12 Ekim 1965| Fotoğraflarıyla barış çağrısı yapan Anja Niedringshaus doğdu
4 Nisan 2014’te bir suikast sonucu hayatını kaybeden Anja Niedringshaus, kendine savaş fotoğrafçısı denmesine karşı çıkardı. O , savaşın acılarını gösteren eserleri ile barış çağrısında bulundu.

12 Ekim 1965 yılında Höxter’de doğan Anna Niedringshaus yaklaşık çeyrek yüzyıl boyunca, Balkanlardan Irak’a ve Afganistan’a kadar dünyadaki değişik savaş bölgelerinde fotoğraflar çekti. 4 Nisan 2014’te Afganistan’da bir röportajı sırasında suikast girişimi sonucu hayatını kaybetti.

Niedringhaus, Amerikan Associated Press (AP) gibi haber ajansları adına, dünyanın en önemli dergi ve gazetelerinin ön sayfalarına basılan ve böylece ortak belleğe geçen efsanevi fotoğraflar çekti.

Sayısız savaş alanlarında fotoğraflar çekmesine rağmen kendine “savaş fotografçısı” denmesine karşı çıktı. Savaş bölgelerindeki hayatın tehlikelerini öne çıkaran fotoğrafları olayların belgelenmesinin çok ötesine geçti, savaşın acılarını gösteren eserleri ile barış çağrısında bulundu.

Çalışmaları keskin kontrastları birleştirdi; acımasız barbarlığın ortasındaki mutlak kaosu ve derin insanlığı ortaya koydu. Niedringhaus’un çalışırken öldürülmesi dünya çapında öfke ve üzüntü yarattı. Dünyanın dört bir yanından gelen savaş karşıtları cenaze törenine katıldılar. Anja Niedringhaus, meslektaşları arasında bugüne kadar kadınların göz ardı edilebildiği bir meslekte öncü olarak görülmekte.

2005 Pulitzer Breaking News Photography Ödülünü kazanan 11 AP fotoğrafçısından oluşan bir ekipte tek kadındı. Aynı yıl Uluslararası Kadınlar Medya Vakfı'nın Gazetecilikte Cesaret ödülünü aldı. Başka pek çok ödüle layık görüldü.


İlgili haberler
30 Mart 1874| Barış mücadelecisi Clara Ragaz doğdu

Kadın hakları ve barış için kararlı bir mücadele yürüten, ‘Barış ve Özgürlük için Uluslararası Kadın...

26 Mayıs 1895| Fotoğrafçısı Dorothea Lange doğdu

Çekildiği andan itibaren anlattığı çarpıcı gerçeklikle hafızalarda yer edinen ‘Göçmen Anne’ fotoğraf...

GÜNÜN KADINI: Yoksulların ve göçmenlerin fotoğrafç...

Özellikle ‘Büyük Bunalım’ yıllarında sokaklarda dolaşan evsiz barksız insanları fotoğraflayarak adın...