2021 yine pandemiyle kapadığımız, kriz ve yoksulluk içinde geçen bir yıl oldu. Sokak ortasında hiç tanımadığımız erkekler tarafından vahşice katledildik, kayıp çocuklarımızın cansız bedenlerinin arkasından acı dolu hikayeler olduğunu öğrendik, şiddete karşı savaş açtığını iddia eden iktidar, gözlerini diktiği haklarımızı ortadan kaldırmaya çalıştı. Zamlar belimizi büker, asgari ücretimiz ekmek almayı bile zorlaştıracak kadar erirken yüzümüzün güleceği naraları atıldı. Böyle sıralayınca durum çok umutsuz gibi görülüyor, sanki hiçbir şey değişmiyor, değişmeyecek gibi geliyor. Oysa ki geride bıraktığımız yıl değiştirebileceğimizin gücünü, bu gücün yarattığı kazanımları, bu kazanımların getirdiği umudu da barındırıyor. Unutmayalım, farkına varıp da gücümüzün neleri değiştirdiğini, neler yarattığını hatırlayalım diye bu yılın mücadele deneyimlerinden öne çıkanları hatırlatıyoruz. Çünkü bu mücadele örnekleri gösteriyor ki, değişimin öznesi biz kadınlar olduğunda, değiştiremeyeceğimiz şey yok!
22 ŞUBAT 2021
ISRARLI MÜCADELE KADIN CİNAYETİ DAVASINDA ADALET GETİRDİ
İstanbul’da aynı işyerinde çalıştığı Zeynel Akbaş tarafından evinin önünde katledilen Fatma Şengül’ün davasında, mahkeme heyeti tüm delillere ve tanıklara rağmen cinayetin planlanarak yapıldığını görmezden gelerek cezada indirim yapmıştı. Kadınların başından sonuna takip ettiği davada karar İstinaf Mahkemesi’ne taşındı, fail Zeynel Akbaş’a uygulanan “haksız tahrik indirimi” kaldırıldı, sanığa müebbet hapis cezası verildi.
8 MART 2021
NİYE BU YASALAR HEP FATMALARA İŞLİYOR?
Kötü çalışma koşullarına, baskıya, ücretsiz izne ve Kod 29’a karşı günlerce eylem yapan Migros Şekerpınar depo işçileri, 8 Mart’ta Ümraniye’de bulunan Anadolu Grup önünde direniş çadırı kurmak istedi. Çadır kurmanın yasal olmadığını söyleyen polis, işçileri engelledi. Bunun üzerine, önce ücretsiz izne çıkarılan ardından Kod 29’la işten atılan işçilerden Fatma Yiğit, “Bu yasalar hep Fatma’ya mı işliyor?” sorusuyla hafızalara kazındı.
8 Mart’ta kadınlar ülkenin her yerinde “Güvenceli İş, Şiddetsiz Yaşam ve Eşitlik İçin Örgütlü Mücadeleye” diyerek sokağa çıktı.
Fotoğraf: DHA
26 NİSAN
İşkenceci kocasını öldüren Melek İpek serbest bırakıldı.
1 MAYIS
İNSANCA YAŞAMAK İSTİYORUZ
İktidarın pandemi gerekçesiyle 1 Mayıs mitinglerini yasaklaması 1 Mayıs coşkusunu engelleyemedi. İşçi kadınlar fabrikalardan 1 Mayıs’a ses verirken kadınlar da insanca çalışma koşulları, her iş yeri ve mahalleye kreş, Kod 29’un kaldırılması için pencere ve balkonlarında 1 Mayıs kutlamaları yaptı.
26 MAYIS
Pandemi döneminde kadına şiddet olaylarındaki artışın “tolere edilebilir” olduğunu söyleyen Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık’a kadınlar sokakta yanıt verdi.
