Her gol barış için, her şut kadın dayanışması için
Kadınlar 103 korkmaz insan futbol turnuvasında... Barış ve eşitlik için sahaya çıktılar

Antalya’da, 10 Ekim Ankara katliamında yitirdiğimiz 103 canın anısına her yıl haziran ayında düzenlenin futbol turnuvasının üçüncüsü yapılıyor. 24 Haziran seçimleri dolayısıyla bu yıl eylül ayına ertelenen ‘103 Korkmaz İnsan Futbol Turnuvası’nın final maçları, 4 Kasım Pazar günü yapılacak.

Her yıl takım sayısının giderek arttığı turnuvaya bu yıl 46 takım katıldı. Kadın futbol takımlarının turnuvaya katılımı da her yıl arttı. Bu yıl 7 kadın futbol takımı turnuvada.

Aralarında 10 Ekim katliamında kaybettiğimiz Korkmaz Tedik’in annesi Zöhre Tedik’in de bulunduğu çeşitli yaş ve mesleklerden kadınlar, takımlarda yer aldı. Bir çoğu ilk kez futbol oynadı, iş çıkışlarında antreman yaptılar. Geçen yıl kupayı Alyazma Kadın Futbol Takımı aldı.

Kadın erkek tüm takımlar, kupaya sahip olmanın ötesinde, turnuvanın “barış” adına yapılıyor olmasının bilinci içerisinde. Kadın takımları adına görüştüğümüz “futbolcu”lar da, turnuvayla ilgili duygu ve düşüncelerini dile getirirken, hep barış ve dostluğa duyulan ihtiyaçtan söz ettiler:

EL ELE, YAN YANA
Yavuzelili Kadınlar adına Tuğçe Gürbüz: Burada takım olarak yer almayı önemsiyoruz. Çünkü barışın, dostluğun getirdiği beraberliği istiyoruz. El ele, yan yana durarak, dünün de bugünün de yarının da katliamlarına son vereceğimize, bizim aydınlığımızın yakınlığına inanıyoruz.


BAŞTA ZORLANDIK AMA...
Konyaaltı Cemevi Kaptanı Leyla Koç: Konyaaltı Belediyesi Başkan Yardımcısı ile görüşüp bir kadın takımı kurmak istediğimizi, ancak çalışabilmek için halı sahaya ihtiyacımız olduğunu söyledik. Bize yardımcı oldular. Ancak kadınların katılımını sağlamakta çok zorlandık. İlkin 4 kadın olarak başladık ama zaman içinde 10 kişi olduk. Çalışmalarımız çok eğlenceliydi. Yaş ortalamamız 40 civarı olduğu için ilk başta hafif egzersizlerle başladık, şimdi çok ağır olmamak kaydıyla iyi çalışıyoruz. İlk maça çıkarken bütün kadınlar çok heyecanlıydı, hele ki Eğitim Sen takımındaki oyuncuların genç ve uzun boylu olduklarını görünce biraz çekindiler, ama mücadelelerini verip kazandılar ve çok mutlu oldular. İnanıyoruz, yine kazanacağız!

HER GOL BARIŞ İÇİN!
Mirabel Kızkardeşler adına Huriye Tozluyurt: Diyarbakır, Suruç ve Ankara katilamları halkları susturmak, sindirmek için yapılmıştır. Birçok eve ateş düştü, ciğerlerimiz yandı. Fakat derlenip dürülmesin bayraklar diye mücadeleye devam dedik. Korkmaz Tedik şahsında tüm kaybettiklerimiz için mahallelerden, STK ve partilerden çok geniş katılımla düzenlenen bu turnuva umut vericidir.
Biz de üç yıldır katılıyoruz. İsmimiz, 1960’lı yıllarda Dominik Cumhuriyetinde diktatör Trujillo’ya karşı demokrasi ve insan haklarını savundukları için katledilen ve her yıl 25 Kasım’da kadına yönelik şiddete karşı mücadelenin simgesi olan Mirabel Kardeşler’den geliyor. Takımımızda ev kadınları, üniversite öğrencileri, işçi kadınlar ve antreman yaparken tanıştığımız iki İranlı kadın arkadaşımız var. Futbolda kadınların da sözünü söylemesi ve erkek egemen kültüre karşı kadın dayanışması için biz de varız dedik. Her gol barış ve dostluk için diyoruz.


