Bitcoin: Bir borç batağından diğerine…
Esenyurt’tan işçi kadınlar anlatıyor: ‘Elimizde kenarda üç beş kuruşumuz vardı, onun bir kısmıyla girdik bu Bitcoin’e. Yükselirse kazanıyorsun da ya düşünce? Ama bir umut kapısı işte.’

Oldukça popüler olan ve işçiler arasında da bu popülerliği sürdüren Bitcoin, herhangi bir merkez bankası, resmi kuruluş, vs. ile ilişiği olmayan, ancak ülkelerin para birimleriyle alınıp satılabilen, aracı kurumuna gerek kalmadan transferi yapılabilen bir tür dijital para birimi. Kripto paranın işçiler arasında bu kadar yaygın olmasının temel sebeplerinden biri ise “Bir umut kapısı” diye düşünülüyor olması. Ancak bu “umut kapısı” işçiler arasında ciddi borçlanmalara da sebep olabiliyor. Üstelik genellikle erkek işçilerin ilgi alanı gibi dursa da kadın işçilerin de gündeminde fazlaca yer etmiş durumda. Esenyurt’ta yaşayan iki depo işçisi kadınla Bitcoin üzerine konuşuyoruz. Aslında ikisi de çözümün Bitcoin olmadığını biliyor, hatta yaşayarak görüyor ancak kolay yoldan para kazanma fikri bugün açısından işçiler için cazip bir “çıkış yolu” olarak görülüyor.

ASGARİ ÜCRETLE GEÇİNMEK KOLAY MI?

Depoda çalışan kadınlardan biriyle konuşmaya başlıyoruz Bitcoin meselesini. Kendinin değil ama ağabeyinin Bitcoin ile ilgilendiğini söylüyor. “Ben aslında ilk başta telefonuma yükledim uygulamasını. Uzunca bir süre kaldı telefonumda ama hesap filan açmadım. Bir düşünmedim desem yalan olur ama ben faizi bile dinen uygun bulmadığım için bankaya dahi para yatırmayan bir insanım, Bitcoin alıp emek vermediğim bir paranın peşine düşmek istemiyorum.”

Kadın işçiler arasında da çok yaygınlaştığını söylediğimde şöyle bir yanıt geliyor; “Asgari ücretle ne yapsın insanlar? Herkes kolay yoldan para kazanmanın derdinde. Evine ekmek götüremeyen insanlar var, bir şekilde borç harç yapıyor işte bir umut. Asgari ücretle geçinmek kolay mı? Bir evde iki kişi, üç kişi çalışıyor asgari ücretle, yine de borç bitmiyor, geçinemiyor insanlar. Ama bunun sonu da yok, kim bilir kaç aile dağılacak, kim bilir kaç kişi daha da borç batağına düşecek?”

‘BİZİM KAZANACAĞIMIZ KAÇ PARA OLUR Kİ’

Bir diğer depo işçisinin eşi Bitcoin alıp satıyor uzun zamandır. Ona soruyorum bu meseleyi, eve yansımalarını… “Eşimin haberi bile yoktu ilk başta, ben dedim Bitcoin al diye. Ama aldığın parayı orada unut dedim. E öyle olmuyor tabii. Eşim bir arkadaşıyla birlikte oynuyor, onunla takip ediyorlar genelde. Bazı dönemler oldu bekle dedim satma dedim ama dinlemedi beni. O zaman dinleseydi beni şimdi daha fazla kazanabilirdik.”

Bitcoin oynayan birçok emekçinin kredi borçlarına girdiğinden, borçlarının arttığından bahsediyoruz. “Biz elimizde kenarda üç beş kuruşumuz vardı, onun bir kısmıyla girdik bu Bitcoin’e. Aslında çok büyük bir şey olacağından da değil, baktığında risk yani. Yükselirse kazanıyorsun da, ya düşünce? Sanki bizim zenginliğimizden ne olacak ki, kazanacağımız kaç para olur ki? Ama bir umut kapısı işte..”

Fotoğraf: unplash


İlgili haberler
Ekmek ve Gül Nisan 2021 sayısı

Ekmek ve Gül'ün yeni sayısında kadınlar İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararına öfkelerini dile ge...

Dardanel Ton’da kadın işçilerin posasını çıkardıla...

‘Verilmeyen mesailerimize, düşük ücrete, Kod 29’a karşı direnmemiz gerekiyor. Açlıkla, yoksullukla b...

Arçelik işçisi kadınlar: Ne biz görülüyoruz, ne sö...

Arçelik işçisi kadınlar, fabrikada kadın işçi olmanın zorluklarını anlatıyor. Ağırlıkla kadın işçile...