Fotoğraf: DHA
HAZİRAN
DOĞANIN TALANINA KARŞI KADINLAR DİRENİŞİN EN ÖNÜNDE
Denizli'de Güzelpınar köylüleri yaşam alanlarında taş ocağı açılmasına karşı mücadele ederek, yapılmak istenen taş ocağına karşı direnişte en önde yer aldı. Yalnızca Denizli’de değil, İkizdere’den Kirazlıyayla Köyü’ne, İkizköy’den Validebağ’a kadınlar yaşam alanları için en önde mücadeleyi sürdürdü. Rant için doğa talanına karşı kadınların sözü hep ortak oldu “Yaşam alanımıza dokunmayın!” Ayrıca Ege ve Akdeniz’i saran orman yangınlarına karşı kadınların gösterdiği dayanışma ve mücadele de hafızamıza kazındı.
11 HAZİRAN
İŞÇİLER TİS’İ KENDİLERİ YAZDI, BİRLİKTE KAZANDILAR
Genel-İş 2 İzmir 2 No’lu Şube ve İZENERJİ şirketi arasında işçilerin birlikte hazırladığı, regl izni, İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanması gibi maddeleri de bulunduran toplu iş sözleşmesi imzalandı. Kadın Komisyonu başta olmak üzere işçi ve emekçilerin ısrarları kadınların taleplerinin TİS ile kazanılmasını sağladı.
1 TEMMUZ
İSTANBUL SÖZLEŞMESİ’NDEN VAZGEÇMİYORUZ!
İstanbul Sözleşmesi'nin yürürlükten kaldırılmasına karşı alanlara çıkan kadınlar, bir kez daha “Vazgeçmiyoruz” diye haykırdı.
6 TEMMUZ
Urfa’da yaşayan 13 yaşındaki Merve Akpınar, hentbola başlamak istediğinde çevresinin, “Sen kızsın şort giyemezsin” diyerek engel olmak istediğini ama kendisinin yılmadığını ve başardığını anlattı.
5 AĞUSTOS
A MİLLİ KADIN VOLEYBOL TAKIMI TARİH YAZDI
2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları’nda sergilediği performans ile tarihinde ilk kez çeyrek final oynama başarısı gösteren A Milli Kadın Voleybol Takımımız, olimpiyat beşincisi oldu.
20 AĞUSTOS
AFGANİSTAN’DAKİ KADINLAR İÇİN SINIRLAR ARASI DAYANIŞMA
Taliban’ın Afganistan’da yönetimi ele geçirmesinin ardından ülkedeki kadın ve çocukların gelecekleri için Türkiye’nin pek çok kentinde sokağa çıkan kadınlar dayanışmanın sınırları aştığını gösterdi. Türkiye’nin Taliban işgaline hizmet etmesine de tepki gösteren kadınlar dünyayı Afgan kadınlar için ses olmaya çağırdı. Afganistan’da kadınlar da Taliban yönetiminin hayatlarına kastetmesine müsaade etmeyeceklerini göstermek için sokakları terk etmedi.
23 AĞUSTOS
Sendikaya üye oldukları için Kod 29’dan işten atılan AdkoTurk işçileri, direnişten sonra greve çıktı. Direniş boyunca güçlendiklerini ve haklarının farkına vardıklarını söyleyen işçi kadınların direnişi engellemelere rağmen sürüyor.
27 AĞUSTOS
KAZANIMLA SONUÇLANAN BİR DİRENİŞ: XİAOMİ
Kadın işçilerin yoğunluklu olarak çalıştığı SalcompXiaomi fabrikasında kötü çalışma koşullarına, düşük ücretlere karşı sendikalaşan işçiler işten çıkarıldı. Arkadaşlarının işten çıkarılmasına, sendikanın fabrika yönetimi tarafından kabul edilmemesine tepki gösteren işçiler iş durdurdu. Bir gece yarısı yüzü aşkın işçi işten çıkarıldı. Ancak işçiler fabrikayı terk etmedi ve fabrika bahçesini direniş şölenine dönüştürdü ve sendika yetkisini kazandılar, işten çıkarılan işçiler işe geri alındı. Şimdi ise TİS sürecinde başka bir mücadele süreç, fabrika içerisinde sürüyor…
7 EYLÜL
HEMŞİRELERİN MÜCADELESİ SONUÇ VERDİ: İŞE GERİ DÖNDÜLER
İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesinde sendikal faaliyetleri gerekçesiyle hukuksuz şekilde haklarında geçici uzaklaştırma kararı verilen SES İşyeri Temsilci Günseli Uğur ve Arzu Sert, aylarca mücadele ederek karara itiraz ettiler. Hemşirelerin mücadelesi sonuç verdi. Rektörlük kararıyla sağlık emekçileri görevlerine geri döndü.
