18 saat boyunca şiddete maruz kalan Zeynep: Bana olmaz diye bir şey yok
Birlikte yaşadığı Zeynep'e 18 saat boyunca şiddet uygulayan Berk Öcalan, Zeynep'in çağrısı üzerine sosyal medyadan gelen destekler sonrası tutuklandı.

Zeynep 25 yaşında genç bir kadın. 4 yıldır ailesinden uzakta İzmir’de yaşıyor. “Normal, sabit bir hayatım vardı, 1 sene öncesine kadar” diyen Zeynep’in hayatı Berk Öcalan’la yaşadığı ilişki ile adeta kabusa dönmüş.

24 Mart’ta Karşıyaka’da yaşadıkları evde Berk Öcalan, sosyal medya hesabından bir erkeğin fotoğrafını beğendiği bahanesiyle evdeki beyzbol sopası ile Zeynep’e saldırarak gece boyu şiddete maruz bırakmış. O güne giden süreci ve o gün yaşadıklarını şöyle anlatıyor Zeynep: “Olay yaşanmadan 5 ay önce de şiddetine maruz kalmıştım, kaşımı patlattı, ayrıldık. Ben İstanbul’a ailemin yanına geldim, 3-3 buçuk ay kaldım. İstanbul’dayken tehditler şantajlar yaparak beni geri çağırdı, gitmek durumunda kaldım. Annesine de şiddet uygulamış daha önce annesi şikayetçi olmuş ama babası araya girmiş, anne şikayetini geri çekmiş. Olayın olduğu gün işten çıkıp eve gittim. Bu evde oturuyordu. Instagram’dan takip ettiğim insanlara bakmış İstanbul’da aynı mahallede oturduğumuz bir arkadaşımın fotoğrafını ayrı olduğumuz aylarda beğenmişim. ‘Biz ayrıydık, sen orada başkaları ile mi görüştün’ dedi ben de “Boş boş oturuyorsun evde, bana sarma. Kendine meşgale bul’ dedim. Bana şiddet uygulamaya başladı. Her yerim şişti, buz koyamıyordum. Sabah oldu, arkadaşı buluşmak için aradı. ‘Annemlere git. Ben arkadaşımla buluşacağım, git biraz orada kal kavga etmeyelim’ dedi. Annesi babası beni görünce ne yapacağını şaşırdı. ‘Çocuğunuz beni sopayla dövdü’ dedim. Berk akşam saati tekrar aradı beni, ‘Eve gel’ diye. Babası ‘Seni arabayla bırakayım’ dedi. Bana karakola gidelim demek yerine, ‘seni bırakalım’ dediler sadece. Oradan çıktım, taksiyle karakola gittim. Hastane, darp raporu derken şimdi tutuklu.”


Fotoğraf: Zeynep'in kişisel arşivi

'TUTUKLU YARGILANMASI BENİM İÇİN BİR ŞANS'

Şikayeti sonrası sanığın ifadesinin alınıp bırakıldığını söyleyen Zeynep, yaşadıklarını sosyal medyeda paylaşması üzerine gündem olduğunu, Berk’in başka suçlardan araması olması sebebiyle de bugün tutuklu yargılandığını hatırlatıyor ve bunun kendi için bir şans olduğunu söylüyor. Bu süreçte ailesinin en büyük şansı olduğunu da ifade eden Zeynep, “Bana bu yaşadıklarımda çok büyük destek oldular. Onlar olmasaydı bugün kim bilir ben nerede olurdum” diyor.

Sanık ilk ifadesinde olayın yaşandığı gün Antalya’da olduğunu söylemiş. Zeynep yaşadıklarını sosyal medyada paylaşınca ve tepkiler olunca gözaltına alınmış, ikinci ifadesinde ise ‘Kavga ettik ama ben hakaret etmedim şiddet uygulamadım’ demiş. Sanığın avukatı da Zeynep bir gün sonra şikayete gittiğim için ‘Saat boşlukları var müvekkilim darbetmemiştir’ diyerek sanığı aklamaya çalışmış. Zeynep sanık tarafının dosyaya iki şahit eklediğini, o iki kişinin de Antalya’da yaşadığını dile getiriyor. Ayrıca 1,5 ay içinde tutukluluğa 4 kere itiraz ettiklerini, tahliye talebinde bulunduklarını ancak savcının ‘Deliller karartılabilir, şahsın suça meyli var’ diyerek sanığın tahliyesini reddettiğini söylüyor Zeynep.

'İNSAN OLAN HERKES BU KONUDA DUYARLI OLSUN'

Şu an psikolojik destek aldığını, kendini toparlamaya çalıştığını belirten Zeynep 18 Mayıs Salı günü İzmir’de görülecek davası için şunları söylüyor: “O zaman yasaklar kalkmış olur mu bilmiyorum ama yasak olursa avukatım sadece benim gidebileceğimi söyledi. Şu an İstanbul’dayım ve ben tek başıma davaya gidemem. Herkesin desteğini bekliyorum onun için. Kimse korkmasın diyorum, insan olan herkesin bu konuda duyarlı olmasını istiyorum. Ben şiddete uğrayan, öldürülen kadınları çok paylaşırdım, biri Aleyna Çakır ile ilgili paylaştığım tweetlerimden birini alıntılayıp ‘Şimdi de kendi destek bekliyor’ diye yazmış. Bana sana olmaz diye bir şey yok, bugün bana yarın sana. Bu çember o kadar daralıyor ki. Ben utanmıyorum, onlar utansın onlar yerin dibine girsin.”

25 YILA KADAR HAPSİ İSTENİYOR
Karşıyaka Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, Berk Öcalan’ın 23 Mart’ta başlayıp 24 Mart akşamına kadar Zeynep Ç’yi evdeki beyzbol sopasıyla darbettiği belirtildi. Zeynep Ç’nin hayati fonksiyonları zedelenecek şekilde yaralandığı belirtilen iddianamede, Öcalan’ın kadını “Seni balkondan aşağı atarım, öldürürüm” diyerek tehdit ettiği kaydedildi. Olayın ardından Öcalan’ın, evin kapısını kilitlediği ve anahtarı alıp dışarı çıkarak Zeynep Ç’yi hürriyetinden yoksun bıraktığı ifade edildi. İddianamede, Öcalan’ın "silahla tehdit", "Silah sayılan aletle kasten yaralama", "hakaret" ve "kişiyi hürriyetinden yoksun kılma" suçlarından 25 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edildi.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Şiddetle mücadele dayanağını nereden alacak?

Kadınlar her yerde yalnızlık, güvensizlik duygusu yaşıyor. Bu duyguyu kartopu gibi büyüten bir süreç...

Sovyetlerde Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele

Kapitalist ülkelerde ‘özel mesele’, ‘aile içi mesele’ adıyla kadını erkeğin egoist ve despotik çıkar...

İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmiyoruz çünkü...

Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Kararı ile feshedildiği açıklanan İstanbul Sözleşmesi nedir? Kadın...