Ford Otosan’da çalışan Türk Metal üyesi bir işçiyim. Sözleşme süreci yakın zamanda başlayacak. Ben bir kadın olarak öncelikle bu sözleşmede 8 Mart’ın ücretli izin sayılmasını, iş yerlerinde bizlere yönelik ayrımcılığa karşı önlem alınmasını isterdim. Kadınlar bu işkolunda çalıştığı için ağır sanayi değilmiş gibi bir algı var. Hâlbuki durum kadınlarla ilgili değil. Bizler de ağır işler yapıyoruz ve sağlığımız bozuluyor üstelik buna dair hiçbir önlem alınmıyor. Herkesin muhakkak bu işte çalışmaktan kaynaklı bir rahatsızlığı oluşmuş durumda.
Bu sözleşmede biz kadınlara neler istediğimiz ayrıca sorulmalı, çünkü Koç Holding de sendika da işine gelince çok kadın dostuymuş gibi davranıyor. Regl günlerinde ayda bir gün ücretli izin hakkımız olmalı. Çocuk parası artırılmalı, vardiyalı çalışırken bu paraya kreş ya da bakıcı bulmak imkânsız. İş yerinde 24 saat açık bir kreş açılıp; isteyene çocuk parası verilmesi, isteyenin çocuğunu buraya bırakması sağlanmalı.
İş yükümüzün azaltılması, kadınların sağlık taramalarının artırılması da gerekli. Pandemi döneminde çocuklarımızın eğitimde geri kaldığı ortada buna dair birkaç adım atılabilir, kurs desteği, maddi destek sağlanabilir.
Kadınlara yönelik etkinliklerin artırılması, hukuki ve psikolojik destek sağlanması gerekiyor. İş ve ev arasında sıkışıp kaldığımız için sosyal etkinliklere ihtiyacımız var. İşyerimizde kadınların çalışma şartları ağır, gece vardiyası zaten başlı başına sağlığımıza zararlı. Kadın sağlığına dair bir tarama, kontrol yapılmıyor.
Tüm bu eksiklikler olurken sendikamız ne yapıyor bilmiyoruz. Geçen sözleşmede kadın komisyonu kurulacağı söylenmişti hani nerede bu komisyon? Kurulduysa ne iş yapar? Sadece 8 Mart günü çiçek dağıtarak bir iş yapmış olmuyorsunuz. Koç Holding bile patron olarak İstanbul Sözleşmesi meselesine dair bir şey söylerken bu ülkede her gün bu kadar kadın öldürülürken sizin hiç sesiniz çıkmıyor, neden? Fabrikada, ülkemizde hiçbir yerde kadınlara dair iyi bir şey yok.
Biz kadın işçilerin istekleri sözleşmede yer almalı, fabrikada çalışan tüm kadın işçilere sözleşmeden beklentileri sorulup, taslak buna uygun hazırlanmalı diye düşünüyorum. Bu fabrikada çalışan yüzlerce kadınız ve bizim sorunlarımız ayrıca gündem olmalı. Bunun için kadın işçilerle bölüm bölüm toplantılar yapılabilir. En azından kadın komisyonu bu misyonu yüklenip, bu toplantılarda dile getirilen isteklerin taslakta yer alması için çaba göstermeli. Biz kadınlar da bu sözleşmede kendimizi bulmalıyız.
Fotoğraf: Unplash
İlgili haberler
Esenyalı’dan kahvaltı buluşması izlenimleri: Aylar...
Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği ağırlıkla işçi kadınların katıldığı bir kahvaltı organizasyonu yapt...
Akar tekstil işçisi kadınlar: Tatilimiz borçla, gö...
İzmir’de kurulu Akar Tekstil fabrikası örgütlü bir iş yeri. Akar Tekstil işçisi kadınlarla pandemide...
Kayısı işçisi kadınlar anlatıyor: Yokluk, sömürü,...
Malatya’da kayısı işçiliğinde çalışan mevsimlik tarım işçisi kadınlar: ‘Batıda çalıştığımızda Kürt o...
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.