8 Mart 2022 | Kadınlar işyerinde, sokakta, meydanda, her yerde mücadelede!
Bugün 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü! Umudu ayakta tutmak için mücadele eden kadınların günü. Ülkenin dört yanında kadınlar eşitsizliğe, yoksulluğa, savaşa, şiddete karşı talepleri için sokakta!

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününde yurdun pek çok yerinde kadınlar; iş yerlerinde, mahallede, sokakta şiddete, savaşa, eşitsizliğe, yoksulluğa, hak gasplarına karşı bir araya geliyor.

Dünyanın her yanından, ülkenin dört bir köşesinden meydanlara, sokaklara taşan; iktidarın kadın haklarına dönük saldırılarına, iş yerlerinde artan baskıya, işten atmalara, güvencesiz çalışmaya, şiddete, geleceksizliğe, kadın cinayetlerine, artan yoksulluğa, saatler harcanan gıda kuyruklarına, artan zamlara, ödenemeyen faturalara, istismara, çocukların geleceğinin karartılmasına, her türden gericiliğe karşı kadınlar bu 8 Mart’ta talepleriyle, sloganlarıyla, dövizleriyle alanlarda sesini yükseltiyor.  

İşte il il kadınların 8 Mart’ı…

İZMİR

KADINLAR “SÖMÜRÜSÜZ EŞİT VE ÖZGÜR BİR DÜNYA İÇİN” SOKAKLARA ÇIKTI

İzmir’de Kadın Platformu'nun çağrısı ile bir araya gelerek 8 Mart’ı kutlamak isteyen kadınlar Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde toplandı.

Toplan kadınların yürümesine polis engel oldu. Direnen kadınlar polis barikatını açtırarak, “Krizin yükü patronlara”, “Nefrete inat yaşasın hayat”, “Nafaka hakkı gasp edilemez”, “Jin jiyan azadi”, “Savaşa hayır barış hemen şimdi” sloganları eşliğinde cadde boyunca yürüdü.

Zamların geri alınması, ücretlere ek zam yapılması, şiddetin, sömürünün ve savaşın son bulması, İstanbul Sözleşmesi’nin tekrar yürürlüğe girmesi gibi taleplerin ön plana çıkığı yürüyüşte basın açıklamasını İKP adına Özgür Genç, Meryem Yıldırım ve Berfin Yücel okudu.

‘EŞİTLİK, ÖZGÜRLÜK, İNSANCA BİR YAŞAM İÇİN SOKAKLARDAYIZ’

8 Mart’ın tüm dünyada emekçi kadınların kapitalist sömürüye, eşitsizliklere, mahkum edildikleri korkunç çalışma ve yaşama koşullarına karşı mücadele günü olduğunu hatırlatılan açıklamada, “Dünyanın her yerinde olduğu gibi İzmir’de eşitlik, özgürlük, insanca bir yaşam taleplerimizle sokaklardayız” denildi.

‘LÜKS YATTAN YÜZDE 1, PEDDEN YÜZDE 18 KDV KESİYOR’

Ekonomik krizden en çok kadınların etkilendiği ifade edilen açıklamada, “Artan zamlar, yükselen faturalar ve sefalet ücretleriyle karşı karşıya kalan kadınlar bir dar boğazın içinde yaşamaya çalışıyor. Ekonomik özgürlükten yoksun kalan kadınlar olarak bir başkasına, daha da bağımlı kılınıyoruz. Temel ihtiyaçlarımıza yapılan zamlardan bıktık usandık. Doğum kontrol yöntemleri ve ürünleri; ped, tampon gibi hijyen ihtiyaçları temin edebilmek imkansız hâle geldi. Sağlık hakkına erişemiyoruz. Çeşitli kanser türlerini önleyici etkisi bilinen HPV aşısını olamıyoruz çünkü devlet karşılamıyor. Ama aynı devlet lüks yattan yüzde 1 KDV alırken, pedden yüzde 18 KDV kesiyor, yandaşlara milyarlarca lira aktarıyor” denildi.

“Biz kadınlar emeğimiz ve haklarımız için direnmekten, ‘krizin faturasını kadınlar ödemeyecek’ demekten vazgeçmiyoruz” diye belirtilen açıklamada, güvenceli iş, insanca ve eşit ücret talepleri dile getirildi.

‘KATLEDİLEN KADINLARIN HESABINI SORACAĞIZ’

“Evde, iş yerlerinde, sokakta, kampüste tacize, tecavüze, mobbinge uğruyoruz. Her gün bir kız kardeşimiz daha vahşice katlediliyor. Hiçbirimiz kendini güvende hissetmiyor. Şüpheli kadın cinayetleri aydınlatılmıyor. LGBTİQ+’lar her gün bizzat iktidar tarafından gerici saldırılarla hedef haline getiriliyor” denilen açıklamada, katledilen kadınların hesabını sorana kadar mücadele edecekleri vurgulandı.

‘DEVLET ŞİDDETİNE KARŞI YAN YANA OLACAĞIZ’

İstanbul Sözleşmesi’nden nafaka hakkına kadar kadınların haklarının gasbedildiği ifade edilen açıklamada, “İktidar politikalarını eleştirdiği için gazeteciler, siyasetçiler mesnetsizce tutuklanıyor, cezaevlerinde işkenceye maruz kalıyor. Cezaevinde demans teşhisi konulan ve geçtiğimiz günlerde ATK’ye sevk edilen eski HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Aysel Tuğluk da bunlardan biri. Tüm hasta mahpusların tahliyesi sağlanana, düşüncesinden dolayı yargılanan tüm gazeteciler, kadın hakları savunucuları serbest bırakılana, haklarındaki davalar düşürülene kadar mücadelemiz sürecek. Birbirimizi yaşatmak için, faşizme, erkek/devlet şiddetine karşı yan yana, omuz omuza olacağız” denildi. Açıklamada ayrıca Deniz Poyraz’ın katledilmesine ve davanın Kayseri’ye taşınma tartışmalarına tepki gösterildi.

‘ÖZGÜR BİR YAŞAMI BİRLİKTE KAZANACAĞIZ’

“Biz kadınlar emperyalist savaşa karşı barış talebimizle sokaklardayız” denilen açıklama şöyle son buldu;

“Farplas, Alpin Çorap, Oppo, Migros Depo, Pas South işçileri, pandemiyle mücadelede en ön safta yer alan sağlık emekçileri başta olmak üzere memleketin dört bir yanında ‘eşit işe eşit ücret’ diyen, ‘insanca yaşamak istiyoruz’ diye harekete geçen, sendikal hakları için direnen, ek zam talepleri ile iş bırakan, grev alanlarının direnci olan emekçi kadınlarız.

Yalnız 8 Martlarda değil, her gün kadın dayanışmasını ve mücadelesini yükseltecek, yoksulluğu bize reva görenlere karşı, sömürü ve şiddete karşı eşit, özgür bir yaşamı birlikte kazanacağız.”

BORNOVA KADIN PLATFORMU: GASBEDİLEN HAKLARIMIZ VE EMEĞİMİZ İÇİN ALANLARDAYIZ

Bornova Kadın Platformu, 8 Mart için Cumhuriyet Meydanı’nda basın açıklaması gerçekleştirdi. “Eşit, özgür, şiddetsiz, insanca bir yaşamı birlikte kazanacağız” yazılı pankart açan adınlar adına basın açıklamasını Zeynep Reyşen okudu.

Hakları ve hayatları için sokaklarda olduklarını söyleyen Reyşen, “Bugün yoksulluğa, işsizliğe, güvencesizliğe, tacize, tecavüze, şiddete, emperyalist savaşa karşı eşitlik, özgürlük, barış taleplerimizle buradayız. Gasbedilen haklarımız, görünmez kılınan emeğimiz, çalınan geleceğimiz için buradayız” dedi.

‘MÜCAELEMİZ SÜRECEK’

Ekonomik krize, yoksulluğa, işsizliğe ve kadınların güvencesiz çalıştırılmasına değinen Reyşen, “Buradan bir kez daha sesimizi yükseltiyoruz, krizin faturasını kadınlar ödemeyecek. Güvenceli iş, insani çalışma koşulları, eşit işe eşit ücreti kazanana kadar mücadelemiz sürecek” diye ekledi.

Reyşen, “İstanbul Sözleşmesi ve tüm yasal haklarımıza yönelik saldırılara karşı susmayan, inatla sokaklarda olan kadınlarız, ülkenin dört bir yanında fabrikalarında, işyerlerinde direnen kadın işçileriz, kadın cinayetleri ve şiddete karşı yan yana omuz omuza mücadele edenleriz. Bu savaş bizim savaşımız değil, savaşa hayır diye sokaklara çıkan kadınlarız, eşit, şiddetsiz, özgür, barış içinde bir yaşamı mutlaka kazanacağız” diye konuştu.


BUCA
'ŞİDDET VE SÖMÜRÜYE KARŞI MÜCADELE EDECEĞİZ'

Buca Kadın Platformu, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününde yürüyüş düzenlendi. Forbes Caddesi Madenci Heykeli önünde toplanan Bucalı kadınlar, "Savaşın, sömürünün olmadığı, eşit özgür bir dünya kuracağız” yazılı pankart taşıyarak, "Yaşasın kadın dayanışması", "Erkek adalet değil gerçek adalet”, “Kadınları değil katilleri engelle", “Sözleşme bizim, vazgeçmiyoruz!", “Krizin Bedeli Çıkaranlara", "Aysel Tuğluk İçin Adalet!" sloganları eşliğinde Şirinyer Migros önüne kadar yürüdü.

