25 KASIM 2022 | İzmir'de kadınlar eşitlik, özgürlük ve laiklik için sokakta
İzmir'de bugün kentin pek çok yerinde kadınlar eylem, etkinlik ve açıklamalarla sokakta olacak.
İZMİR KADIN PLATFORMU: AYAKTAYIZ
İzmir Kadın Platformu, 25 Kasım’da “Eşitlik, özgürlük ve laiklik için ayaktayız” diyerek yürüyüş düzenledi. Alsancak Sevinç Pastanesi önünde toplanan kadınlar, “Kadın yaşam özgürlük”, “Jin jiyan azadi”, “Kadınlar sokakta sözleşmeyi uygula”, “Boşanmayı değil cinayeti engelle”, “Nefrete inat yaşasın hayat”, “İranlı kadınlar yalnız değildir”, “Krizin yükü patronlara”, “Saray yıkılsın kreş yapılsın” sloganları eşliğinde Kıbrıs Şehitleri Caddesi boyunca ÖSYM önüne yürüdü.
İran’da Mahsa Amini’nin katledilmesiyle başlayan protestolara selam gönderen kadınlar, Türkiye’de de tek adam rejimine karşı “ayaktayız” dedi. Ekonomik krizden dolayı geçim sıkıntısı yaşadıklarını dile getiren kadınlar, insanca yaşayacak ücret ve çalışma yaşamını talep etti.

‘İNSANCA YAŞAMAK İSTİYORUZ’
İKP adına basın açıklamasını Eren Saran ve Aylin Aker okudu. Açıklama ayrıca Kürtçe olarak da okundu.

“Mirabel kardeşler bugün Türkiye’de ve dünyada kadınların özgürlük mücadelesinde yaşıyor” denilen açıklamada, kadınların dünyada ve Türkiye’de eşit, özgür ve şiddetsiz bir yaşamı kurmak için mücadele ettiği ifade edildi.
İstanbul Sözleşmesi başta olmak üzere tek adam rejiminin çalışma yaşamı, sağlık hakkı gibi kadınların birçok haklarına saldırdığı belirtilen açıklamada, “Biz kadınlar sadece yaşamak değil, insanca yaşamak istiyoruz. Her kadına güvenceli iş ve çocukların sağlıklı koşullarda büyümesi için her iş yerine kreş istiyoruz. Bizi hapsetmek istedikleri cinsiyet kalıplarını, bizi içinde boğdukları o ataerkil aileyi reddediyoruz. Başörtülü, örtüsüz, lezbiyen, biseksüel, trans, Kürt, Alevi, Laz, ev emekçisi, fabrika işçisi kadınlar olarak makbul olmayacağız, ataerkil ailenize sığmayacağız. Kirli siyasi oyunlarınıza araç olmayacağız” denildi.
Açıklama sonrası KBG İzmir katledilen ve tutuklu bulunan kadınlar adına performans sergiledi.
DİKİLİ KADIN PLATFORMU: HAKLARIMIZA SAHİP ÇIKIYORUZ
Dikili Kadın Platformu da Ecevit Meydanında toplanarak “Kadın yaşam özgürlük”, “Kadın cinayetleri politiktir” sloganlarıyla Atatürk Meydanı’na yürüdü.
Burada basın açıklaması yapan kitle adına açıklamayı Esengül Uzun ve Emine Akyol okudu.
Yapılan açıklamada, “25 Kasım Uluslararası Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele ve Dayanışma Gününde elbette erkek egemen düzeninin politikalarını söylem ve uygulamalarını teşhir edecek, tacizin, mobbingin, şiddetin tüm biçimlerine karşı evde, sokakta, işyerlerimizde mücadeleyi daha da büyüteceğiz. ‘Saçımızın teline, haklarımıza, özgürlüğümüze sahip çıkıyor, direnişi büyütüyoruz’ ” ifadeleri kullanıldı.
Açıklamada son olarak yaşamın her alanında dayanışmadan aldıkları güç ile kararlılık ve mücadele vurgusu yapıldı.


