Haliliye’de ilk işçi kadın belediye başkanı adayı: ‘Hiç böyle bir seçeneğimiz olmamıştı’
‘Bugüne kadar bizim hiç böyle bir seçeneğimiz olmamıştı. Hep böyle zengin, bilmediğimiz, bizi anlamayan insanları karşımıza çıkarıp aday gösterdiler.’

Şu an Urfa’da “farklı bir şeyler oluyor.” Urfa’nın Haliliye ilçesinde bir ilk gerçekleşiyor. İşçi, kadın bir belediye başkanı adayı var. Urfa’da direnişleriyle sınıf savaşının en açık halini, insanca, onurlu çalışma koşulları, sendikalaşma hakları için direnirken bize göstermişti Özak Tekstil işçileri. Hakları için direnen, sermayeyi karşısına alan kadın işçilerden biri, sermayeden değil emekçiden yana bir yerel yönetim için emekçilerin birlikte yöneteceği bir belediye için aday. Funda Bakış, Emek Partisi’nden Haliliye Belediye Başkanı adayı.

“Bugüne kadar bizim hiç böyle bir seçeneğimiz olmamıştı. Hep böyle zengin, bilmediğimiz, bizi anlamayan insanları karşımıza çıkarıp aday gösterdiler.”

Bir işçinin aday olmasının görüştükleri herkesi çok şaşırttığını, mutlu ettiğini ve heyecanlandırdığını söylüyor Funda. Hak da veriyor bu şaşkınlığa, o da katılıyor: “Şimdi karşılarında tamamen farklı bir profil var. Tamamen onlar gibi, işçi, fakir olan (gülüyor). Onları anlayacağımı düşünüyorlar. Ve görüştüğüm kişiler çok mutlular. Bazıları o kadar heyecanlı ki gerçekten anlatamam.”

Haklarını birlikte aradıkları, sermayeye, onu koruyan kolluk güçlerine karşı birlikte direndikleri Özak işçisi arkadaşları da seçim çalışmalarında Funda’nın yanında oluyor. Funda’yı diğer adaylardan ayıran ise “Haliliye'yi emekçilerle yöneteceğiz!” demesi. Sandıktan sandığa siyasete “katılmak”, kişinin yaşadığı yere dair söz hakkına sahip olunduğu anlamına gelmiyor. Ancak Funda bunun tam tersini söylüyor, “Birlikte yöneteceğiz, kendi yaşam alanlarımızda söz hakkımız olacak” diyor.

ÖZAK DİRENİŞİNİN ETKİSİ

Sendikalaşma hakları, insanca çalışma koşulları, atılan arkadaşlarının işe geri alınması için Özak Tekstil işçileri iş bıraktıklarında ve direnişe geçtiklerinde valiliği, jandarmayı, müftülüğü bile karşılarında bulmuşlardı. Gözaltına mı alınmadılar, darp mı edilmediler, eylem yasakları mı konmadı… Sadece Özak Tekstil patronunun değil, sermayenin devletin tüm imkanlarıyla işçilerin mücadelesini ezme savaşına şahit olduk. Özak işçileri direniş alanlarından iktidara çok seslendi, görmezden gelinmenin karşılığını sandıkta göstereceklerini çeşitli röportajlarında ifade ettiler. Sadece Özak işçileri açısından da değil. Funda, organize sanayi bölgesinde gözü Özak Tekstil üzerinde olan tüm fabrikalardaki işçiler arasında AKP’nin işçilerin yanında değil karşısında konumlanışının soru işaretlerine sebep olduğunu, tartışmalara sebep olduğunu söylüyor. “Bu kadar haksızlık karşısında, sen neredeydin, ne yapıyordun?” diye sorduklarını belirtiyor.

İŞÇİ SINIFININ PARTİSİYLE TANIŞMA

Funda, Urfa’daki işçi ve emekçilerle yaptıkları her buluşmanın aynı zamanda işçi ve emekçilerin sınıflarının partisiyle de tanışmasını sağladığını, bunun önemli bir kazanım olduğunu söylüyor.

HAHLİLİYELİ KADINLARIN İHTİYACI NE?

Haliliye’deki kadınların çoğunun ev kadınları olduğunu söyleyen Funda, “Evlere mahkum edilmiş çok fazla kadın var. En temel sorunu yeşil bir alanın, kursların, kültür merkezlerinin olmayışı” diyor. “Bütün gün evde yemek yap, bulaşık yıka, çocukla uğraş… Kadınların sosyal bir aktivitesi yok. Kadınların sosyalleşmesi, dışarıyı görmesi lazım. Ama burada insanlar, kafasını dışarıya çıkarttığı zaman da bir binadan başka hiçbir şey göremiyor” diye ekliyor.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Tarihin tozlu sayfalarında değil işçi kadınların m...

8 Mart geldi çattı. Tüm takvimlerden, yer kürenin her bir parçasından biriktirdiği eşitlik türküsünü...

Sendikal mücadeleye hegemonik gölge

Son yıllarda kadın meclisi, kadın bütçesi tartışmaları ise hâlâ sürüyor. Ancak bu politika ve kararl...

Kadın adaylar cesaret veriyor

Elazığ'da yaşayan kadın muhtar adayları, yaşadıkları mahalleyi kadınların, çocukların ve halkın ihti...