Rengarenk reçel kavanozları dizilemiyor raflara artık
Mutfağımızın raflarını süsleyen kışlık hazırlıklarımız, içinde bulunduğumuz ekonomik koşullar ve yüksek fiyat farklarıyla bu sene daha renksiz, kavanozlar daha boş...

Yıllardır gelenek halini almış, annemin büyük emeklerle hazırladığı mutfağımızın raflarını süsleyen kışlık hazırlıklarımız, ekonomik koşullar ve yüksek fiyatlar nedeniyle bu sene daha renksiz, kavanozlar daha boş. Önceki senelerde envai çeşit reçel, dolmalık biber kurutması, konserve, turşu, salça gibi kışlıkları hazırlayabiliyorduk. Ama şimdi öyle mi?

Her sene keyifle yaptığımız kışlık hazırlıkların nasıl büyük bir emekle yapıldığını anlatmalıyım önce. Bu sene salça yapımında sabahın erken saatlerinde kalkıp pazar ya da marketlerde en uyguna en kaliteli biberi arama telaşına düştük. Geçen sene aldığımız biber 200 kg iken bu sene 100 kg’a düştü. Biberleri büyük bir özenle temizleyip kısa süreliğine kurutmaya bıraktık, kurutma işleminin ardında özel makinelerden geçirdik. Günler süren bu işlemin ardından makinelerden geçirdiğimiz biberleri tekrardan suyunu kurutmak için güneşin en sıcak olduğu saatlerde ince tabakalar halinde büyük tepsiler içine serip bir hafta beklettik. Bir haftalık süreç zarfında her gün karıştırma işlemleri yapıldıktan sonra kavanozlara koyduk. Bu işlemlerin akabinde kavanozların çoğunun boş olduğunu gören annemin sarf ettiği sözler ise şu oldu: “Bu sene biber salçası az oldu, tasarruf olsun diye yaptığımız kışlıklarımız bir sene yetmeyecek ama olsun, gelenek haline gelen hazırlıklarımızı bu ekonomik şartlar altında az da olsa yapmaya devam edeceğim.” Her sene yaptığımız biber salçası bu sene bize 4 ay yetecek miktarda.

Tabii ki emek verip yaptığımız kışlık hazırlıklarımız salçadan ibaret değil. Dolmalık kurutma, turşu, konserveler ve reçeller... Bunlar da aşağı yukarı aynı emek ve zorluklarla yapılıyor. Annemin rengarenk reçel raflarından söz etmem gerekirse, 5 çeşit yaptığımız reçeller şekere gelen zamlardan ötürü bu sene 2 çeşide indi. Anlayacağınız mutfak raflarında rengarenk reçeller göremeyeceğiz artık. Didem Madak Ah’lar Ağacı şiirinde “Bazen sevinince annem gibi, rengarenk reçeller dizerim kalbimin raflarına” der. Biz ise sevinemiyoruz artık… Annem de ne kalbinin ne de mutfağının raflarına rengarenk reçeller dizebiliyor…

Fotoğraf: Ekmek ve Gül