
Bugün uluslararası aile günü. TÜİK verileri gösteriyor ki Türkiye'de aileler sağlıksız evlerde, yoksulluk içinde yaşıyor. Bu yılı 'aile yılı' ilan eden iktidarın hayata geçirmeye çalıştığı düzenlemelerse, tabloyu değiştirmeyi değil, aileleri sermaye için ucuz işçi deposuna, kadınları kula çevirmeyi hedefliyor.
***
İktidarın “ailesi” kadınlar için ne anlama geliyor?
Aile yılı, kadınlar için ekonomik, siyasal ve sosyal düzlemde hak kayıplarının kurumsallaştığı bir dönemi gösteriyor. Özetle “iktidarın aile yılı” kadınlar için bütünüyle güvencesizlik demek.
İşçi ailelerinin gerçekliği: Gelecek için işçi nesiller doğurmamızı istiyorlar
İktidarın “aile” söylemleri bir yanda dururken, diğer yanda emekçi ailelerin gerçek yaşamları yer alıyor. İşçi kadınlar hayatın gerçekliğinin AKP’nin söylediklerinden uzak olduğunu söylüyor.
AKP’nin aile politikaları yeni bir olgu mu?
AKP iktidarının aile kurumuna dönük politikaları son dönemde artış gösterdi. Ancak bu politikaların her birinin tohumları geçmişte atılmış; sadece serpilebileceği bir ortamı beklemişti.
Kılıfın altındaki nedenler: Yoksullaşma, nüfus artış hızındaki düşüşün asıl nedeni
Türkiye'de doğurganlık hızı 2000'de 2.53'ten 2024'te 1.48'e düştü. Ekonomik krizlerle doğum oranları arasında doğrudan bağlantı var. Gençlerin yüzde 72'si ekonomik özgürlük olmadan çocuk istemiyor.
Aile gününde’ dünya tablosu: Doğum hızı düşüyor, kadın karşıtı politikalar yayılıyor
Dünyada sermayenin en büyük kaygısı azalan nüfusa bağlı olarak ucuz iş gücü deposunun da boşalıyor olması. İşte yıllar içinde değişen doğurganlık tablosu ve sonuçları.
Fotoğraf: Ekmek ve Gül
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.