Açıklamada, kadına yönelik baskı, şiddet ve sömürüye karşı mücadele çağrısı yapılarak, İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmeyeceklerini ve Nafaka Hakkı'nın gasbına izin vermeyecekleri dile getirildi. Katledilen Deniz Poyraz'ında anıldığı açıklamada cezaevindeki Aysel Tuğluk'un serbest bırakılması talebi de ifade edildi.


ALİAĞALI KADINLAR TENCERELERLE KRİZE, YOKSULLUĞA VE ŞİDDETE KARŞI YÜRÜDÜ

Aliağa Emek ve Demokrasi Platformu çağrısıyla bir araya gelen Aliağalı Kadınlar, Petrol-İş önünde toplanarak Demokrasi Meydanı’na yürüdü. “Tencereler boş faturalar çok, krize yoksulluğa ve şiddete karşı yürüyoruz” dövizleri taşıyan kadınlar, yüksek gelen faturaları ve zamları da protesto etti. Ellerinde tencere ve faturalarıyla yürüyen kadınlar, ekonomik, fiziksel, psikolojik her türlü şiddetin son bulmasını istediler. Açıklamayı yapan Deniz Gültekin “Nafaka hakkına, boşanma hakkına dokunmayı aklınızdan bile geçirmeyin diyoruz. Bizler biliyoruz ve bir kez daha tüm meydanlardan olduğu gibi Aliağa Demokrasi Meydanı’nda da sesleniyoruz, kız kardeşlerimizin kanıyla kazandığımız, mücadele ile edindiğimiz hiçbir hakkımızdan vazgeçmiyoruz, vazgeçmeyeceğiz” dedi. “eşit işe eşit ücret” diyen, “insanca yaşamak istiyoruz” diye harekete geçen, sendikal hakları için direnen, ek zam talepleri ile iş bırakan emekçi kadınları da selamlayan Gültekin, “Yalnız 8 Mart’larda değil, her gün kadın dayanışmasını ve mücadelesini yükseltecek, yoksulluğu bize reva görenlere karşı, sömürü ve şiddete karşı eşit, özgür bir yaşamı birlikte kazanacağız” diye konuştu.

DİKİLİ'DE KADINLAR: KADINLARA DÜŞMAN HUKUKU İŞLETENLERDEN HESAP SORACAĞIZ

Dikili Kadın Platformu çağrısıyla yapılan 8 Mart açıklamasında kadınlar Bülent Ecevit Meydanı’ndan Atatürk meydanına kadar yürüdü. Atatürk Meydanı’nda yapılan açıklamayı Serap Acar ve Aysel Çakıcı okudu. Kadınlar, enerjiye ve temel tüketim malzemelerine gelen zamlara dikkat çekerek, “Hızla yoksullaşıyoruz. Ekonomik krizin faturası en çok da kadınlara kesiliyor” dedi. Savaşlara da değinen kadınlar, “Emperyalistlerin çıkar ve paylaşım kavgaları Rusya-Ukrayna üzerinden yürütülüyor. Afganistan, Irak ve Suriye yürütülen bölgeyi istikrarsızlaştıran ve halklar arası savaşa sürükleyen politikalardan en çok kadınlar etkileniyor” diye konuştu.


İSTANBUL


TAKSİM'DE FEMİNİST GECE YÜRÜYÜŞÜ’NE POLİS MÜDAHALESİ

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde Taksim’de 20. kez düzenlenen Feminist Gece Yürüyüşü Valilik kararıyla engellenmek istendi. Polis meydanı ve İstiklal Caddesi’ni abluka altına aldı.

Hemen hemen her sokağı bariyerlerle kapatan polis ara sokaklarda kadınlara müdahale etti.

Kadınlar engellemelere rağmen basın açıklamasını okudu. Açıklamada, "Her gün katlediliyoruz, tacize uğruyoruz, şiddete maruz kalıyoruz. Ses çıkarıyoruz, sokakları terk etmiyoruz. İsyanımızı büyütüyoruz" denildi.


GAZİ MAHALLESİNDE LİSELİLERDEN OKUL YÜRÜYÜŞÜ

Gazi Mahallesi Şair Abay Konanbay Anadolu Lisesi öğrencileri liselerinde 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinliği yaptı. “Sokakta özgürlük var okulda dayanışma” sloaganıyla okul koridorlarında yürüyen öğrenciler, müzik sınıfının erbane gösterisiyle de bahçede halay çekti.


PENDİK’TE 8 MART

Emek Partisi Tuzla İlçe Örgütü, Pendik Ahmet Yesevi Mahallesi’nde 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü ile ilgili basın açıklaması gerçekleştirdi.

Basın açıklamasında içinden geçtiğimiz süreçte işçi ve emekçilerin yoksullukla, işsizlikle, şiddetle, eşitsizlikle boğuşan kadınların bu yıl bir de savaş kıskacında 8 Mart’ı karşıladığı ve bu savaş koşulları ile birlikte sadece ve sadece halkların bombalandığı bir sürecin içerisine girildiği belirtildi.

Ve bu savaşın aynı zamanda işsizlik, yoksulluk, geleceksizlik demek olduğu ve Türkiye’de de bu koşulların gitgide ağırlaştığı bir dönemde,

AKP iktidarının İstanbul Sözleşmesinden bir gece vakti çıkma kararı ve nafaka hakkına dair süren tartışmaların ise kadınları şiddet ve yoksulluk sarmalına her geçen gün daha fazla itildiği belirtildi.

Ve tüm bu koşullar altında eşit, şiddetsiz ve özgür bir yaşamı ancak birlikte mücadele ederek kazanabiliriz çağrısı yapan Emek Partisi, bulunduğumuz her alanda işyerlerimizden mahallelerimize taleplerimiz etrafında birlik olma çağrısı yaparak basın açıklamasını sonlandırdı.

Basın açıklamasında “Yaşasın 8 Mart”, “Yaşasın kadın dayanışması”, “Savaşa hayır barış hemen şimdi”, “İş ekmek özgürlük”, “Bu zamlarla yaşanmaz zamlar geri alınsın”, “Kadın cinayetleri politiktir” sloganları atıldı.

ANKARA


KADINLAR 8 MART GECE YÜRÜYÜŞÜ İÇİN ALANDA

Ankara’da 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde 16’ncı Feminist Gece Yürüyüşü öncesinde polis, kadınların toplanacağı Madenci Anıtının bulunduğu Olgunlar Caddesi’ni kapattı.

Sakarya Caddesi’nden yürüyüş başlatan kadınlar “Tayyip baksana, kaç kişiyiz saysana”, “Nefrete inat yaşasın hayat”, “Gülistan Doku nerede”, “Jin jiyan azadi”, “Kadınlar savaş istemiyor” sloganları eşliğinde açıklamalarını gerçekleştirdiler.

ODTÜ’DE COŞKULU 8 MART

ODTÜ’lü Kadınlar 8 Mart Gece Yürüyüşünde buluştu. Yürüyüş yurtlar bölgesinde 5. yurdun önünden başladı. 200 kişilik yürüyüşte kadınlar eşitlik sloganlarıyla yurtlar bölgesini dolaşarak yurtlardaki kadınları mücadeleye çağırdı. Yürüyüşe yeniden 5. yurdun önünde buluşan ODTÜ’lü Kadınlar basın açıklamalarını gerçekleştirdi. Kadınlar taleplerini şöyle sıraladı: “Cinsel Tacizi Önleme Birimi geliştirilsin, yurtlardaki tüm ayrımcı uygulamaların kaldırılsın, kampüsümüzün eşit, güvenli ve özgür bir kampüs haline getirilmesi için adımlar atıldın.” Eylem müzik ve dans eşliğinde son buldu.


ADANA


KADINLAR POLİS ENGELİNE RAĞMEN 8 MART AÇIKLAMASI YAPTI

Adana'da kadınlar polis engeline rağmen bir araya geldi. Kadınlar taşıdıkları dövizlerde eşit, özgür, şiddetsiz, savaşsız bir dünya taleplerini dile getirdi.

Adana’da 8 Mart için 5 Ocak Meydanı’nda toplanan kadınların Atatürk Parkı’na yürümesine polis izin vermedi.

Engellere rağmen Platform adına basın açıklamasını okuyan Sevil Aracı, eşit, özgür, şiddetsiz, savaşsız bir dünya için ekonomik krizin yarattığı yoksullaşmanın, çaresizliğin karşısında kadın dayanışmasını örme çağrısı yaptı.

Pandemi ile birlikte bakım emeği yükü, erkek şiddeti ile ev içi emek sömürüsünün, kadın cinayetlerinde artış olduğuna dikkat çeken Aracı, istihdamda ise uzun süre ve güvencesiz çalıştırılan kadınların asgari ücrete dahi ulaşamadığına dikkat çekerek işyerlerindeki emek sömürüsü, mobbing, taciz ve işten çıkarmalara karşı mücadele edeceklerini söyledi.

‘SEYHAN BELEDİYESİ İŞÇİLERİNE SELAM OLSUN’

“Farplastan Darinda’ya; Sinbo’dan Adkotürk’e; Hugo Boss’tan tekstil atölyelerine, ülke genelinde kadınların da yer aldığı direnişlere işaret eden Aracı, “Bugün aramızda Seyhan Belediyesi işçileri de var. Yakın zamanda çalışma koşullarını iyileştirmek için bir grev kararı aldılar. Biz kadınlar Seyhan Belediyesi işçilerinin aldıkları grev kararının yanında yer alacak, haklarını alana kadar direnişlerine omuz verecek, bu kararın karşısında duran, grev kırıcılığı yapmaya çalışanların karşısında olacağız. Ülkenin dört bir yanında süren onlarca direnişe, grevlere selam olsun!” dedi.


