Ekmek ve Gül 14, ekmekvegul.net 5 yaşında: İnatla, dirençle, cesaretle, dayanışmayla, hep birlikte nice yıllara…
14 yılda sayısız kadınla bir araya gelirken; yoksulluğa, şiddete, eşitsizliğe, tacize, hak gasplarına, ağır çalışma koşullarına karşı birlikte mücadelenin adı oldu Ekmek ve Gül.

Yüz yılı aşkın süredir kadınların en temel taleplerinden biri “Yaşamak için ekmek, ruhumuz için gül!” 114 yıl önce kadın işçilerin sesinde yankı bulan bu slogan bugün hâlâ en önemli mücadele sözümüz olmaya da devam ediyor. Ve Ekmek ve Gül olarak 14 yıl önce yayın hayatına attığımız adımımızı bu mücadeleden aldığımız güçle sürdürüyoruz.

2008 yılında Hayat televizyonunda bir kadın programı olarak başladığımız bu yola dergimizi de yanımıza katarak devam ettik. İşyerlerinden kadın derneklerine, evlerden, işçi direnişlerine, üniversite kampüslerinden öğrenci yurtlarına dek kadınların sesini duyurduğu, sözünü esirgemediği bir yayıncılık geleneği oluştururken, aynı zamanda bir dayanışma ve mücadele ağı olmayı da sürdürdük.

3 Nisan 2017’den bu yana da ekmekvegul.net internet sitesinde devam ediyoruz yolumuza; İstanbul’dan Diyarbakır’a, Adana’dan Tekirdağ’a, İzmir’den Dersim’e, Rize’den Bursa’ya, Artvin’den Kocaeli’ye, Çanakkale’den Van’a kadınların her olanağı kullanarak birbirine seslenme çabasını, çağrısını, mesajını, dayanışmasını taşıyor, birliğini çoğaltıyor ve bu birlikten güç alıyoruz.


Bu 14 yılda sayısız kadınla bir araya gelirken; yoksulluğa, şiddete, eşitsizliğe, tacize, hak gasplarına, ağır çalışma koşullarına karşı birlikte mücadelenin adı oldu Ekmek ve Gül. Kölece çalışma koşullarına karşı susturulan, hakları gasbedilen kadın işçilerin direnişleri, başkaldırıları güç oldu, umut oldu hepimize… Maruz bırakıldığı tacize hayır diyen kadınların yanında olduk hep birlikte; haklarımız ve hayatlarımız için, doğa için, gelecek için rantçıların oyununu bozan köylü direnişlerinde birlikte durduk sermayenin, polisin, iş makinelerinin önünde; yoksulluk kuyruklarında birlikte haykırdık “Geçinemiyoruz” diye. Her türlü yalana, talana karşı kadınların sesini duyuracak bir mecra olduk. Ve hep birlikte var olmaya, kız kardeşliğimizi güçlendirmeye devam ediyoruz…

5 yıldır ekmekvegul.net’te hem ülkeden hem de dünyadan kadın haberlerini duyuruyor, davalarını takip ediyor, kadınların kendi yazdığı öykülerini, mektuplarını, analizlerini kadınlarla buluşturuyoruz. Yayınlarımızla, içeriklerimizle kadınların hak alma mücadelesini tarihe bir not olarak düşüyoruz. Ortak sorunlarımızı tartışırken, çözüm yollarını birlikte bulmanın olanaklarını yaratmaya çalışıyoruz. “Yaşamak için ekmek, ruhumuz için gül istiyoruz” sözünü her geçen gün çok daha büyüterek ilerliyoruz.

Ve yeniden yeniden tekrarlıyoruz: Şimdi daha da büyümeye, tüm bu zora ve zorbalara karşı dayanışmaya, değişimi birliğimizle mümkün kılmaya, bir tek kadının bile kendisini yalnız hissetmeyeceği bir kalabalığa, “tek adamlar” karşısında çok kadın olmaya ihtiyacımız var. Ve bunun için her yeni gün yeniden öğreniyor, öğretiyoruz. Çoğalıyoruz, çoğalıyoruz.

Dertlerimizi paylaşacağımız, kız kardeşliğimizi güçlendireceğimiz, yalnız olmadığımız hissedeceğimiz ve yalnız olmadığını hissettireceğimiz, dayanışmayla büyüyüp güçleneceğimiz, birlikte değiştireceğimiz bir güce ihtiyacımız var. Biz buradayız, “Ben de varım” diyorsan seni bekliyoruz…

İnatla, dirençle, cesaretle, dayanışmayla, hep birlikte nice yıllara…



BİZE ULAŞIN
Twitter: @ekmekvegul
Facebook: /ekmekvegul
Instagram: @ekmekvegul
TikTok: @ekmekvegul
Mail: [email protected]
Whatsapp: 0533 209 01 78

Fotoğraflar: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
GÜNÜN ŞARKISI: Adana Ekmek ve Gül Grubundan

Adana Ekmek ve Gül grubu bu 8 Mart’a özel hazırladığı online şarkısını iftiharla sunar...

GÜNÜN DİKKATİ: Koronovirüs sürecinde Ekmek ve Gül’...

Ekmek ve Gül olarak ‘Koronavirüs salgını sürecinde şiddete karşı 10 acil talep’ ile virüs kadar tehl...

GÜNÜN MÜJDESİ: Ekmek ve Gül’ün ilk kitabı ‘Hakları...

‘İşçi Kadınlar Soruyor, Ekmek ve Gül Yanıtlıyor’ köşemize 2018 yılında gelen sorular ve verilen yanı...