22 özel okula diğer teşviklerin yanı sıra 92 milyon lira kıyak
Devlet okulları pek çok eksiklikle ve okul öncesinde ücretsiz yemek uygulamasının kaldırılmasıyla başlamışken özel okullara teşvik yağdı.

Resmi Gazete’de Sanayi Bakanlığının 2023 Yılı Temmuz Ayına Ait Yatırım Teşvik Belgeleri Listesi yayımlandı. Yeni eğitim öğretim yılı devlet okullarındaki pek çok eksikle, bu eksiklerinin masraflarının velilerin üzerine yıkılması ve okul öncesindeki ücretsiz yemek uygulamasının MEB tarafından sessiz sedasız kaldırılması ile başlamıştı.

Dün yayımlanan temmuz ayı teşvik belgeleri listesine göre 23 özel eğitim kurumuna KDV indirimi, faiz desteği, sigorta primi teşviki sağlandı.  Bunların yanı sıra devlet bu okullardan 22'sine, alması gereken kurumlar vergisinden "Yatırım Katkı Oranı" adı altında yüzde 50 ile yüzde 40 düzeyinde değişen oranlarla kıyak sağladı. Listeye göre devlet, bu 22 okuldan alması gereken toplam 92 milyon 242 bin liralık vergiyi almayacak.

Teşvik verilen özel eğitim kurumları, 11 bin 516 öğrencilik kapasiteye sahip.

ESKİ MİLLİ EĞİTİM BAKANI YARDIMCISININ OKULU DA TEŞVİK ALACAKLAR ARASINDA

Teşvik alacak firmalar arasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 25 Temmuz 2022’de Milli Eğitim Bakan Yardımcısı olarak atanan, Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi mezunu Osman Sezgin’in kurucusu olduğu Kalem Vakfı Okulları da var. Kalem Vakfı Okullarına faiz indirimi, KDV istisnası, 7 yıl asgari ücrete denk gelen sigorta primlerinin devlet tarafından karşılanması ve yüzde 80 vergi indirimine ek olarak 30 milyon 400 bin TL yatırım katkı tutarı sağlandı.

Fotoğraf: DHA

İlgili haberler
Vergilerimiz özel okullara teşvik değil devlet oku...

Aanaokullarında yardımcı öğretmenin ücretinin bir kısmını da veliler ödüyor. Ekmek ve Gül'e mektup y...

Yazaki işçisi soruyor: Yıllardır bizden kesilen ve...

Gemlik Yazaki fabrikasından işçiler başlattığımız Kız Kardeşlik Köprüsü kampanyasına katılıp ellerin...

EĞİTİMİN DURUMU: Kaynaklar özel okul ve imam hatib...

Eğitim Sen, 2018-2019 eğitimin durumunu ortaya koyduğu bir rapor hazırladı. Rapor, özellikle 4+4+4 u...