ANTALYA
‘ÖRGÜTLÜ MÜCADELEMİZDEN VAZGEÇMİYORUZ’

Antalya Kadın Platformu, Attalos Meydanı’nda basın açıklaması yaptı. “Özgürlükten, eşitlikten, yaşamlarımızdan, 6284’ten vazgeçmiyoruz” pankartı açan kadınlar adına basın açıklamasını Kadriye Tuğcu okudu. Tuğcu “Yaşamın her alanında; ayrımcılığa, cinsiyetçiliğe, yoksulluğa, erkek ve devlet şiddetine, savaşa karşı direnmeye ve örgütlü mücadelemizi büyütmeye devam ediyoruz. Doğaya ve hayvanlara yönelik suçların cezasız bırakılmasını asla kabul etmiyoruz, tüm canlılar için yaşam hakkını savunuyoruz. Yüzyılların mücadelesiyle kazandığımız haklarımızdan vazgeçmiyoruz, geleceğimizi sizin karanlığınıza teslim etmiyoruz” diye konuştu.


ARTVİN
HOPA’DA KADINLAR 8 MART’TA SOKAĞA ÇIKTI

8 Mart’ta Hopa parkında toplanan kadınlar burada kortej oluşturup İnönü Caddesi’nden geçerek tekrar Hopa parkına sloganlarla, şarkılar söyleyerek yürüdü. Açlığa, yoksulluğa, savaşa, hayat pahalılığına, kadın cinayetlerine karşı sloganlar atan kadınlar okudukları ortak metinle savaş çığırtkanlığını protesto etti.

AYDIN

‘HAYATLARIMIZDAN, HAKLARIMIZDAN VAZGEÇMEYECEĞİZ’

Aydın Kadın Dayanışma Platformu çağrısıyla, sloganlarla ve erbanelerini çalarak yürüyüş yapan kadınlar Aydın Kent Meydanında “Hayatlarımızdan, haklarımızdan vazgeçmeyeceğiz” diyerek açıklama yaptı. Platform adına açıklamayı okuyan Aynur Tekgül “Eşit, özgür, şiddetsiz ve insanca bir yaşamı birlikte kazanacağız. Kadınlar kazanacak. Söyleyecek sözümüz. Değiştirecek gücümüz var dedi. Eylem, çekilen halaylarla son buldu.

DİDİM


DİDİMLİ KADINLAR HAYKIRDI: SAVAŞA KARŞI KADIN ELİYLE BARIŞI İNŞA EDECEĞİZ

Didim Kadın Platformu, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kutlamalarını hava muhalefeti nedeniyle bugün gerçekleştirdi.

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Parkında buluşan kadınlar, Kent Meydanı’na yürüyüş düzenledi. Kadınlar yürüyüşte, “Yaşasın kadınların insanca, eşit ve özgür yaşam mücadelesi” pankartı taşıyarak, haklarından ve hayatlarından vazgeçmeyeceklerini belirtti.

Didim Kadın Platformu adına basın açıklamasını okuyan Gülay Sezer, “Savaştan en çok etkilenenler olarak barışın kadınların sözünün etkin olmasıyla mümkün olacağını söyledik, bunun mücadelesini verdik, veriyoruz. Ataerkil ulus devletlerinize ve savaş sermayesini besleyen politikalarınıza karşı barış ısrarımızdan vazgeçmedik, vazgeçmeyeceğiz. Erkek aklının eseri olan savaşa karşı kadın eliyle barışı inşa etme mücadelemizi en zor şartlarda dahi yaptık, yapmaya devam edeceğiz” dedi.

‘DİRENİŞİMİ ÖRGÜTLEYECEĞİZ’

Kadın kazanımlarına dönük saldırıları hatırlatan Sezer, “Kadın yoksulluğuna, savaşa, kadın emeğinin güvencesizleştirilmesine ve görülmemesine, işyerlerimizde yaşadığımız ayrımcılığa, şiddete ve tacize karşı isyanımızı birleştirip, kadın buluşmaları ile direnişi örgütlemek için alanlarda, işyerlerinde olmaya devam edeceğiz” diye ekledi.

Basın açıklamasının ardından Didim Umut Tiyatrosu tarafından hazırlanan tiyatro gösterisi sunulurken, Eğitim Sen Didim temsilciliği tarafından hazırlanan müzik dinletisiyle de kadınlar 8 Mart'ı coşkuyla kutladı.

KUŞADASI


KUŞADASI'NDA KADINLAR 6284 METRE KOŞTU

Kuşadası'nda kadınlar kötü hava koşullarına rağmen coşkulu bir şekilde 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününü kutladı. Kuşadası Belediye binası önünde 11.30’da toplanan yüzlerce kadın, sahile yürüyerek basın açıklaması yaptılar.

Savaştan kaçan Ukraynalı kadınların da destek verdiği eylemde konuşmacılar; “Savaşa, ekonomik krize, şiddete, sömürüye son” dediler.

Daha sonra yapılan, 6284 metre koşusuna katılan 100'e yakın kadın yarışmacıya ödülleri verildi.

Müzik gruplarının da yer aldığı eylem haklarımızdan ve hayatlarımızdan vazgeçmeyeceğiz sloganıyla son buldu.

SÖKE


Söke Emek Sanat ve Kültür Platformunun çağrısıyla yürüyüş ve basın açıklaması yapıldı.

BALIKESİR


Balıkesir Kadın Platformunun çağrısıyla Ali Hikmet Paşa Meydanı'na yürüyen kadınlar burada okunan açıklamanın ardından sloganlarla eylemleri noktaladı.

EDREMİTLİ KADINLAR TALEPLERİNİ MEYDANDA SIRALADI

Edremit Kadın Platformu çağrısıyla, Altınoluk Alevi Kültür Derneği önünde toplanıp, Cumhuriyet Meydanına yürüyen kadınlar miting alanında sloganlarla, şarkılarla, halaylarla seslerini duyurdu. Edremit Kadın Platformunun 12 kurum bileşeni tarafından ortak okunan basın metninde şu ifadeler yer aldı:

“Erkek şiddetine karşı tahrik indirimi gibi kadınları ehlileştirmeye dönük haksız uygulamaları ret ediyoruz. Kadınları sosyal güvenlikten yoksun bırakan, sadaka ağına teslim eden sosyal yardım politikalarını ret ediyoruz. Kadınlara ailenin dışında bir yaşamı reva görmeyen yasaları ret ediyoruz. İktidarın temsil ettiği erkek egemen sistem, var olan haklarımızı da gasp etti. İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılması, nafaka hakkımızın gasp edilmesi, kadına ve çocuklara yönelik şiddetin korkunç boyutlara varması, kadın istihdamının gerilemesi vb. gündemimizin yakıcı konuları olmaya devam ediyor. 8 Mart’ı var eden tüm kadınların coşkusuyla, tarihsel bir başkaldırının mirasçıları olarak yürüyoruz. Dünyayı değiştirmek için, bütün renklerimizle yaşamı ilmek ilmek örüyoruz! Erkek ve devlet iktidarınız karşısında susmuyoruz. Zulmünüzden korkmuyoruz. Bu kokuşmuş, çürümüş, sefil, eril düzeninize itaat etmiyoruz!”

Açıklamanın ardından talepler şöyle sıralandı: 

“8 Mart ücretli resmi tatil günü ilan edilsin.

*Toplumsal cinsiyet eşitliğinin esas alındığı bütçe hazırlansın.

*Kadın istihdamının önündeki tüm engeller kaldırılsın. İşten atmalar yasaklansın.

*Şiddete karşı mücadelede sığınma evlerinin ve başvuru merkezlerinin sayıları artırılsın.

*Kadınları şiddet döngüsünden kurtaracak, güçlendirip yeni bir hayat kurmalarına imkân sağlayacak şekilde planlansın.

*Yasalarda yer alan cezalar uygulansın. Kadınlar için gerçek adalet mekanizması sağlansın.

*Boşanmalarda arabuluculuk sistemi önerisinden derhal vazgeçilsin. Kadınların boşandıktan sonra yaşamlarını rahatça sürdürebileceği, yeniden kurmakta zorlanmayacağı bir destek mekanizması oluşturulsun.

*İnsanca yaşayacak bir ücret ve maaş için tüm ücret ve maaşlara ek zam yapılsın.

*Elektrik kesintisi, kar-buz bahanesiyle yapılan fiyat artışları, elektrik, su, doğal gaz, telefon, internet faturalarına yapılan zamlar geri alınsın.

*Faturaları ödeyecek geliri olamayan ailelerin elektrik, gaz ve sularının kesilmesine son verilerek bu faturaların hazine tarafından karşılansın.

*En çok kadınların mecbur bırakıldığı evden çalışma ve kısa çalışma başta olmak üzere her türlü esnek çalışma, taşeron, kiralık, sözleşmeli vb. güvencesiz çalışma biçimlerine son verilsin. Eşit işe eşit ücret ödensin.

BANDIRMA’DA KADINLAR SOKAKTAYDI


Bandırma'da gençlerin inisiyatifleriyle kurduğu Panderma Kültür Sanat bugün 8 Mart kortejinde yerini aldı. Panderma Tiyatro Atölyesi de bir sokak tiyatrosu sergiledi. Yürüyüşün hemen ardından kitle tiyatroyla karşılandı ve kadınların kurtuluşunun yalnızca birlik olduklarında mümkün olduğunu gösteren oyun beğeni topladı.

GÖMEÇ


BURHANİYE

BOLU


Bolu Kadın Platformu çağrısıyla İzzet Baysal Anıtı önünden toplanan kadınlar sloganlarla, alkışlarla Kardelen Meydanı’na yürüdü. Burada basın açıklaması yapıp yapan kadınlar, “Yaşasın kadınların sınıf dayanışması” “Yağmur, kar, soğuk vız gelir bize vız”, “Mücadele dört mevsimde sürer” sloganları attı.