İZMİR BAROSU ÜYESİ KADIN AVUKATLAR: MÜCADELEYE DEVAM EDİYORUZ

İzmir Barosu üyesi kadın avukatlar 25 Kasım dolayısıyla baro önünde toplanıp Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önüne yürüyüş düzenledi.

Kadın avukatlar adına basın açıklamasını okuyan İzmir Barosu Kadın Hakları Yönetim Kurulu üyesi Av. Elçin Kılınçer Ot "Biz kadınlar biliyoruz ki, en temel insan hakkı olan yaşam hakkımızı bile korumayan/koruyamayan bir devlette yalnız yaşıyoruz. Bizi tek suçlunun katiller olduğuna ikna etmeye çalışıp sorumluluktan kaçmaya ya da saklanmaya çalışmayın hiç, biz biliyoruz" dedi. 

Ot, "Biz kadınlar, İstanbul Sözleşmesi yeniden yürürlüğe konularak, sadece kanun önünde değil toplumsal hayatta da eşitlik sağlanıncaya, haklarımız güvence altına alınıncaya, kadına yönelik şiddet suçlarında etkin ve caydırıcı cezalar verilerek erkek şiddeti ve tahakkümü yeryüzünden silininceye kadar; 'Erkek adalet değil gerçek adalet istiyoruz, İstanbul Sözleşmesi yaşatır, Sözleşmeden vazgeçmiyoruz' diyerek haykırmaya ve mücadele etmeye devam edeceğiz" diye konuştu. Mücadele vurgusu yapan Ot, "İran’da ve tüm dünyada zulme ve erkek şiddetine başkaldırarak eşitlik için mücadele eden tüm kadın kardeşlerimizi selamlıyoruz. Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz" dedi.

GENEL-İŞ İZMİR 7 NOLU ŞUBEDEN KADIN İŞÇİLER: YOKSULLUK ŞİDDETE DÖNÜŞTÜ

Bornova Belediyesinde örgütlü Genel-İş İzmir 7 No’lu Şube üyesi kadın işçiler, 25 Kasım’da Bornova Cumhuriyet Meydanı’ndan belediye binası önüne kadar, ekonomik krize, yoksulluğa, hak gasplarına karşı eşitlik, özgürlük, şiddetsiz yaşam için yürüdü.. Ayrıntılar için TIKLAYIN


BUCA’DA KADINLAR EŞİT, ÖZGÜR BİR DÜNYA TALEBİYLE YÜRÜDÜ

Buca Kadın Platformunun çağrısıyla Forbes Sevgi Yolu Madenci Anıtı önünde toplanan kadınlar “Buca’dan dünyaya kadınlar hakları için ayakta” pankartı ve çeşitli dövizler açarak yürüyüşe geçti. Kadınlar çeşitli sloganlarla Şirinyer Migros önüne kadar yürüdü. Başta Afganistan’da Taliban’a karşı ve molla rejimine karşı direnen İranlı kadınların mücadelelerinin selamlandığı yürüyüş Migros önünde yapılan açıklama ile son buldu.

Platform adına yapılan basın açıklamasını Neşe Gürgör okudu. İstanbul Sözleşmesi’nden ve çocuğun cinsel istismardan korunmasını sağlayan Lanzorete Sözleşmesi’nden vazgeçmeyeceklerini belirten Gürgör sözlerini şöyle sürdürdü: “Bugün taleplerimize daha da sarılıp, daha kararlı şekilde mücadele edeceğiz. İstanbul sözleşmesi uygulanana, işsizlik, yoksulluk yok olana, savaşlar durana kadar; hiçbir kadın, çocuk şiddet-cinsel saldırı yaşamasın diye eşit, özgür ve sömürüsüz bir dünya için mücadele edeceğiz” dedi.

