2024 dünyasına mercek
Dünya 2024 yılına hareketli girdi. Bir yandan Orta Doğu’da süren savaş ve katliam, bir yandan da farklı ülkelerde kadınların hakları için mücadelesi sürüyor.
ARJANTİN'DE SAĞCI LİDERE KARŞI PROTESTOLAR SÜRÜYOR
Arjantin, dünyanın birçok ülkesinde de olduğu gibi 2023 yılını emekçilerin, kadınların eylemleri ile geçirdi. 2023 Kasım ayında yapılan genel seçimlerin sonucunda sağcı Milei’nin kazanmasıyla aşırı sağcı liderlerin popülist beyanlarla iktidara geldiği ülkeler kervanına, Arjantin de katılmış oldu.
Derin bir ekonomik kriz içinde ve yüksek enflasyon oranına sahip olan Arjantin, 2023 yılını eylemlerle kapadı. Arjantin başkanı Milei’nin kararlarına karşı da protestolar 2024’e sarkarak sürüyor. Çıkardığı kararnameler ile çalışma mevzuatı ve sağlık sistemini daha esnek hale getiren Milei yönetimi, yönetime gelir gelmez beş bin kamu çalışanını da işten atmıştı. Bu süreçte Arjantin’in ana işçi konfederasyonu Genel Emek Konfederasyonu, 24 Ocak için grev çağrısında bulundu. 2024 yılının Arjantin için daha da hareketli geçeceğinin bir göstergesi de bu çağrı oldu.

2020 yılında kürtajın yasalaşması için büyük mücadele veren Arjantinli kadınlar, aşırı sağcı Milei’ye karşı da mücadelenin önde gelenlerinden oldular. Zira, sadece Latin Amerika’da değil, dünya genelinde artan aşırı sağ, yeni muhafazakârlığın temel aldığı “aile değerleri” gibi anlayışlar; en başta kadınları, göçmenleri ve LGBTİ’leri hedefine koyuyor.

“Benim hükümetimde kültürel Marksizm olmayacak, penisim olduğu için af dilemeyeceğim” diyen, Kadın Bakanlığını kapatan, “neden erkeklere yönelik bir bakanlık yok?” gibi basmakalıp cümleler kuran Milei, Arjantinli kadınları karşısında bulmakta da gecikmiyor. Seçim vaatlerinden birini oluşturan kürtajı yasallaştıran kanunu referanduma götürmek, Arjantinli kadınların protesto sebeplerinden biri oldu.
Arjantin kadın hareketi, 2023 seçimleri sürecinde Milei’ye karşı en önemli toplumsal güçlerden olmuştu. Ön seçimlerden genel seçimlere kadar çeşitli toplantı, eylem ve gösteriler kadınlar tarafından düzenlendi. En önemli gösterilerden biri de Bariloche kentinde yapılan ve ülkenin her yerinden binlerce kadının katıldığı üç günlük “36. Kadın Buluşması” oldu. Arjantinli kadınlar 1 Aralık tarihinde de cinsiyet eşitsizliğine karşı ve Başkan Milei’yi protesto eden bir eylem gerçekleştirdiler.

İNGİLTERE'DE HEKİMLER YENİ YILA GREVLE BAŞLADI
İngiltere'de pratisyen hekimler, hükümetle yaşanan maaş zammı anlaşmazlığı üzerine 6 gün sürecek bir grev başlattı. Bu grevin önemli bir bölümünü ise kadınlar oluşturuyor.
Hükümetin teklif ettiği yüzde 3'lük maaş artışını kabul etmeyen ve uzun süredir maaş zammı konusunda hükümetle anlaşmazlık yaşayan pratisyen hekimler, yeni yılın ilk haftasında 9 Ocak'a kadar sürecek grev için iş bıraktı. Londra'da 4 bin 501 pratisyen hekimin greve gittiği koşullarda NHS çatısı altında çalışan tüm doktorların yüzde 50'sinin pratisyen hekim olduğu biliniyor.


FİLİSTİN'DE HER İKİ SAATTE 7 KADIN ÖLÜYOR
İsrail’in Filistin’e yönelik saldırıları devam ediyor. İsrail'in Gazze'ye 90 günü aşkındır sürdürdüğü saldırılarda en az 9 bin 100 çocuk, 6 bin 500 kadın olmak üzere, 22 bin 313 Filistinli öldürüldü.

Bölge halkalarını tehdit eden İsrail’in saldırıları, her geçen gün yeni boyutlara ulaşıyor. Birleşmiş Milletler yaptığı açıklamada, her iki saate 7 kadının Filistin’de öldüğünü açıklarken 800 binden fazla kadının yerinden edildiğini belirtmişti. Filistinli esir tutulan kadınların ise durumu vahim. Filistin Esirler Cemiyeti, İsrail'in Damon Cezaevi'nde Filistinli 80 kadın esirin işkence gördüğü, hakaret ve aşağılamaya maruz kaldığı, aç bırakıldığı açıkladı ve koğuşların çok kalabalık olduğunu, çoğunluğun yerde yatmak zorunda bırakıldığı ve hapishane yönetiminin battaniye girişine de izin vermediği belirtti.

Öte yandan Filistin’de 55 binden fazla hamile kadın, önümüzdeki haftalarda düşük tehlikesi veya erken doğum riski altında. Böyle vahim bir tablo da ise emperyalistler arasındaki keşmekeş sürerken halkların ödediği bedel ağırlaşıyor. Filistin halkıyla dayanışma çağrıları ise tüm dünyada devam ediyor.

Fotoğraf: Evrensel

Kapak fotoğrafı: Protoplasma K/ Flickr (CC BY-SA 2.0)

İlgili haberler
İngiltere’de kadınların işe girmesi kadar emeklili...

İngiltere’de kadınların emeklilik maaşının erkeklerle eşit olması için, kadınların fazladan 18 yıl ç...

Arjantin'de seçim sonrası kürtaj hakkı tehlikede

Arjantin'de başkanlık seçimini kazanan Javier Milei özelleştirme, bakanlıkların kapatılması gibi vaa...

İsrail ve Filistin’den kadınlar: Savaşı durdurmak...

Filistin’den Women of the Sun ile bir ‘barış koalisyonu" oluşturan İsrail’den Women Wage Peace, yayı...