BURSA


‘ŞİDDETE, KRİZE, YOKSULLUĞA KARŞI DAYANIŞMA’

Bursa Kadın Platformunun çağrısıyla yüzlerce kadın Fomara Meydanı’ndan Kent Meydanına yürüdü.

Kadınlar, “Erkek devlet şiddetine, krize yoksulluğa karşı dayanışma” pankartı açarak taşıdıkları dövizlerle taleplerini yansıttı.

Kadınlar yürüyüş boyunca sık sık, “Savaşa hayır barış hemen şimdi, Görünmeyen emek sesini yükselt, yaşasın kadın dayanışması, Kadınlar artık susmayacaklar, Asla yalnız yürümeyeceksin, Kadın cinayetleri politiktir” sloganları attı.

Eyleme HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm’de destek verdi.

Türkiye’de kadınlar ağır çalışma koşullarına, baskıya, mobbinge, işsizlikle tehdit edilmeye, tacize, şiddete boyun eğmeye mecbur bırakılıyor, her geçen gün daha da yoksullaşıyoruz diyen Nejla Türemen, “Ekonomik kriz kadınların omuzlarındaki yükü 2 kat daha arttırıyor. İktidarın tercihini, emekçiden yana değil de patrondan yana yaptığı bu düzen; kadınlara yokluk, yoksulluk, rant, eşitsizlik, şiddet olarak dönüyor. İktidar yılbaşından itibaren yaptığı elektrik, doğalgaz zamlarıyla hayatımızı kâbusa çevirdiğini” ifade etti.


ÇANAKKALE

Çanakkale'de kadınlar Golf'ten, İskele meydanına yürüyüş gerçeleştirerek basın açıklamalarını okudu. Açıklamanın ardından şiir dinletisi ve halaylarla etkinlik sonlandırıldı. 


GÖKÇEADA’DA KADINLAR ‘ARTIK YETER’ DEDİ

Gökçeada Kadın Dayanışması çağrısıyla bir araya gelen kadınlar, tefleriyle, düdükleri ve sloganlarıyla yürüyerek Cumhuriyet Meydanı’nda basın açıklaması okudu: “Kadınların sesinin bastırıldığı bir dünyanın nereye sürüklendiğini gördük. Halen de görüyoruz. Dört tarafı savaşlarla dolu topraklarda nefes almaya çalışıyoruz. Küresel ısınma, savaş, ekonomik krizler, yoksulluk, pandemiler, bizi bir uçurumdan başka bir uçuruma sürükleyen sınıfsal eşitsizlik... Artık yeter diyoruz! Ve insanca yaşamak istiyoruz. Biz kadınız ve bir sesimiz var! Tüm halkların kadınlarıyla bir aradayız ve kendi barışçıl sesimizle haykırıyoruz!”

Eylem çekilen halayların ardından son buldu.

KAYSERİ


Kayseri Kadın Platformunun çağrısıyla Cumhuriyet Meydanı’nda bir araya gelen kadınlar, 8 Mart’ı büyük bir coşku ile kutladı. Eşitlik vurgusunun yapıldığı açıklamada yoksulluğa, savaşa, krize, şiddete ve tecavüze karşı birlik olma çağrısı yapıldı. 

Platform adına basın metnini okuyan Sema Karaoğlu, “Kadınlar ne haklarından ne hayatlarından vazgeçmeyecek. Yaşamımızı savunmak için bir aradayız” dedi.

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİLERİ BİSİKLET TURU YAPTI


Erciyes Üniversitesi Öğrencileri, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar gününde bisiklet turunda buluştu. Erciyes Üniversitesi Kadın Çalışmaları Araştırma ve Uygulama Merkezi (KAÇAUM) organizesi ile gerçekleşen, “8 Mart Dünya Kadınlar Gününde Sürdürülebilirliğe Pedalla” etkinliğinde öğrenciler kampüsü içinde bisiklet turu gerçekleştirdi. Erciyes Üniversitesi KAÇAUM’un gerçekleştirdiği biz dizi etkinliklerde öğrenciler bir araya geldiler. Kampüs içerisinde gerçekleştirilen bisiklet turundan sonra öğrenciler, Güzel Sanatlar Fakültesi'nde müzik dinletisinde bir araya geldi. Müzik dinletisi ardından, farklı bölümlerden kadın akademisyenlerin katılımı ile “Erciyes Üniversitesi Yönetiminde Kadınlar” başlıklı seminer gerçekleştirildi. Gerçekleştirilen seminerin ardından, “Güzel Sanatlar Fakültesi 8 Mart Kadınlar Günü Karma Resim Sergisi, Bilimde Kadın Gücü Kara Kalem” adlı resim sergisi öğrenci ziyaretçileri ile buluştu. 


DERSİM
KADINLAR HAYKIRDI: KRİZE, ŞİDDETE, EŞİTSİZLİĞE VE SAVAŞA KARŞI ÖRGÜTLÜ MÜCADELE

Dersim'de 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, Dersim Kadın Platformu'nun organize ettiği mitingle kutlandı. Miting öncesi Sanat Sokağı'nda toplanan kadınlar Seyit Rıza Meydanı'na yürüdü. Yürüyüş boyunca, "Yaşasın 8 Mart yaşasın kadın dayanışması, Jin Jiyan Azadi, Savaşa hayır barış hemen şimdi" sloganları atıldı.

Miting alanında platform adına konuşan Fatoş Taşkale, erkek egemenliğine, emek sömürüsüne, işsizliğe, yoksulluğa, esnek ve güvencesiz çalışmaya, artan erkek devlet şiddetine ve cezasızlık politikalarına karşı kadınların alanlarda olduğunu belirterek, "Sermaye ekonomik kriz ve pandemi koşullarında kadın emeğini gözden ilk çıkarılacaklar arasına koymuştur. Hükümet her fırsatta kadın emeğini esnek ve güvencesiz hale getirme planları yapıyor. Kadınlar aynı işi yaptıkları erkeklerden daha düşük ücret alıyor. Tuvalete gitmeleri dahi izne bağlanmışken, kapitalizmin en vahşi yüzü kadınlara gösteriliyor" diye konuştu.

‘KRİZİN EN AĞIR KOŞULLARINA MARUZ KALIYORUZ’

Dünyada ve ülkede derinleşen ekonomik krizin etkilerini kadınların, işyerlerinde, okullarda tüm yaşam alanlarında yaşadıklarını söyleyen Taşkale "Artan enflasyon oranlarıyla temel ihtiyaçlarımız başta olmak üzere bütün ürünlere zam gelirken, barınma, ısınma, beslenme gibi en temel haklar dahi kısıtlandı. Kadınlar elektrik ve doğalgaza gelen zamlarla karanlık, soğuk evlere ve şiddet döngüsüne mahkûm edilmek isteniyor. Bu zam fırtınası içinde biz kadınlar krizin en ağır koşullarına maruz kalıyoruz. Boş pazar poşetleriyle eve dönüyoruz. İlimizde son bir ay içinde iki kadın geçinemedikleri için intihar etti. Askıda fatura uygulaması, KDV indirimleri gibi adımlar yoksulluğumuzun çözümü değildir" dedi.

‘SİLAHLARA KARŞI MÜCADELEMİZİ BÜYÜTECEĞİZ’

Şoven milliyetçi devletlerin, halkların kendi kaderini tayin hakkını tanımayan işgal saldırılarını kabul etmediklerini söyleyen Taşkale, "Savaşların yol açtığı göç yollarında kadınların ve çocukların, yoksul halkın nelere maruz kaldığının en yakından tanıkları olarak savaşa karşıyız. Mültecilerin Ege Denizinde, Yunanistan ve Türkiye sınırlarında, yaşam alanlarında uğradığı katliamların tanıklarıyız. Mülteci kadınlara yönelik cinsel, fiziksel, psikolojik saldırılara geçit vermeyeceğiz. Halklara yönelen savaşa ve silahlara karşı mücadelemizi büyüteceğimizi bir kez daha haykırıyoruz" diye konuştu.

‘KADIN MÜCADELESİ GÜÇLENEREK DEVAM EDİYOR’

Belediye başkan yardımcısı Canan Ay yaptığı konuşmada, kadın mücadelesinin dünyanın her yerinde ve tabi ki Türkiye’de büyük bir ivme kazanarak ve güçlenerek devam ettiğini söyleyerek "Kadınlar, kolektif kadın mücadelesiyle, bütünlüklü bir politik-ekonomik sistem olan erkek egemen düzene karşı direnmeye devam ediyor. Evlerimizde, fabrikalarda, tarlalarda, okullarda, bütün yaşam alanlarında kadınlar direniyor" dedi.

‘KADINLAR SAVAŞI SAVUNMAYACAK’

Kadın mücadelesinin savaşı, sömürüyü, yoksulluğu ve şiddeti savunmayacağını söyleyen Ay "Savaş ve sömürü düzeni, kazanılan temel insan haklarını yok etmeye çalışırken, kadınları güvencesizliğe, geleceksizliğe itmekte, kadınları militarizmin savaş pratikleri ile baş başa bırakmaktadır." dedi.

‘HAK VE ADALET ARAYIŞIMIZ SÜRECEK’

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) MYK üyesi Berivan Sincar, yüzlerce yıllardır cezaevlerindeki kadınların isyan ifade ettiklerini söyledi. Sincar, son dönemlerde adalet söylentilerinin dillendirildiğini belirterek "Ama ne yazık ki gördüğümüzde belki de en fazla adaleti yerleri eden bir süreci yaşıyoruz. Ne yazık ki bugün Dersim örneğinde olduğu gibi Gülistan Doku örneğinde olduğu gibi her tarafı mobeselerle izlenen bir kentte, yaşanan bu olay da bunun en bariz örneğidir." dedi. Bölgede özel savaş sisteminin çok yoğun bir şekilde işletildiğinin görülebildiğini söyleyen Sincar, "Tüm kadın toplumunun tüm haklarını teslim almaya dönük yaklaşımları sonuçsuz kalacaktır. Çünkü bizim hak ve adalet arayışımız her geçen gün sürecek" diye konuştu.