BORNOVA’DA KADINLAR: KRİZE ŞİDDETE EŞİTSİZLİKLERE KARŞI GÜCÜMÜZ BİRLİĞİMİZ

Bornova’da kadınlar küçülen ekmeğe büyüyen şiddete karşı, AKP’nin gerici dayatmalarına karşı sokaklara çıktı. İzmir Alsancak’ta gerçekleşen eylem öncesi ilçe ilçe buluşmalar, açıklamalar gerçekleştiren kadınlar “eşit, özgür, şiddetsiz, sömürüsüz bir hayat” taleplerini yükseltti.

Bornova Kadın Platformu, metro önünde geçekleştirdiği eylemle “Krize, şiddete, eşitsizliklere karşı gücümüz birliğimiz” dedi. Kadınların alkış, zılgıt, sloganlarla taleplerini yükselttiği eylemde, platform adına açıklamayı Zeynep Reyşen okudu.

Reyşen, yoksulluk ve işsizliği fırsata çeviren patronların kadın emeğinin sömürüsünü daha da artırdığına güvencesiz, sendikasız çalışma dayatmalarına değindi. Son olarak İranlı kadınların İran halkının özgürlük mücadelesini selamlayan Reyşen, “Eşitliğe, laikliğe ve özgürlüğümüze yönelik gerici saldırıları kabul etmiyoruz. Diktatörlere, tek adamlara karşı ayaktayız, açlığa, sefalete, hak gasplarına, eşitsizliğe karşı eşitlik ve özgürlük haklarımızdan vazgeçmiyoruz” dedi.

İZMİR BAROSU ‘ŞİDDETİN GÖRÜNMEYEN YÜZÜ’ BAŞLIKLI PANEL DÜZENLEDİ

İzmir Barosu 25 Kasım kapsamında Yaşar Üniversitesi Hukuk Topluluğu iş birliği ile “Şiddetin Görünmeyen Yüzü” başlıklı panel düzenledi.

İzmir Barosu Konferans Salonunda yapılan panele konuşmacı olarak ise Yaşar Üniversitesi Hukuk Fakültesinden Dr. Öğr. Üyesi Candide Şentürk Akaner, İzmir Barosu Kadın Hakları Merkezi Yürütme Kurulu üyesi Av. Funda Ekin, Doç. Dr. Özlem Belkıs oldu. 

Moderatörlüğünü İzmir Barosu Kadın Hakları Merkezinden Sorumlu Yönetim Kurulu üyesi Av. Elçin Kılınçer Ot’un yaptığı panelde ilk sözü Doç. Öğr. Üyesi Candide Şentürk Akaner aldı. Akaner, “Kadına karşı şiddetin bir türü olarak ısrarlı takip suçu” konusunda sunum yaptı. 

‘ZİHNİYET DÖNÜŞÜMLERİNE, KURUMSAL POLİTİKALARA İHTİYACIMIZ VAR’

Ardından konuşan Doç. Dr. Özlem Belkıs ise sahne sanatlarında cinsel taciz konusu hakkında bilgi verirken #MeToo ve #SusmaBitsin gibi örnekleri de dile getirdi. 

Av. Funda Ekin ise, “Bana uygulamanı anlat sana kim olduğunu söyleyeyim” başlığı altında sunum yaptı. Panel soru cevap bölümüyle sona erdi.

Fotoğraflar: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
25 KASIM 2022 | Eşit, özgür, şiddetsiz bir yaşam i...

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele ve Dayanışma Gününde kadınlar pek çok ilde sokakta... İl i...

25 KASIM 2022 | Bursa'da kadınlar yasağa rağmen so...

Bursa Valiliği, bugün yapılacak 25 Kasım yürüyüşüne yasaklamasına rağmen kadınlar barikatı aşarak yü...

DİSK ve Gıda İş'ten 25 Kasım açıklaması: 'Her alan...

DİSK'li kadınlar 25 Kasım için İstanbul Beşiktaş'ta bir araya geldi, Gıda İş sendikası Genel Sekrete...