25 KASIM 2022 | Kocaeli’de kadınların yürüyüşü engellendi, kadınlar vazgeçmedi
Kocaeli’de yürüyüş yolu başında toplanan kadınların yürüyüşü polis tarafından engellenirken, kadınlar engellemelere rağmen İzmit Kent Meydanı’na yürüdü, burada açıklama yaptı.

Kocaeli Kadın Platformu ve İstanbul Sözleşmesi İnsiyatifi’nin çağrısıyla Yürüyüş yolu başında toplanan kadınların 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Gününde yapmak istediği yürüyüş polis tarafından engellendi. Yürüyüş yolu başında toplanan kadınlar polis çemberine alındı.
Kadınlar tüm engellemelere rağmen şiddete ve eşitsizliğe karşı İzmit Kent Meydanı’na yürüdü ve açıklama burada gerçekleştirildi.
Kadınlar basın açıklamasını sırayla okudu. Açıklamada kadınların İran’dan Türkiye’ye dünyanın her yerinde mücadele etmeye kararlı olduğu vurgulanırken, “Kriz, ekonomik şiddeti sadece hane içerisinde erkeğin kadın emeği üzerindeki zora dayalı tahakkümü olmanın ötesine taşıdı. Devlet eliyle yaratılan bu sosyal güvencesizlik ortamında kadınlar işsiz kalmamak için patronların her türlü baskısına dayanmaya çalışıyor. Enflasyon tüketim mallarının fiyatlarını sürekli artırırken sırtındaki ev içi angarya kamburuyla kadınlar en ucuzunu bulma maratonuna koşuluyor. Ücretlerin erimesi psikolojik gerilimi artırıyor; medyasıyla, fetvasıyla, politikasıyla iktidarın kışkırttığı erkeklik hane içinde geçim sıkıntısıyla birleşerek kadına yönelik şiddete dönüşüyor” ifadeleri yer aldı.

Bir gece yarısı Cumhurbaşkanı kararnamesiyle iptal edilen İstanbul Sözleşmesi’nin hatırlatıldığı açıklamada, hayatını savunmak zorunda kalan kadınların cezalandırılması, kadın kurumlarının kapatılması, cinsel istismar suçlarında somut delil aranması, faillere cezasızlık politikası uygulamaları gibi kadınlar aleyhine pek çok uygulamanın sorumlusu iktidarın şiddetin esas faili olduğu; şiddet faillerinin gücünü İstanbul Sözleşmesi’nden çekilen ve toplumsal cinsiyet eşitliğine inanmayan devletten aldığı vurgulandı. 


Fotoğraf: Ekmek ve Gül 

İlgili haberler
25 KASIM 2022 | Ege illerinde kadınlar sokağa çıkt...

Muğla Ortaca’da da Datça’da da Kadın Platformlarının çağrısıyla kadınlar Cumhuriyet Meydanı’nda bası...

25 KASIM 2022 | İzmir'de kadınlar eşitlik, özgürlü...

İzmir'de bugün kentin pek çok yerinde kadınlar eylem, etkinlik ve açıklamalarla sokakta olacak.

25 KASIM 2022 | Eşit, özgür, şiddetsiz bir yaşam i...

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele ve Dayanışma Gününde kadınlar pek çok ilde sokakta... İl i...