‘DOĞAL KAYNAKLAR PEŞKEŞ ÇEKİLİYOR’

Emek Partisi (EMEP) genel başkan yardımcısı Selma Gürkan da yaptığı konuşmada, AKP iktidarının 3Y ile mücadele edeceğim diyerek geldiğini belirterek "Ancak bugün AKP iktidarının uygulamalarına bakıldığında yolsuzluk yoksulluk ve yasakların yanında 2y daha eklendi; yağma ve yokluk." dedi. İktidar yer altı ve yer üstü kaynaklarını, doğal kaynaklarını bir avuç sermaye grubuna peşkeş çektiğini belirten Gürkan "İşte yağma düzeni budur. Bu iktidar yasaklarıyla baskılarıyla bütün toplumsal muhalefeti ezmeye çalışıyor, işte yasaklar budur" diye konuştu.

‘BİRLİKTE KAZANACAĞIZ’

Kadınların; çocuklarını, ailesini beslemek için pazar sonunu beklediklerini söyleyen Gürkan "İşte yokluk ve yoksulluk budur. Biz diyoruz ki Türkiye'de 3Y ile mücadele diye gelen ama 5Y'ye çıkaran bu iktidara karşı mücadele edeceğiz ve kazanacağız. Sevgili kadınlar biz biliyoruz ki haklar olmadan demokrasi olmaz. Bu nedenle tek adam yönetimine karşı ifade özgürlüğünü, hak ve özgürlükler dahil bütün özgürlükler için, inanç özgürlüğü için demokratik siyaset hakkı için özgürlüğü kazanacağız barışı kazanacağız birlikte kazanacağız." diye konuştu.

‘GÖÇ YOLLARINDAKİ KADINLARLA DAYANIŞMA İÇERİSİNDEYİZ’

Gürkan, Rusya'nın, Amerika'nın, AB'nin Ukrayna'yı kendi alanları olarak gördüklerini ve savaşla işgal edildiğini söyleyerek "Kadınlar ve çocuklar göç yollarında. Yurdundan yuvasından olan bütün kadınlarla dayanışma duygumuzu bir kez daha enternasyonal bir gün olan 8 Mart'ta ifade ediyoruz."

‘KADINLAR KENDİ SEÇENEĞİNİ ÇIKARACAK VE KAZANACAK’

Gürkan kadınların, sermayenin iki kliğinin programına da mahkûm olmadıklarını belirterek "Kadınlar kendi seçeneğini çıkaracak ve kazanacak" dedi.


DİYARBAKIR
'SÖYLEYECEK SÖZÜMÜZ, DEĞİŞTİRECEK GÜCÜMÜZ VAR'

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününde Diyarbakır Amed Kadın Platformu (DAKAP) çağrısıyla İstasyon Meydanında bir araya gelen kadınlar “Yoksullaştırmaya ve kadın düşmanlığına karşı alanlardayız, söyleyecek sözümüz, değiştirecek gücümüz var" pankartıyla miting alanına geçti. Arama noktasında polislerin detaylı aramasına izin vermek istemeyen kadınlar, durumu protesto edince miting gecikmeli başladı. Halaylarla, coşkuyla devam eden mitingde, Tertip Komitesi Başkanı Berfin Polat Atuğ açılış konuşması yaptı. Ardından Adalet Nöbeti’ndeki ailelerden İnci Güler, HDP Kadın Meclis sözcüsü Ayşe Açar Başaran, KESK Kadın Sekreteri Döne Gevher konuşma yaptı. Konuşmacıların ardından miting sanatçı İlkay Akkaya, Ayfer Düzdaş, Koma Sor Jîyan'ın şarkılarıyla sona erdi.

ADALET NÖBETİNE DAYANIŞMA ÇAĞRISI

Açılış konuşmasını yapan Tertip Komitesi Başkanı Berfin Polat Atuğ, kadın katliamlarına, kadını yok sayan politikalara karşı alanlarda olduklarını ifade ederek “Zaman, kadın özgürlük zamanıdır. Kürt ve dünya kadınlarının 8 Mart’ını kutluyorum” dedi. Adalet Nöbeti’ndeki aileler adına konuşan İnci Güler ise, 4 aydır çocukları için başlattıkları Adalet Nöbeti’ne dayanışma çağrısında bulunarak “Aysel Tuğluk ve cezaevindeki tüm tutukluların 8 Martı’nı kutluyorum. Çocuklarımız için 4 aydır adalet nöbetindeyiz. Çocuklarımıza ve hastalarımıza sahip çıkalım. Hak hukuk adalet diye haykıralım, yanımızda olun” dedi. Güler’in konuşmasının ardından Kandıra 1 No’lu F Tipi cezaevinde şüpheli bir şekilde yaşamın yitiren Garibe Gezer’in annesi Halime Gezer alanı selamladı. Dünya Kadın Yürüyüşünden gelen videolu mesajlar izletildi.


‘KADIN ÖRGÜTLÜLÜĞÜNÜ BÜYÜTELİM!’

İstanbul Sözleşmesini hatırlatarak konuşmasına başlayan KESK MYK üyesi Döne Gevher Koyun da iktidarın “makbul kadın” kadın yaratma girişimlerine izin vermeyeceklerini söyledi. Koyun, “Sözleşmeyi bir gecede feshedenler şimdi yoksulluk nafakasını kaldırmayı tartışıyor. Yoksulluğun bu kadar derinleştiği bir süreçte bunun tartışılmasını kabul etmiyoruz. Direneceğimizi tekrardan söylüyoruz. Kadınlar ayrımcılığa, şiddete, tacize ve tecavüze uğruyor, mültecileştiriliyoruz! OHAL bitti ancak buna rağmen KHK’ler devam ediyor. KHK’lerle işten çıkarılıyoruz. Korkmuyoruz. Özgür bir şekilde örgütlenmemize devam edeceğimizi bir kez daha dile getiriyoruz. Tüm kadınları, kadın örgütlülüğünü büyütmeye davet ediyoruz. Kadın yoksulluğuna savaşa, işyerlerindeki tacize karşı isyanımızı birleştiriyoruz. Alanlarda olmaya her günü 8 Mart yapmaya söz veriyoruz” diyerek sözlerini noktaladı.

‘AYSEL TUĞLUK’UN HAFIZASIYIZ’

HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, konuşmasında Aysel Tuğluk’un cezaevinde yaşadığı hukuksuzluğa dikkat çekerek, “Bugün Aysel Tuğluk arkadaşımız ağır bir hastalıkla karşı karşıya. Gün geçtikçe hafızasını yitiriyor. AKP-MHP iktidarı, Aysel Tuğluk arkadaşımızı ‘cezaevinde kalamaz’ raporuna rağmen rehin tutuyor. Bugün de arkadaşlarımız Tuğluk’la görüştü. Aysel arkadaşımızın sıcak selamları var. Biz Aysel Tuğluk’un hafızasıyız. Tuğluk kadın özgürlük mücadelesi ve Kürt sorununun çözümü için yaşamını ortaya koydu. Bugün de bu düşmanlıkla karşı karşıya” dedi.

‘BÖLGEDE KADINLAR ŞİDDET, TACİZ VE TECAVÜZLE KAÇRŞI KARŞIYA!’

Başaran, “Bir diğer taraftan devlet özel savaş politikalarıyla Kürt kadınına saldırıyor” diyerek Batman’da İpek Er’in uzman çavuş Musa Orhan tarafından tecavüze maruz kaldıktan sonra intihara sürüklendiği, Garibe Gezer’in şüpheli ölümünü hatırlattı: “Gülistan Doku yıllardır kayıp. Dersim gibi her yeri MOBESE’lerle kaplı olan yerde bulunamıyor. Her gün polis ve uzman çavuşlarla genç Kürt kadınları üzerinden özel savaş yürütülüyor. Kürdistan’da kadınlar üzerindeki tecavüz özel savaş uygulaması olarak yürütülüyor. Bununla Kürtlerin özgürlük mücadelesini yok etmek istiyorlar. Ancak tüm bunlara karşı örgütleneceğiz ve bu kirli politikaları yok edeceğiz. Kadınlar şiddet, taciz, tecavüzle karşı karşıya. AKP-MHP ne yapıyor? Kadınların kazanımlarını hedefliyor.” İktidara seslenen Başaran, “Siz gideceksiniz, asla bu kazanımlarımızı bırakmayacağız. Kadınların mücadelesi onların saraylarını yıkacak. Özgür ve eşit bir sistem kuracağız” dedi.

DÜZCE 


Düzce Kadın Platformu, Belediye önünde toplanıp Anıtpark’a yürüyüş gerçekleştirdi. Anıtpark’ta toplanan kadınlar, kadın cinayetlerinde yitirilen kadınları saygı duruşuyla andı. Açıklamanın ardından ellerindeki balonları uçuran kadınlar, halaylarla etkinliklerini sonlandırdı.


ELAZIĞ
ÖLDÜRÜLEN KADINLARIN ANNELERİ 8 MART’TA SOKAĞA ÇIKTI

Elazığ Emek ve Demokrasi Kadın Platformu Öğretmen Evi Meydanı’nda basın açıklaması yaparak 8 Mart’ı kutladı. 1857 tarihinde kırk bin dokuma işçisi kadının başlattığı greve atıfta bulunularak yangında yaşamlarını yitiren kadınlar anıldı. Platform adına açıklama yapan Elif Demirtaş, “Bu gün, canlarıyla bedel ödeyen kız kardeşlerimizi anma günüdür” diyerek 8 Mart’ın tarihçesini anlattı.

