15 Kasım 1893 | Faşizme karşı örgütlü mücadele yürüten Helene Heyckendorf doğdu
Faşizme karşı örgütlü mücadele eden Helene Heyckendorf 15 Kasım 1893'te Hamburg'da doğdu. Nisan 1945'te Neuengamme toplama kampında asıldı.

Helene Heyckendorf, bu komünist kadın, faşizme karşı en önemli direniş gruplarından biri olan direniş örgütü Bästlein-Jacob-Abshagen'in üyesiydi. Çoğunlukla büyük şirketlerden gelen grubun 300 üyesi Nazi rejimine karşı mücadeleye öncülük etmek ve savaşın çabuk sona ermesi için çaba harcamak istiyorlardı. Hamburg'daki 30'dan fazla firma ve Hamburg tersanesinde gizli bir direniş ağı kurdular. 

Direnişçiler yabancı köle işçilere yardım etti, savaşın gerçek gidişatı hakkında bilgi verdi ve sabotajlar gerçekleştirdi. Örneğin Helene'in kocası Max, İskandinavya'ya kaçışı örgütledi. Grup Gestapo tarafından açığa çıkarıldıktan sonra, Max Heyckendorf tutuklanmasından önce kaçabildi. Onun yerine, Helene Heyckendorf, aynı aileden olduğu için tutuklandı. Neuengamme toplama kampının gözaltı sığınağında, 1945 yılının Nisan ayında, savaşın bitmesinden kısa bir süre önce, duruşma yapılmadan ve mahkeme kararı olmadan diğer 12 kadın ve 58 erkek ile birlikte asıldı. Naziler, suçlarını ortaya çıkaracak her şeyi yok etmek istiyorlardı.

Direniş grubu Bästlein-Jacob-Abshagen savaşın son günlerine kadar faaliyetlerini sürdürmeyi başardı. Blohm & Voss tersanesinde, 1950'lerde, işyeri işçi temsilciliği sekizi Bästlein grubundan olan öldürülen on bir tersane işçisinin anısına bir anıt tabela asılması kararı aldı. Bugün, tabelanın nerede olduğu maalesef bilinmiyor. Blohm & Voss'un kendisi de İkinci Dünya Savaşı sırasında Neuengamme'den binlerce köle işçi çalıştırdı.

SAVAŞ ENDÜSTRİSİNİN AYRILMAZ BİR PARÇASI…

1877'de kurulan Hamburg tersanesi Blohm ve Voss, Birinci Dünya Savaşı'nda savaş endüstrisinin ayrılmaz bir parçasıydı. İkinci Dünya Savaşı sırasında, denizaltı yapımında uzmanlaşmış tersane, aynı zamanda 1939'da Nazi ve savaş propagandasının öncülerinden oldu. Ekim 1944'den itibaren tesisin hemen yanında 600 köle işçinin 'barındırıldığı' Neuengamme toplama kampının bir dış kampı vardı.

Savaşın bitmesinden bir yıl sonra, Nazi Mağdurları Birliği, Heyckendorfların evinin önüne bir anıt plaketi yerleştirdi. Ancak yetkililer tarafından kaldırıldı. 1980'lerden bu yana HH-Bergedorf'ta komünist direnişçi Helene Heyckendorf adına bir sokak tabelası ve evlerinin önünde ona ve eşine ait iki tökezleme taşı vardır.

İlgili haberler
Doğumunun 100. yılında Nazi rejimine karşı bir sav...

Bremenli Cato Bontjes van Beek 18 yaşındayken Nazi karşıtı ağ ‘Rote Kapelle/Kızıl Şapel’e katıldı. 1...

Nakış ustası Antje Kind-Hasenclever, Nazi faşizmin...

Havemanln’lar başlangıçta komünistleri Antje’nin dikiş makinesinin bulunduğu küçük odaya sakladılar....

Tarihte bugün: Nazilere karşı mücadele eden Annie...

Nazi rejimine karşı yönelen ve Rusya’daki komünist sisteme yakın olan yeraltı direniş grubu Kızıl Şa...