16 EYLÜL
Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği Kız Kardeşimle El Ele Şenliğinde yüzlerce kadını yan yana getirdi.
30 EYLÜL
Gebze Mitsuba’da Birleşik Metal-İş Sendikasında örgütlenme faaliyetine öncülük eden 10 işçi işten çıkarıldı. Mitsuba işçileri üretimi durdurarak kendilerini fabrikaya kapattı. İşveren direnişin sonunda sendikayı tanıdı ancak atılan işçileri işe geri almadı.
EKİM
ÜNİVERSİTELERDE KADINLAR TOPLULUKLARDA ÖRGÜTLENİYOR
Üniversitelerde kadın kulüpleri, toplulukları aracılığıyla genç kadınlar yan yana gelmeye başladı, güvenli kampüs, şiddetsiz özgür yaşam için eşitsizliğe karşı çalışmalarını sürdürüyorlar.
25 EKİM
BAKIRKÖY BELEDİYESİ İŞÇİLERİ SIFIR ZAM DAYATMASINA KARŞI GREVDE!
6 KASIM
Ölmemek için öldürmek zorunda kalan Çilem Doğan’ın Yargıtay’da 15 yıllık cezasının onanmış olmasına kadınlar sokağa çıkarak tepki gösterdi.
8 KASIM
AYFER’İN MÜCADELESİÖNLEM ALDIRTTI
İş cinayetinde kaybettiği oğlu Kadir Özdemir için adalet arayan Ayfer Aburşu, HABAŞ’a iş güvenliği önlemleri aldırttı, oğlunun ölümüne yol açan çalışma koşullarını değiştirme mücadelesinde HABAŞ’ın patronunu dize getirdi.
25 KASIM
YOKSULLUĞA VE ŞİDDETE KARŞI SEÇENEKSİZ DEĞİLİZ
Dünyada ve Türkiye’de kadınlar aynı duygularla, aynı öfkeyle şiddete, eşitsizliğe, kadın cinayetlerine karşı ses çıkardı ve eşit, şiddetsiz bir yaşam için sokağa çıktı! DİSK Kadın Komisyonu da ILO 190 Sayılı Sözleşmenin Türkiye tarafından onaylanması için kampanya başlattı. Ayrıca ülkede artarda gelen zamlara karşı halk sokağa çıkarken, kadınlar da tencere tavalarını yanına alarak insanca yaşanacak ücret, vergide af, zamların geri çekilmesi talebiyle sokakta olmayı sürdürdü.
KADIN MUHTAR 40 KIZ ÇOCUĞUNU EVLENLENDİRİLMEKTEN KURTARDI
Diyarbakır'ın Bağlar ilçesi Muradiye Mahallesi’nde iki dönemdir görev yapan, kentin tek kadın muhtarı Dilek Demir, dilek-şikayet kutusuna atılan ihbar mektupları sayesinde 40 kız çocuğunu erken yaşta evlendirilmekten kurtardı.
Manşet ve diğer fotoğraflar: Ekmek ve Gül
İlgili haberler
2021’den 2022’ye umut ve sorumluluk taşıyan bir 25...
Kadın mücadelesinin çeperini genişletmek zorunda bırakan ağır koşulların, aynı zamanda daha çok kadı...
‘Bu erkekleri de kadınlar yetiştiriyor. Kadın da s...
Yaygın şiddet sorununu konuşurken karşımıza en çok çıkan argümanlardan biri bu. Şimdi bunun üstüne h...
‘Bir sonrakinde herkes bir arkadaşını getirsin’ di...
Korkuya, baskıya, yok sayılmaya karşı ancak yan yana gelirsek ‘iyi oluyoruz’. Bir kez daha hissettik...
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.