Açıklamasında Rusya’nın Ukrayna işgaline de değinen Demirtaş, “Kapitalist-emperyalist düzenin yarattığı yoksullukla, işsizlikle, şiddetle, eşitsizlikle boğuşan kadınlar bugün de savaş kıskacında 8 Mart’ı karşılıyor. Emperyalistler arası kavga, didişme, güç savaşı halkların bombalandığı korkunç bir sürece evrilirken, kadınlar, çocuklar yine savaşın şiddet sarmalında ve göç yollarında buldular kendilerini” dedi.

‘BİR TEK KIZ KARDEŞİMİZİN KATLEDİLMESİNE TAHAMMÜLÜMÜZ YOK’

İstanbul Sözleşmesi’nin kadınların can simidi olduğuna değinen Demirtaş “İstanbul Sözleşmesi’ni fesih eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçen hafta Türkiye’de kadın cinayeti oranının Avrupa ülkelerinin gerisinde olduğunu söyledi. Şu gerçeği hatırlatmak isteriz; 2021 yılında 217’si şüpheli olmak üzere 497 kız kardeşimiz katledildi. 497 bir sayı değildir. Evlattır, kardeştir, annedir, hayattan koparılan canlardır. Bir tek kız kardeşimizin şiddet görmesine, hayattan koparılmasına tahammül edemezken 497 kadının ölümü ile teselli olunmasına isyan ediyoruz” diye belirtti.

Demirtaş, kadınların eşit, adil, tok, güvende ve özgürce yaşadığı bir düzenin kurulması talebini belirterek, “Kadınlar ve erkekler dayanışma içerisinde mücadele ettikçe, hayat eşitliğe doğru akacaktır. Eşit, şiddetsiz, özgür ve barış içinde bir yaşamı kazanacağız. Kadınlar kazanacak” dedi.

Açıklamanın ardından, Aslıhan Alkılıç’ın annesi Şule Alkılıç “Yukardakine sesleniyorum. Çocuklarımızın katilleri ‘pandemi şu bu’ denilerek neredeyse senelik izin yapar gibi dışarı çıkıyor. Bizim çocuklarımızı katletmelerinin cezası bu mudur! Resmen tatil yapar gibi hapis yatıyorlar. Artık kadın cinayetleri son bulsun!” diye seslendi.

ESKİŞEHİR

8 MART ESKİŞEHİR’DE YAĞAN KARA RAĞMEN COŞKUYLA KUTLANDI

Eskişehir Demokratik Kadın Platformunun (EDKP) çağrısı ile ESPARK önünde bir araya gelen kadınlar yağan yağmur ve kara rağmen Adalar Migros’a yürüdü. Kadınlar Adalar Migros önünde basın açıklaması yaptı. Basın metnini Özden Yücel okudu.

Pandemiyle yoksulluk derinleşirken kadın ve genç kadın işsizliğinin de arttığına dikkat çeken Yücel, kadınların ev içi emeğinin ise görmezden gelindiğini belirtti. “Kadınlara, çocuklara, LGBTİ+lara reva görülen bu sefalet düzenini kabul etmediğimiz için buradayız! Tencereler boş, ama yalanlara karnımız tok!” diyen Yücel, İstanbul Sözleşmesi’nin hukuka aykırı bir şekilde iptal edildiğine dikkat çekti.

Yücel şöyle devam etti: “6. Yargı paketi ile nafaka hakkına saldırıp, aile arabuluculuğu getirme planları yapıyor. Yalan dolanla bir araya gelen sözde nafaka mağduru erkekler, 250 ile 400 TL arasında verilen nafakaya göz diktiler. Her 4 kadından yalnızca 1’i çalışabiliyorken, geniş tanımlı kadın işsizliği oranı, pandemi sonrası ekonomik krizle birlikte yüzde 40’lara ulaştı. Kadın istihdamı oranı ise yüzde 26’ya geriledi. Türkiye’de aynı işte çalışmalarına rağmen kadınlar erkeklerden yüzde 12 daha az kazanıyor. Tüm bu eşitsizlikler ortadayken nafaka hakkına yapılan saldırı kadınları şiddete açık hale getiriyor, istemedikleri evliliklerde kalmaya zorluyor. Bu koşullarda nafakaya, evlilik süresine bağlı olarak sınır koymak erkekleri güçlendirmek, kadınları o evliliklere mecbur etmek anlamına geliyor. Laikliğe aykırı olarak devlet, görevlendirdiği din adamlarıyla ‘aile danışmanlığı’ adı altında ‘kadınları evlilik içinde kalmaya’ zorluyor. Diyanet ve tarikatlar aracılığıyla kutsallık diye dayatılan toplumsal cinsiyet eşitsizliğine karşı, laikliğe sahip çıkıyoruz.”

KOCAELİ


KADINLARDAN YAĞMURA RAĞMEN COŞKULU 8 MART

Kocaeli Kadın Platformu ve Kocaeli İstanbul Sözleşmesi İnsiyatifinin çağrısıyla Belediye İş Hanı önünde buluşan kadınlar yağmur ve soğuk havaya rağmen tüm coşkusuyla Kent Meydanı’na yürüdü. Kadınların sırayla okuduğu açıklamada “Sendikalı olmamız önünde engel olmaya çalışan sermayeye karşı örgütlenme hakkımızı savunduk, hangi sendikada örgütleneceğimize biz karar veririz dedik. Ucuz işgücü görülmeyi kabul etmedik, eşdeğer işe eşit ücret istemekte ısrar ettik. İşyerlerimizde karşılaştığımız taciz, şiddet ve mobbinge susmadık, her mecradan sesimizi duyurduk. Gelirimiz erkeğin gelirine ek gelir değil geçimlik dedik ve grev halaylarında başı çektik. Kriz karşısında grev yapan, direnen emekçiler olarak dün Migros Depo' da kazandık, şimdi sıra Farplas’ta, orada da kazanacağız” dedi.

Kadınlar açıklamanın devamında şunları söyledi: “Tek bir kadının bile kaybedilmesine, katledilmesine tahammülümüz yok. İddiamız sadece bugünü kutlamak için değil, sadece kadınlara yönelik her türlü ayrımcılığı kaldırmak için değil, sadece eşitlik için değil. Dünyayı değiştirmekte gözümüz var. Eşit özgür bir dünya kurana kadar bu sokaklardan isyan ve mücadele eksilmeyecek. Salgının, ekonomik krizin tüm yükünü bize yükleyenlere, bizi yoksullaştıranlara karşı evlerde, fabrika önlerinde, ofislerde, şantiyelerde, meydanlarda direnmeye devam ediyoruz.”

GEBZE


‘İSYANDAN DİRENİŞE, DİRENİŞTEN ÖZGÜRLÜĞE…’

Gebze Kadın Platformu çağrısıyla Trafo Meydanı’ndan Kent Meydanı’na yürümek isteyen kadınlar polis tarafından engellendi. Yapılan görüşme sonrası belirli bir yere kadar kaldırımdan sessiz olarak yürüyen kadınlar alkışlarla polisi protesto etti. “Kadınlara değil katillere barikat”, “Kadınlar savaş istemiyor” ve “Farplas işçisi kazanacak” sloganları atan kadınlar, “İsyandan direnişe, direnişten özgürlüğe” pankartını açtı. Gebze Kent Meydanı’nda basın açıklamasını okuyan Eğitim Sen Gebze Şube Kadın Sekreteri Meryem Meriç, “Kadınlar olarak erkek egemen sistemin bizlere dayattığı düzeni kabul etmiyor, 8 Mart günü bulunduğumuz her yerde taleplerimizi bir kez daha haykırıyoruz” diyerek taleplerini sıraladı.



MALATYA
‘8 MART DİRENİŞİN ADIDIR’

Malatya Demokratik Kadın Platformu, 8 Mart için Soykan Parkı'nda "Eşit ve özgür bir yaşam için baharı da barışı da kadınlar getirecek" şiarıyla basın açıklaması düzenledi. Platform adına açıklamayı okuyan Latife Ulutaş, "Dünyada kadınların yüzyıllardır süren dayanışmanın direnişinin isyanın adıdır" dedi.

Ulutaş, “Bu yıl 8 Mart'ı emek sömürüsünün her geçen gün arttığı, enerjiye ve temel tüketim maddelerine gelen zamlarla birlikte alım gücünün kalmadığı koşullarda karşılıyoruz. İşsizliğin rekor seviyelere ulaştığı ekonomik kriz koşullarında kadınlar olarak barınma, beslenme gibi temel ihtiyaçları karşılayamaz olduk. Var olan mesaimize yeni bir mesai daha eklendi: En ucuz ürünü nerede buluyoruz, hangi saatlerde pazara gidersek daha ekonomik alışveriş yaparız, çamaşır ve bulaşık makinesini saat kaçta çalıştırırsak enerjiden tasarruf ederiz" dedi.

Son olarak Ulutaş,"Vardık, varız, varolacağız! Yaşasın kadınların örgütlü mücadelesi! Jin, jiyan, azadi! " diyerek basın açıklamasını sonlandırdı.

ANTEP


ANTEP’TE KİTLESEL 8 MART YÜRÜYÜŞÜ: BİZE DAYATILAN YAŞAMI KABUL ETMİYORUZ!

