25 KASIM 2022 | Ege illerinde kadınlar sokağa çıktı
Muğla Ortaca’da da Datça’da da Kadın Platformlarının çağrısıyla kadınlar Cumhuriyet Meydanı’nda basın açıklaması düzenledi.
MUĞLA
Menteşe Kadın Platformu çağrısıyla kadınlar Akyol Parkı’ndan, Sınırsızlık Meydanı’na yürüyerek taleplerini dile getirdi.
Menteşe Kadın Platformu adına basın metnini okuyan Alev Öztürk, “İstanbul Sözleşmesi, kadınları her türlü şiddetten korumak, kadınlara yönelik şiddet ve aile içi şiddeti önlemek, kovuşturmak ve ortadan kaldırmak, kadınlara yönelik her türlü ayrımcılığın ortadan kaldırılmasına katkıda bulunmak ve kadınların güçlendirilmesi yolu dâhil kadınlar ile erkekler arasındaki temel eşitliği teşvik etmek, kadınlara yönelik şiddet ve aile içi şiddet mağdurlarının korunması ve bu mağdurlara yardım edilmesi için kapsamlı bir çerçeve, politikalar ve tedbirler geliştirmek amaçlarını taşıyan ve bu amaçların yerine getirilmesi için imzacı devletlere yükümlülükler yükleyen bir sözleşmedir. Kadınlar evde, işte, okulda, sokakta her geçen gün daha da artan bir şekilde erkek şiddetine maruz kalmaktadırlar. Eril yargıda özellikle İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararının ardından artan cezasızlık politikası erkekleri koruyarak potansiyel failler yaratmış kadın katillerini daha da cesaretlendirmiş ve Pınar Gültekin’in katili Cemal Metin Avcı duruşmada İstanbul Sözleşmesi’ni iptal ettiği için Cumhurbaşkanı’na teşekkür edebilmiştir. Yine aynı eril yargı Pınar Gültekin’i yakarak vahşice öldüren katil Cemal Metin Avcı’ya haksız tahrik indirimi uygulamaktan çekinmemiştir” dedi.


ÜNİVERSİTELİ GENÇ KADINLAR TALEPLERİNİ DİLE
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesinde okuyan kadınlar da açıklamada taleplerini dile getirdi: “Ülkede derinleşen şiddetin ve siyasal krizin etkilerini üniversitelerimizde de yaşıyoruz. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nin bulunduğu Kötekli’de biz genç kadınların nefes alması, katledilme tehlikesi olmadan adım atması imkansız hale geldi. Ekonomik kriz ve yoksulluğun da derinleşmesiyle genç kadınlar için tacize uğramadan, iş yerlerinde mobbinge maruz bırakılmadan çalışmak zorlaştı. Erkeklerin, sadece üniversiteli kadınları taciz etmek için kampüs bölgesine gelmesi üniversiteli kadınlar üzerindeki şiddet ve baskının sadece bir örneği. Pınar Gültekin, Zeynep Şenpınar gibi kadınlar üniversiteli genç kadın arkadaşlarımızdı, kız kardeşlerimizdi. Erkek şiddeti sonucu katledildikten sonra yargı sürecinde de kadını aşağılayan ve suçlayan söylemler devam etti. Bunların karşısında hiçbir zaman susmadık, erkek adalet karşısında gerçek adalet talebimizi yükselttik. Tacizci hocalara, cinsiyetçi akademiye, erkek şiddetine karşı mücadeleden vazgeçmedik. Her üniversitede Cinsel Tacizi Önleme Birimi olana kadar, üniversitelerde yaşadığımız şiddet, taciz ve eşitsizlikler son bulana kadar mücadele etmeye devam edeceğiz.”

ORTACA VE DATÇA’DA KADINLAR HAKLARI İÇİN SOKAĞA ÇIKTI

Muğla Ortaca’da Kadın Platformu Cumhuriyet Meydanı’nda basın açıklaması düzenledi. Açıklamayı platform adına Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Başkanı Ülkü Aydoğan okudu. 

Krizin faturası halkın sırtına yüklenmesine karşı çıktıklarını söyleyen Aydoğan, “Artık yeter diyoruz! Yoksulluğa, işsizliğe, güvencesiz çalışmaya, mobbinge, tacize, baskıya, hayır. Evde, sokakta, işyerinde, okulda, yurtta can korkusuyla yaşamaya, artık yeter. Tecavüzcülerin, tacizcilerin, kadın katillerinin kollanmasına, artık yeter. Çocuklarımızın, gençlerimizin tarikat karanlığına mahkum edilmesine hayır. Biz kadınlara, nasıl konuşacağını, ne giyeceğini, nasıl yaşayacağını telkin edenlere, artık yeter diyoruz. Bağımsız demokratik, özgürlükçü, laik bir ülkede İnsanca yaşamak istiyoruz. Geleceğimizin karartılmasına izin vermeyeceğiz. Haklarımız ve hayatlarımızdan vazgeçmeyeceğiz. Şiddetsiz, eşit, özgür, barış içinde insanca bir yaşamı hep birlikte kazanacağız” dedi.

Datça’da da kadınlar talepleri ve hakları için bir araya geldi. Datça Kadın Platformunun çağrısıyla Cumhuriyet Meydanı’nda basın açıklaması gerçekleştiren kadınlar, İstanbul Sözleşmesi’nden asla vazgeçmeyeceklerini, hakları için her alanda mücadele devam edeceklerini söyledi.

