlüyoruz! Hayatına savaş, tecrit, sömürü, işkence dayatılan kadınlarız ve birlikteyiz. Açlık grevlerine ses olmak, dayanışmayı büyütmek için, çocuklarıyla tutsak edilen kadınlar için, hâlâ tahliye edilmeyen hasta tutsaklar için Kadıköy’de bir araya geliyoruz. Özgürlüğümüzü biz kazanacağız, biliyoruz. Yıllardır 8 Martlarda emek sömürüsüne, işsizliğe, güvencesizliğe, erkek-devlet şiddetine, LGBTİ+fobiye, ırkçılığa, irade gaspına, adaletsizliğe karşı sokakları dolduruyoruz. Bu sene de hayatlarımızı kuşatan patriyarkaya, erkek-devlet şiddetine, ekolojik yıkıma, sömürüye ve faşizme karşı; isyanımızı, öfkemizi, mücadelemizi her yerde büyütüyoruz. Özgürlüğümüzü ve hayatlarımızı savunmak için Kadıköy’de buluşuyoruz.İstanbul’un dört bir yanından kadınlar 6 Mart saat 14.00’da Kadıköy, Beşiktaş İskelesi’nde Büyük Kadın Buluşması’nda olacağız. Dünyayı yerinden oynatacağız. Özgürlüğümüzü kazanacağız.” 

Fotoğraflar: Eylem Nazlıer/Evrensel

İlgili haberler
İstanbul’da kadınlar 6 Mart’ta Kadıköy’de

İstanbul 8 Mart Kadın Platformu, bu yıl 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinliğini 6 Mart’ta Kadı...

İl il 8 Mart 2021 buluşmaları

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde kadınlar ülkenin dört bir yanında, pandemiye, artan baskılara,...

Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği 8 Mart etkinliği

Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği 8 Mart’ta kadınları şiddete, krize güvencesizliğe karşı sokakta olm...