‘Beslenme koyamıyoruz, kırtasiye cep yakıyor’
İstanbul’un Esenyalı Mahallesi’nde kadınlarla yeni eğitim ve öğretim yılının başlamasına dair konuştuk. Kadınlar ücretlere tepkili, eğitim için endişeli.

2023-2024 eğitim ve öğretim yılının başlamasına sayılı günler kaldı. Son dönemde yüksek enflasyon oranları, temel tüketim ürünlerine ve vergilere gelen zamlar okul masraflarına da yansıdı. Geçtiğimiz yıla göre kırtasiye malzemeleri ve okul kıyafetlerine yüzde 100’ün üzerinde zam yapılması nedeniyle çocukları okula yeni başlayan ya da birden fazla çocuğu ortaöğrenimde olan veliler ne yapacaklarını kara kara düşünmeye başladı.

Eşi tersane işçisi olan bir kadın arkadaşımızla okul harcamaları ile ilgili sohbet ettik. Okula giden tek bir çocuğu var. Geçen dönem etrafından aldığı yardımlar sayesinde çocuğunun okul masraflarını karşılamış, bu dönem de eltisinin yanına taşınmayı düşünüyor. Çocuğuna eltisi bakacak ki kendisi de işe girebilsin. Okulda beslenme konusunda sıkıntı yaşadıklarını söylüyor arkadaşımız: “Evime doğru düzgün bir şey alamadığım için çocuğuma beslenme de koyamıyorum. Bir poğaça alabilirsem onu koyuyorum. Çocuğuma ne meyve suyu ne de süt alabiliyorum, isteklerini hiçbir şekilde karşılayamıyorum.”

‘ÇOCUKLAR AÇ KALIYOR’

Eşi ilaçlama şirketimde çalışan ve üç çocuğu olan Nergis’le konuşuyoruz. Nergis iki çocuğunun ortaokula gittiğini, eşinin düzenli bir işi olmadığını ve ilaçlama işi çıktıkça çalıştığını söylüyor: “Kış aylarında hiç iş bulamıyor. Günlük veya haftalık işlere gidiyor. Kirada oturuyoruz. Koşullar çok zor.”

İki çocuğu okula göndermekte çok zorlandığından bahsediyor Nergis: “Çocuklara bu sene okul forması alınması lazım ama alacak bütçemiz yok. Okul masrafları zaten cep yakıyor. Bir defter 50 lira olmuş. Ben iki çocuğa bu masrafı nasıl yapacağım diye düşünüyorum. Okula beslenme olarak hiçbir şey koyamıyorum. Verdiğim harçlıklar da yeterli olmuyor çoğu zaman… Çocuklar aç karna eve gelmiş oluyorlar.”

OKUL MALZEMELERİ VELİLERİN SIRTINA BİNDİRİLİYOR

Çocuğu ilkokula bu yıl başlayacak olan Neslihan’dan kayıt için parası almamışlar ama ek kitap parası olarak bin lira istemişler. Ayrıca öğretmen de sınıfa bilgisayar ve yazıcı alacakmış. Bunun parası da öğrencilerden toplanıyor. Her öğrenci kendine düşen ücreti ödemek zorunda. Sadece bununla da bitmiyor, her veliden A4 kağıdı isteniyor. Neslihan “Yazıcının kartuşu bitti diyelim onu da bizden istiyorlar. Öğretmenin tahtaya yazı yazdığı kalemini bile biz alıyoruz. İşin garip yanı bir sınıfta 30 öğrenci var. Her öğrenciden üç renk olmak üzere kalem istiyorlar. Bütün sene o kalemler yetmiyor bir de tekrardan kalem talep ediyorlar” diyerek şikâyet ediyor.

UCUZLUK PEŞİNDE GEZİYORUZ
Zincir marketlerden birinde karşılaştığımız bir kadın arkadaşımızla alışveriş esnasında konuşuyoruz. “Bu defterler nasıl 60, 70 lira olabilir?” diyor ve devam ediyor: “Bu sene fiyatlar aldı başını gidiyor. Anlamıyorum ki ekonomi sadece bizlere mi kötü? Başımızdakiler çocuklarına defter, kalem parası düşünmüyorlar, özelde okutuyorlar. Bizler ise market market dolanıp ucuzu aramak düşüyor.”


EĞİTİM ÇOCUKLARIMIZIN HAKKI
Birgül okul masrafları ile ilgili yardım talebiyle derneğimize geliyor. “Çocuğa forma, çanta, ayakkabı, defter, kalem gibi birçok şey almam lazım. Ama hepsi çok pahalı. Ne yapacağım diye düşünüyorum. O yüzden size geldim. Geçen sene sizden çanta almıştım. O çanta bizi çok idare etti. Bir daha destek olur musunuz? diye geldim” diyor Birgül ve tepkisini şu sözlerle dile getiriyor: “Çanta fiyatlarına bakmaya korkar oldum. Bu sene bizim için çok zor ve masraflı olacak. Bizler yokluk ve yoksulluk içinde çocuklarımızı okutmak isterken şartlar gün geçtikçe daha da içinden çıkılmaz hale geldi. Devlet okullarında eğitim gören tüm öğrenciler ücretsiz eğitim alsın, ücretsiz yemek hakkı olsun istiyoruz. Bunlar zor şeyler değil.”

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
EMEP Milletvekili Sevda Karaca: Çocukların beslenm...

EMEP Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca çocukların beslenme sorununu Mecliste gündeme getirdi, Mecl...

Öğretmenlerin gözünden beslenme çantaları: Protein...

Bağcılar’da bir ilkokulda çalışan sınıf öğretmeni ve rehber öğretmen geçim zorlaştıkça derinleşen yo...

46 örgütten açıklama: Beslenme hakkı çocuğun insan...

Çocuk hak örgütleri, kitle örgütleri, kadın derneklerinin yer aldığı 46 örgüt ‘Beslenme çocuğun insa...