BODRUM: 'YOKSULLUĞA TESLİM OLMAYACAĞIZ'


Bodrum Kadın Platformu ve 2017 Bodrum Yurttaş İnisiyatifi çağrısıyla kadınlar 25 Kasım talepleriyle yürüdü. "Kadın Yaşam özgürlük",  "Jin jiyan Azadi", "Yoksulluğa teslim olmayacağız", "Yaşasın Özgürlük Mücadelemiz" sloganları atan kadınlar, hakları için mücadele etmeye devam edeceklerini söylediler.

Ayrıca kadınlar, Bodrum Trafo'da "Erkek ve Devlet şiddetine karşı isyandayız" başlığıyla bir panel düzenledi.

AYDIN’DA KADINLAR: EŞİTLİK, ADALET VE ÖZGÜRLÜĞÜ BÜYÜTMEK İÇİN ALANLARDAYIZ

Aydın Kadın Dayanışma Platformu çağrısıyla kadınlar Aydın Kent Meydanı’nda bir araya geldi.

Basın metni okundu. Tüm dünyada kadınlar faşist rejimlere karşı direndiğini ifade edilen açıklamada, “Kadınlar olarak savaşa, yoksulluğa karşı eşitlik, adalet, özgürlüğü büyütmek için alanlardayız” denildi.




Slogan ve erbaneler eşliğinde program devam etti, arkasından sanatçı Zelal’den Ünzile şarkısını söyledi. Yine sloganlar eşliğinde eylem sonlandırıldı.

AYDIN-DİDİM

Didim Belediyesi önünde toplanan platform üyesi kadınlar, ellerinde pankart ve dövizlerle Cumhuriyet Caddesi ve Atatürk Bulvarı üzerinde yürüyüş gerçekleştirdi. Ziraat Bankası önünde gerçekleştirilen basın açıklamasını Kadın Platformu adına Eğitim Sen Didim Temsilciliği Kadın Sekreteri Gülay Sezer tarafından okundu.

Sezer, “Mirabel Kardeşlerin mirasını devralan kadınlar olarak bugün her türden baskıcı, faşizan yönetimlere karşı direniş geleneğine sahip çıkıyoruz. Biz kadınların şiddete karşı ‘yaşamak istiyoruz’ sesi dünyanın dört bir yanındaki ülkelerden yükseliyor. İran’da katledilen Mahsa Amini’nin ardından diktatörlüğe, otoriter rejimlere, ataerkilliğe karşı bir başkaldırıya dönüştü. Kadınlar olarak bugün şiddete, cinsiyetçiliğe, yoksulluğa karşı; eşitlik, adalet ve özgürlük için isyanı büyüterek alanlardayız” dedi.

AYDIN-DİDİM-AKBÜK

Didim Kadın Platformu Akbük Mahallesi’nde de 25 Kasım etkinliği gerçekleştirdi. Etkinliğin sonunda hayatını kaybeden kadınların isimleri okuyan kadınlar, adalet talebini yineledi.

DENİZLİ’DE KADINLAR HAK VE ÖZGÜRLÜKLERİ İÇİN YÜRÜDÜ

Denizli'de kadın örgütleri 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü'nde Candoğan Parkından Çınar Meydanı’na yürüdü. Çınar Meydanı’nda basın açıklamasını Ebru Koç Acar okudu.

Açıklamasında İran'daki direnişi selamlayan Acar, "Toplumu kutuplaştırıcı söylemlerle savaş politikalarına hız veren AKP iktidarı ırkçılıktan besleniyor. Kadınlar olarak daha fazla yoksulluk, şiddet, göç ve ayrımcılık anlamına gelen savaşların son bulmasını istiyoruz. Eşit ve özgürce bir arada yaşamamızın sağlanacağı demokratik koşulların oluşmasını istiyoruz" dedi. Eylem alkış ve sloganlarla son buldu.

MANİSA’DA KADINLAR MÜCADELE VURGUSU YAPTI

Manisa Kadın Platformu, 25 Kasım’da Manolya Meydanı’nda basın açıklaması gerçekleştirdi. Basın açıklamasını okuyan Ayşe Dubaz, “İtaat et, rahat et diyenlere inat, isyan ediyoruz, örgütleniyoruz ve mücadele ediyoruz” vurgusu yaptı.

Dubaz, “Erkek egemen düzeninin politikalarını söylem ve uygulamalarını teşhir edecek, tacizin, mobbingin, şiddetin tüm biçimlerine karşı evde, sokakta, işyerlerimizde mücadeleyi daha da yükselteceğiz. Baskılara boyun eğmiyor, kadın katliamlarına, savaşlara, yoksulluğa, militarizme, homofobiye, doğa ve yaşam alanlarımızın talanına karşı direnişlerde en önde yer alıyoruz. Bir kişi daha eksilmemek için, bize sınırlar çizmeye çalışanlara ‘fıtratımızda özgürlük var!’ demek için 25 Kasım'da alanlardayız” diyerek mücadele ve dayanışma vurgusu yaptı.


Fotoğraflar: Ekmek ve Gül 


İlgili haberler
Sağlık emekçisi kadınlar işyerlerinden seslendi: Ş...

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Aksaray Şubesi çağrısıyla Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hast...

25 KASIM 2022 | İzmir'de kadınlar eşitlik, özgürlü...

İzmir'de bugün kentin pek çok yerinde kadınlar eylem, etkinlik ve açıklamalarla sokakta olacak.

25 KASIM 2022 | Eşit, özgür, şiddetsiz bir yaşam i...

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele ve Dayanışma Gününde kadınlar pek çok ilde sokakta... İl i...