Kırkayak Parkı’nda buluşan yüzlerce kadın sloganlarla Demokrasi Meydanı’na yürüdü. Gaziantep Demokratik Kadın Platformu, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu ve Kadın Meclislerinin ortak düzenlediği yürüyüş Demokrasi Meydanı’nda son buldu. Demokrasi Meydanı’nda yapılan açıklamayı Eğitim Sen Gaziantep Kadın Sekreteri Elif Söyleyici okudu. Söyleyici, “Çalışma yaşamı sanki çocuklar, yaşlılar, engelliler ve hastalar hiç yokmuşçasına örgütleniyor, bakım işleri yalnızca kadınların sorumluluğundaymış gibi yarım gün çalışıp geri kalan zamanlarında da ev içi yeniden üretimi üstlenebilecekleri şekilde düzenlemenin yolları aranıyor. Üstelik bu çalışma biçiminin özellikle de kadın çalışanların lehine olduğu üzerinden söylemlerle rıza inşa edilmeye çalışılıyor! Kadınların doğal sorumlulukları gibi görülen ev işleri ve bakım işleri hep kadınların ücretsiz emeği üzerinden idame ediliyor, yarım gün uygulaması, kadınlara “bir fırsat”mış gibi sunuluyor” diye belirtti.

Kadınların kazanımlarına yönelik saldırıların arttığına değinen Söyleyici, “Hakkımız olanı ancak sokaklarda olarak; evde, işte, cezaevinde, okulda ve yaşadığımız her yerde mücadeleyi büyütürsek kazanacağımızı biliyoruz. Kadınlar olarak erkek egemen sistemin bize dayattığı yaşamı kabul etmiyoruz” diye ekledi.7

MANİSA

‘EŞİT, ÖZGÜR SÖMÜRÜSÜZ BİR DÜNYA İÇİN’

Manisa Kadın Platformu, Manolya Meydanı’nda “Eşit, özgür, sömürüsüz bir dünya için” bir araya geldi.

Manolya Meydanı’nda platform adına basın açıklamasını Eğitim Sen yöneticisi Ayşe Dubaz okudu. Dubaz, “8 Mart'ta da kadın kazanımlarına dönük saldırılara, kadın yoksulluğuna, savaşa, kadın emeğinin güvencesizleştirilmesine ve görülmemesine, işyerlerimizde yaşadığımız ayrımcılığa, şiddete ve tacize karşı isyanımızı birleştirip, kadın buluşmaları ile direnişi örgütlemek için alanlarda, işyerlerinde olmaya devam edeceğiz” vurgusunu yaptıktan sonra taleplerini sıraladı ve birlikte mücadele çağrısı yaptı.

MUĞLA


MENTEŞE KADIN PLATFORMU: HAKLARIMIZDAN VAZGEÇMEYECEĞİZ
Muğla’nın Menteşe ilçesinde Kadın Platformunın çağrısıyla bir gelen kadınlar, 8 Mart yürüyüşü gerçekleştirdi. Yürüyüş sonrası basın açıklamasını okuyan Dilek Bulut, “Pandemide yapılan ‘evde kal’ çağrısı, evde kadına düşen işleri, ev içi şiddeti ve eşitsizler üzerindeki toplumsal basıncı artırarak katladı. Kadınlar daha az kazanıyor, daha az tasarruf edebiliyor, daha güvencesiz ve daha çok kayıt dışı işlerde çalışıyor ve sosyal korumaya daha az erişebiliyorlar” dedi. Aynı dönemde şiddet başvuru hatlarına ve hizmetlerine ulaşımda yaşanan zorluklarla şiddetin katlanarak arttığına dikkat çeken Bulut, “Ekonomik kriz, kadınların yaşam koşullarının çok daha ağırlaştırmıştır. Bir kez daha söylüyoruz: Krizin faturasını biz ödemeyeceğiz” dedi. Nafaka gasbına, aile arabuluculuğu girişimlerine dikkat çeken Bulut, “Kazanılmış haklarda binlerce kadının mücadelesi ve öldürülen kadın arkadaşlarımızın yaşam hakkı var. Bu haklardan asla vazgeçmeyeceğiz” dedi.

BODRUM

BODRUMLU KADINLAR: NAFAKA HAKKININ GASBEDİLMESİNE İZİN VERMEYECEĞİZ
Muğla’nın Bodrum ilçesinde Kadın Platformu basın açıklaması gerçekleştirdi. Platform adına açıklamayı okuyan Zuhal Macit, emperyalistlerin sürdürdüğü savaş ve işgale tepki gösterdi. “Ukraynalı kız kardeşlerimize dayanışma duygularımızı gönderiyoruz” diyen Macit, mülteci olmak zorunda kalan kadınlara yönelik cinsiyetçi söylemlere ve her türlü ayrımcılığa karşı mücadele çağrısı yapıldı.
Geçen yıl en az 350 kadının erkekler tarafından katledildiğini hatırlatan Macit, “Erkek yargı ve devlet politikaları bu kırımın adeta azmettiricisi konumuna gelmiştir. Cezasızlık politikaları, şiddete dayalı eril söylemlerin teşvik edilmesi ve yaygınlaştırılması, din baskısının arttırılması elbette bu sürece eşlik etmektedir” dedi. Cezasızlık politikaları nedeniyle pek çok kadının hayatını kaybettiğine dikkat çeken Macit, Pınar Gültekin ve Sibel Yavuz davalarında faillerin en ağır cezaya çarptırılmasını istedi.
Nafaka hakkının gasbedilmek istenmesine izin vermeyeceklerini söyleyen Macit, “Haklarımızdan ve hayatlarımızdan vazgeçmiyoruz. Krizin faturası bizler ödemeyeceğiz” dedi.


ORDU

Ordu Kadın Platformu tarafından düzenlenen eylemde 19 Eylül Ortaokulu önünden başlayarak Sırrıpaşa caddesi üzerinden yürüyüş yapan kadınlar sloganlarla Köprübaşı Ceren Özdemir Meydanında basın açıklaması yaptı.

Ayrıca Ordu’da Ünye ve Fatsa ilçelerinde de kadın yürüyüşleri yapıldı.

GİRESUN
KADINLARIN EŞİTLİK VE ÖZGÜRLÜK MÜCADELESİ KAZANACAK


Giresun Kadın Platformu çağrısıyla PTT önünde buluşan kadınlar, Atatürk Meydanı’na yürüdü. Burada basın açıklaması yapan kadınlar, etmeyeceğiz. Mücadelemizi, eşitlik, özgürlük ve laiklik ilkelerinden ödün vermeden sonuna dek sürdüreceğiz. “Medeni haklara göz dikenler, anayasal eşitlik ve laiklik ilkesini yok sayanlar, kadınların ve çocukların nafakasına el uzatanlar, ayrımcılık yapanlar, istismarı affedenler, kadın cinayetlerini görmezden gelenler gidecek. Kadınların eşitlik ve özgürlük mücadelesi kazanacak” dedi. 


RİZE
FINDIKLI’DA KADINLAR 8 MART’I HORONLA KUTLADI

Fındıklı’da 8 Mart şarkılarla, savaşa hayır, barış şiarlarıyla, eşitlik ve yaşam mücadelesini büyüten kadınların isyan sloganlarıyla kutlandı.

Tahiroğlu Köprüsü’nde toplanan kitle “Kadın, Yaşam, Özgürlük”, “Kadın Dayanışması Yaşatır” sloganlarıyla yürüyüşünü gerçekleştirdi.

Dörtyol ağzında Fındıklı Belediyesi Kadın Korosu ile birlikte “Hamsi Balığı Gibi” şarkısını seslendirdiler.

Basın metninde “Erkek şiddeti hayatlarımızı daraltmaya nefes alacak alanımızı kısıtlamaya canımıza almaya devam ediyor. Bu saldırılara rağmen eşitsizlik ve ayrımcılıkla mücadele etme değişime inanma ve değiştirebilme gücümüz dayanışmamızdan geliyor” cümlelerine yer verildi. Aynı zamanda son günlerde ülke gündemini etkileyen savaş, ekonomik kriz ve zamlar, nafaka hakkı gibi konuları içeren basın açıklamasında bulundular.

“Hepimiz eşit, hepimiz tok, hepimiz güvende, hepimiz özgür oluncaya dek mücadelemiz sürecek” diyen kitle mücadelenin sokakta, meydanlarda, direniş ve isyanla büyüterek süreceğinin altını çizdi.

Basın metninin ardından artık gelenekselleşen 8 Mart horonunu oynadılar.

“Hepimiz eşit, hepimiz tok, hepimiz güvende, hepimiz özgür oluncaya dek mücadelemiz sürecek” diyen kitle mücadeleyi sokakta, meydanlarda, direniş ve isyan büyüterek devam edeceğini aktardı.


SAMSUN

Samsun'da kadınlar Samsun Kadın Dayanışması çağrısıyla eski Vergi Dairesi önünden sloganlarla yürüyüşe geçtiler. Kadına yönelik şiddete, tacize, savaşa karşı sloganlar atarak Çiftlik Caddesi üzerinden yürüyüş yapan kadınlar taleplerini haykırdı. 

TEKİRDAĞ-ÇORLU


Kadınlar Çorlu Kadın Platformu çağrısıyla Atatürk Meydanı’nda basın açıklaması yaptı. “Yaşasın örgütlü mücadelemiz”, “Her gün 8 Mart, her gün mücadele”, “Görünmeyen emek, sesini yükselt!”, “Susma haykır, savaşa hayır!”, “Krizin yükü patronlara” sloganları atan kadınlar adına basın açıklamasını Songül Şensoy okudu. Ekonomik krizin, yoksulluğun, savaşların en ağır bedelini ödeyenlerin kadınlar olduğunu söyleyen Şensoy, kadınları dayanışmaya ve örgütlü mücadeleye çağırdı.

