Biz birlikte değiştik, birlikte değiştireceğiz
Aralarında daha önce hiç tiyatroya gitmemiş kadınlar var. İki günde rollerini ezberlediler, olanaksızlıklar içinde sahne kurdular, şimdi hedef büyüttüler. İşte Ekmek ve Gül kadınlarının hikayesi…

Ekmek ve Gül gruplarıyla kadınlar illerde, ilçelerde, mahallelerde sosyal ve kültürel etkinliklerle binlerce kadına ulaşıyor. Kadınlar tiyatro, koro, müzik, panel, forum, film gösterileri ve resim sergileri gibi etkinliklerle yaratıcı yanlarını geliştiriyorlar, birlikte değişiyor, birlikte değiştiriyorlar. Bu Ekmek ve Gül gruplarından biri de İstanbul Ümraniye’deki Mustafa Kemal Mahallesi’nde. Grubun oluşturduğu tiyatro grubu, kadın korosu ile yaptığı beş etkinlikle 1500-2000 kadını bir araya getirmeyi başardı. Her etkinlik için binlerce el ilanı, bildiri dağıttılar, afişlerle mahalleyi süslediler. Ekmek ve Gül grubu bu çalışmaları Ümraniye’nin farklı mahallelerinde de yaygınlaştırmak için çabalıyor. Mustafa Kemal Mahallesi Ekmek ve Gül grubunun tiyatro ekibinde yer alan kadınlar anlatıyor:

ENGEL TANIMADIK, BİRBİRİMİZİ TANIDIK
Neriman Yaldız (Tiyatro grubunun kurucusu ve yazarı): Ekmek ve Gül dergisini birlikte okumak, dergiyi kadınlara ulaştırmak için bira araya gelişlerimizde başka neler yapabileceğimizi tartıştık. Önce iki kahvaltı düzenledik. Kahvaltılarımıza 80’i aşkın kadın katıldı. Sonra küçük küçük buluşmalar yaparak tiyatro grubu ve koro çalışması kararı aldık. Ben yazar değilim, yazarlık deneyimim yok ama amatörce de olsa tiyatro metinleri yazdım. Hayatında hiç tiyatro izlememiş, hiç oynamamış kadınlar eşlerinden, işyerlerinden, çalışma koşullarından, çocuklarından kaynaklı her türlü engeli aşarak bir yandan rollerine hazırlandılar, bir yandan da provalara katıldılar. Oyunun tüm ihtiyaçlarını dişimizle tırnağımızla hazırladık ve kadınların huzuruna çıktık. ‘Zeliş Nasıl Kurtulur’, ‘Muhteşem Sağlıklı Günler’, ‘İmkansızı Başabilirsin, Çünkü Sen Kadınsın’ oyunları ile 1500-2000 kişiyle buluştuk. Oyun vesileydi; pek çok kadınla sıkı bağlar kurduk, ev buluşmaları yaptık. Bu bir yılda hem tiyatro grubumuzda yer alanların sayısı arttı hem de etkimiz tüm mahallede hissedilir düzeye geldi. 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar gününde Erdal Eren Kültür Merkezinde gerçekleştirdiğimiz tiyatro gösterisi ve etkinliğe Ataşehir Belediyesinde çalışan kadın işçiler, tekstil işçisi kadınlar, gıda fabrikası işçisi kadınlar, kamu emekçisi kadınlar katıldı. Etkinliklerimize Ataşehir Kent Konseyi de destek sundu, burada görevli kadın arkadaşların da çabası çok büyüktü. Biz bu çabayı sürdüreceğiz. Daha çok kadınla buluşmak için, yola devam!

İMKANSIZLIKLARI İMKANA ÇEVİRDİK
Cemile Aktaş: Ekmek ve Gül kadın grubuyla buluşmadan önce sıradan günlük hayatın akışında ömür törpüleyen bir kadındım. Etrafında olup biten gelişmelere ilgisiz değildim ama tek başına kalmış bir bireydim. Bu grupta yer almam, tiyatro grubunda oyun oynamam ve Ekmek ve Gül dergisi bana çok şey öğretti. Kadın olmanın binbir zorluğuna karşı mücadele ederek, onca yoksulluk, perişanlık içinde tiyatro grubu kurmak, yüzlerce kadına ulaşmak büyük iş başarmaktır. Şimdi bunu daha geliştirerek, sosyal ve kültürel aktivitelerimizi zenginleştirerek tüm mahallede kadınlarla buluşmak istiyoruz. Kadın kültür evi, kadın derneği gibi hedeflerimiz de var. İmkansızlıkları nasıl imkana çevirmesini bildiysek, önümüze koyduğumuz hedefleri de başaracağız. Buna inanıyoruz.