AYNI AMAÇ İÇİN, HEP BİRLİKTE...
Korkmaz Kadınlar adına Özge Gür: Barış için biraraya geldiğimiz yoldaşlarımızı unutturmamak, barış elçiliğine devam etmek için bu turnuvada yer aldık. Takımımızın adına Zöhre Tedik ile birlikte karar verdik. Futbolun, kadını erkeği olmaz dedik. Aslında futbolun pek bana göre olmadığını düşünürdüm, fakat oynayınca çok zevkli olduğu kanısına vardım. Aynı amaç için hep birlikte koşmak anlamlı.

ONLARI OFSAYTA DÜŞÜRDÜK
Eğitim Sen üyesi kadınlar adına Özlem Yavuz: 5 Ocak 1947’de Amerikalı yazar Kathrine Switzer, Boston maraton koşusuna katıldığında sevgilisi dışında bir kadının koştuğunu hiç kimse bilmiyordu. Switzer 261 göğüs numarasıyla koşarken John Semple isimli erkek görevli çirkin bir şekilde saldırır ve onu yarışmanın dışına itmeye çalışır. Saldırılara rağmen tüm kadınlar için bitirmesi gerektiği düşüncesiyle koşmaya devam eder ve maratonu sonlandırır. Eril zihniyet ve erkek egemen sistem kadınların spor yapamayacağını, yaparlarsa rahimlerinin düşüceğini, bacaklarının irileşeceğini hatta tüm vücutlarının kıllanacağını söylüyordu. Kadınların futbolla tanışması ise ‘futbol erkek oyunudur’ sözüne kafa golü atan Nattie Honeyball ile başlar. 1894 yılında ise ilk kadın futbol kulübü kurulur. Her ne kadar eril zihniyet biz kadınlara futbolu yakıştıramasa da kadınlar futbolu çok iyi oynadıklarını göstererek onları ofsayta düşürmüştür. Tüm bu bilinçle Eğitim Sen’li Kadınlar, Ankara katliamında yitirdiğimiz 103 insanın anısına düzenlenen bu turnuvaya, onları yaşatmak, aynı zamanda dostluk ve dayanışma için katılmayı kendimize borç bildik.


TÜM CANLILARA ŞİDDETE HAYIR!
Alyazma Kaptanı Şengül Şahin: Alyazma ismi Muratpaşa Belediyesinin kadına şiddete karşı patentli projesinin adı. Takımımız kadına, çocuğa, doğaya ve tüm canlılara şiddete hayır şiarıyla sahaya çıkmakta, dostluk ve barış adına yaşamını yitiren barış gönüllülerini anmaktadır. Kadının hayatın tüm alanlarında var olma mücadelesi, eşitlikçi ve özgürlükçü bakış açısı futbol takımı kurma konusunda bize ışık oldu. Her yıl çoğalan kadın futbol takımlarıyla buluşacağımız yeni turnuvalarda da görüşmek üzere.

KADIN ERKEK, YAŞLI GENÇ BİR ARADA!
Çilem Şenlikten: Bazı insanlar 103 insanın öldürüldüğü Ankara katliamı adına etkinlik düzenlenmesine karşı çıkıyor. Oysa bu etkinliklerin düzenlenmesindeki amaç; insanların bu acıları unutmaması, duyarsız ve habersiz insanların bilinçlenmesidir. Etkinlik olarak futbol turnuvası seçildi, çünkü Korkmaz futbolu çok severdi. Bizler de her sene daha da çoğalarak bu turnuvalara katılacağız. Sadece kadın takımı ya da erkek takımı olarak değil, karma takımlar da çıkararak...
Betül Gülen: Sağlık sebeplerimden dolayı, takımım olan Mirabel Kardeşler’e oyuncu olarak dahil olamadım. Ancak onlara ve tüm arkadaşlara destek olmak için oradaydım. Kadın erkek, çoluk çocuk, yaşlı genç; hepimiz ‘barış’ı haykırmak için biraradayız ve olmaya da devam edeceğiz.
İlgili haberler
Ne yoksulluk, ne sömürü, ne şiddet...

Bugün kadınların kendi hayatları üzerinde her türlü şiddetten azade olarak karar verebilme mücadeles...

MOR: Anlatılan bütün kadınların hikayesi

Sığınmaevinde yaşayan 5 kadının yaşanmış hikayelerinin anlatıldığı ‘Mor’, kadına yönelik şiddeti tiy...

Bilimin ve şiirin peşinde bir kadın: Mihrî Hatun

Osmanlı döneminin bilinen ilk kadın divan şairidir Mihrî Hatun. Şiirdeki ustalığı, cesareti, içtenli...