ÇORUM’DA KADINLAR, SAVAŞA, YOKSULLUĞA, ŞİDDETE İSYAN ETTİ
‘Kadınlar baskılara boyun eğmeyecek’


Çorum Kadın Platformunun çağrısıyla sokağa çıkan kadınlar, “Söyleyecek sözümüz, değiştirecek gücümüz var” dedi.

Çorum Kadın Platformu tarafından 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle önce “kadın yürüyüşü”, sonrasında ise bir basın açıklaması düzenlendi. Kadeş Barış Meydanı’nda bir araya gelen kadınlar, Saat Kulesi’ne kadar yürüyüş yaparak burada kitlesel basın açıklaması düzenledi. Basın açıklamasının ardından da halaylar çekildi.

Siyasi parti, sendika ve demokratik kitle örgütlerinin temsilcilerinin de destek verdiği ve katılımın bir hayli fazla olduğu basın açıklaması, renkli görüntülere de sahne oldu. “Kadın, yaşam, özgürlük”, “Yaşasın kadın dayanışması”, “Kadınız, anayız, barıştan yanayız” gibi sloganların atıldığı basın açıklamasında “örgütlü kadın mücadelemizle, özgür bir toplumu inşa edelim” çağrısı yapıldı.

Çorum Kadın Platformu adına konuşan Eğitim Sen Şube Kadın Sekreteri Nurcan Hasırcı Doğan, kadınlara yönelik şiddeti, cinayetleri ve savaş politikalarını eleştirdi.

Nurcan Hasırcı Doğan, “Kadınlar için daha fazla yoksulluk, şiddet, göç ve ayrımcılık anlamına gelen savaş politikalarının son bulması. Eşit, özgür ve barış içinde bir arada yaşamın koşullarının sağlanması için alanlardayız” dedi. Nurcan Hasırcı Doğan, konuşmasında şu ifadelere yer verdi. Hasırcı son olarak “Erkek aklının eseri olan savaşa karşı kadın eliyle barışı inşa etme mücadelemizi en zor şartlarda dahi yaptık, yapmaya devam edeceğiz” dedi.


TOKAT

HATAY-İSKENDERUN


KADINLAR ALKIŞ VE ZILGITLARLA YÜRÜDÜ

İskenderun Kadın Platformu Boyacılar Parkı'nda bir araya gelerek, “Jin jiyan azadi”, “Yaşasın kadın dayanışması”, “Yaşasın 8 Mart yaşasın mücadelemiz”, “Krizin yükünü çekmeyeceğiz”, “İnsanca yaşamak istiyoruz” ve “Erkek adalet değil gerçek adalet” sloganları attı. Erbaneler eşliğinde, alkış ve zılgıtlarla Eski Bit Pazarı’na yürüyen kadınlar, burada açıklama yaptı. Kadınlar talepleri için ortak mücadele çağrısında bulundu.

MERSİN-TARSUS


8 Mart eylemi Ritimmor Kadın Grubunun Yarenlik Alanı’nda yaptığı dinleti ile başladı. Ardından savaşa, şiddete, yoksulluğa karşı Tarsus Kadın Platformunun çağrısıyla bir araya gelen kadınlar yürüyüş gerçekleştirdi. Yüzlerce kadının katılımıyla yapılan basın açıklamasını platform adına, Eğitim Sen Tarsus Şube Başkanı Yasemin Yücel okudu. Tarsus’ta geçekleştirilen 8 Mart eylemi son yılların en kalabalık, en coşkulu 8 Martı’ydı.

EDİRNE


Edirne Kadın Platformu çağrısıyla Saraçlar Caddesi PTT önünde toplanan kadınlar burada basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasını okuna Kezban Demir şunları söyledi: “8 Mart’ı emek sömürüsünün her geçen gün arttığı, enerjiye ve temel tüketim maddelerine gelen zamlarla birlikte alım gücünün kalmadığı koşullarda karşılıyoruz. Halihazırda yoksullukla baş etmeye çalışırken, açlıkla mücadele etmek durumunda kaldık. Var olan mesaimize yeni bir mesai daha eklendi; en ucuz ürünü nerede buluruz, hangi saatlerde pazara gidersek daha ekonomik alışveriş yaparız, çamaşır ve bulaşık makinesini saat kaçta çalıştırırsak enerjiden tasarruf ederiz…

Kadınların haklarına ve kazanımlarına dönük tüm bu kadın düşmanı politikalarda gerici vakıf, tarikat ve cemaatler devreye sokuluyor. Müfredatta yapılan değişikliklerle hazırlanan kitaplarda kadın ve erkek arasındaki eşitsizlikler fıtrata bağlanıyor, kadınların ikincil konumda olduğu öğretilmeye çalışılıyor. Kadınların Medeni Kanun’la korunan hakları gasbediliyor, yerine şer’i hukuka uygun düzenlemeler yapılıyor. Hakkımız olanı ancak sesimizi yükselterek; evde, işte, okulda ve yaşadığımız her yerde mücadeleyi ve dayanışmayı büyütürsek kazanacağımızı biliyoruz.”



VAN’DA KADINLARIN EYLEMİNE YASAK!

Van Kadın Platformu, planladıkları eylemin Van Valiliği tarafından yasaklanması üzerine yazılı açıklama yaparak tepki gösterdi. “Mahkum edilmek istendiğimiz savaşa, yoksulluğa ve daha birçok soruna karşı haklarımızı mücadele ederek kazandık. Kazanmamız gereken birçok hakkın yanı sıra mevcut haklarımızı korumak artık hayati bir ihtiyaç haline geldi. Bugün ise Van Valiliğine platform olarak başvurmuş olduğumuz yürüyüşümüz kadınların bu mücadelesinin kazanımı olan 8 Mart eylem etkinlik yasakları gerekçe gösterilerek hukuka aykırı bir şekilde ‘Van Valiliği tarafından uygun görülmemiştir’ açıklaması ile yasaklanıyor. Kolluk kuvvetleri tarafından sert müdahale ile tehdit edilip engelleniyoruz. El birliği ile bizleri evlere hapsetmek bizi yaşamdan silmek, sindirmek isteyenlere karşı durmak, haklarımızı korumak zorundayız. Bir taraftan haklarımızı gasp etmeye çalışan yetkililer bizleri koruması gereken yasaları değiştiriyor. 8 Mart'ın önemi de başka bir dünya mümkün diye haykırabilmek için bir araç olmasından kaynaklanıyor. Bugün mücadele ve dayanışma günü olarak dayanağını işçi kadınların mücadele azminden alıyor. Bugünün kitlesel bir karşılık bulmasının nedeni ise kadınları her geçen gün daha fazla mücadeleye katılmak zorunda bırakan koşullardan geliyor.”

Yazılı açıklamanın sonunda devletlerin kadınları korumakla yükümlü olduğuna vurgu yapılarak, “Kadınlar evren var olduğundan beri var. Hayatı omuzlayan, sorumluluğunu alan kadınların yaşamsal hakları gasp edilemez. Devletlerin kadınları korumakla yükümlü olduğu birimleri kadınların psikolojik, ekonomik, fiziksel olarak haklarını teminat altına almak zorundadır. Mahkemelerce kadınlar hakkında koruma kararı alınan kadınlar öldürülüyor ise demek ki bu kararlar yeterince iyi bir şekilde uygulanmıyor. Öncelik kadınların ve çocukların yaşamları olmalı. Yaşamdan yana duruşumuzla bu 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde Van’da barışçıl eylemlerin önünün açılmasını, kadınların kendilerini ifade edebilecekleri alanların çoğalmasına olan inancımızla yaşasın kadın dayanışması” denildi.

ZONGULDAK


ÇAYCUMA’DA KADINLAR YOKSULLUĞA, ŞİDDETE, SÖMÜRÜYE VE SAVAŞA KARŞI ALANDAYDI

Eğitim Sen Çaycuma Temsilciliğinin çağrısıyla Çaycuma Cumhuriyet Meydanı’nda bir araya gelen kadınlar burada basın açıklaması yaptı. Açıklamaya Eğitim Sen üyelerinin yanı sıra Çaycuma Belediyesi Meclis Üyesi Berna Çimsalan Özyurt, CHP Çaycuma Kadın Kolları Başkanı Senem Ağzıķüçük ve Kadın Kolları Üyeleri, ADD Çaycuma Şube Başkanı Ela Mantarlı Kurt ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Emek Partisi, Sol Parti ve Yeşil Sol Parti üyeleri ve çok sayıda kadın katıldı.

Eğitim Sen Üyesi Hatice Dilek’in yaptığı basın açıklamasına “Emperyalistlerin çıkar ve paylaşım kavgaları Rusya/Ukrayna üzerinden yürütülüyor. Afganistan, Irak, Suriye ve Kuzey Afrika'da yürütülen bölgeyi istikrarsızlaştıran ve halklar arası savaşa sürükleyen politikalardan en çok kadınlar etkileniyor” dedi.


İŞYERLERİNDE, DİRENİŞ ALANLARINDA 8 MART
8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde işyerlerinden direniş alanlarına kadınlar sömürüsüz, eşit insanca çalışma koşulları ve insanca ücret talep ediyor.

Fotoğraflar: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
8 Mart kimin günü?

Lyon’da, Meşhed’de New York’ta, Şikago’daki grevlerin ve hatta bunlardan önceki ve sonraki kadın müc...

8 Mart Büyük Kadın Buluşması| Değiştirecek gücümüz...

İstanbul 8 Mart Kadın Platformunun çağrısıyla, Kadıköy’de Büyük Kadın Buluşmasında bir araya gelen k...

İl il 8 Mart eylem ve etkinlikleri

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü için Türkiye'nin dört bir yerinde kadınlar yan yana geliyor!