İKİ GÜNDE ROLÜMÜ EZBERLEDİM
Müşerref Gülçelebi: Ben hayatımda doğru dürüst hiç tiyatroya gitmedim. Tiyatro grubu fikri bana çok güzel geldi. Etkinliklerimiz, buluşmalarımız, oyunlarımız bizim yüzlerce kadınla buluşmamızı sağladı. Ben iki gün içinde tiyatrodaki rolümü ezberledim. Şimdi bir okuma grubu oluşturduk. Dergi okuyoruz, çeşitli makaleler okuyoruz ve çeşitli kitaplar okuyacağız. Yeni Ekmek ve Gül kadın gruplarını Esatpaşa ve Örnek mahallelerinde de oluşturmak istiyoruz. Mahallemiz işçi kadınların ağırlıkta olduğu bir mahalle. Beybi Eldiven, Dardanel Ton, Aslı Börek, Entes Elektrik, Pelsan Elektrik, OMEGA Motor, Panasonik Elektrik gibi önemli fabrikalarda çalışan kadın işçilerle buluşma hedefimiz var.

ŞİMDİ YENİ YOLLAR AÇMA ZAMANI
Filiz Çakmak: Bu mahallede uzun yıllardır yaşıyorum. 1977 yılında bu maalledeki gecekondulara, burada yaşayan yoksul halka reva görülen acımasız saldırı ve baskılara karşı direnenlerle birlikte politik mücadele yürüttüm. Ekmek ve Gül kadın dergisini düzenli okurum. Daha önce bir tiyatro deneyimim yoktu. 4 oyun sergiledik ve profesyonel tiyatroculara taş çıkartırcasına iş başardık. Özgüvenimizle iki günde rolümüzün gereği olan metinleri ezberledik. Yüzlerce kadın işçi ile buluşmamızı sağladı bu grup. Eksikliklerimiz tabi ki oldu. Eşlerimiz engel çıkardı, çocuklarımız bizi engelledi, işi bırakıp gelemedik bazen ama zor olanı başardık. Şimdi okuyoruz, tartışıyoruz ve daha nasıl yol kat ederiz diye yollar düşünüyoruz.

BAŞKA KADINLARIN DA HAYATI DEĞİŞSİN DİYE…
Elif Ağacık: Ben grubun en yenisiyim. Daha önce Ekmek ve Gül dergisinden haberdar değildim, dergi ile Ekmek ve Gül grubunun tiyatro çalışmalarında tanıştım. Hayatımda hiç tiyatro bile izlemiş değildim daha önce. Azim ve kararlılık göstermem ve eşimin bana desteği, kadın arkadaşların moral ve motivasyonuyla ben sanki profesyonel tiyatrocuymuşum gibi oynadım. Sadece tiyatro yapmıyoruz. Kendimiz geliştirmek için okuma grubu kurduk, kitap okuma günlerimiz var. Ekmek ve Gül dergisi başka kadınlara da ulaşsın, onların hayatını da benimki gibi değiştirsin istiyorum, bunun için çalışıyorum.

İLERLEYECEĞİZ, DAHA ÇOK KADINLA YAN YANA…
Nafiye Yıldırım: Bir sürü imkansızlığın içinde önemli işler başardık. En okumuş kimse bile iki gün içinde rolünü ezberleyip de sahneye çıkamaz, dizleri titrer. Bizim de titredi ama başardık. Bu ekiple birlikte pek çok kadınla tanıştım. Ekmek ve Gül grubu olarak müzik, drama, şiir grupları da kurarak ilerleyeceğiz. Çalışmalarımızı düzenli bir biçimde sürdürmek istiyoruz. Amacımız özellikle de kadın işçi kardeşlerimize ulaşmak.

İlgili haberler
İşçilerin Jones Anası…

Jones Ana’nın yaşamı karanlık günlerden çıkışın yolunu bilenlere karşılaşılacak tüm zorluklara rağme...

Çiftçi, tekstil işçisi, otel çalışanı, ev işçisi,...

Ev işçiliği yapmış, geçirdiği iş kazası sonrası büyük sıkıntılar çekmiş, mücadele etmekten vazgeçmey...

Hepimizin ortak hikâyesi: Unbelievable

Nereden bakılırsa bakılsın ince bir konu bu cinsel saldırı konusu. Unbelievable dizisi kadınların ha...