Japonya’da kürtaj hapının kullanımının onaylanması bir süredir bekleniyor ancak reçete almak için kadınlar, partnerlerinin iznini almaya zorlanabilir.
ŞİMDİ NASIL?
Japonya'da şu anda yalnızca cerrahi kürtajlara izin veriliyor ve Anne Sağlığı Yasası, istisnalar dışında hastanın eşinin veya partnerinin onayını almasını şart koşuyor. 2020'de 145 bin cerrahi kürtajın gerçekleştirildiği Japonya, kürtaj için üçüncü taraf onayı gerektiren sadece 11 ülkeden biri. Bu 11 ülkeden biri de Türkiye. Türkiye’de de evli kadınlar eşlerinin onayı olmadan kürtaj hakkını kullanamıyor.
Bloomberg'e göre, üst düzey bir Sağlık Bakanlığı yetkilisi Yasuhiro Hashimoto bu ayın başlarında bir meclis komitesine verdiği demeçte, "Prensip olarak, ağızdan alınan bir ilaçla kürtaj yapılsa bile eş rızasının gerekli olduğuna inanıyoruz" dedi.
Kadın örgütleri, yetkilileri bir doktorun bir kürtaj ilacı reçetesi yazmadan önce kadınların eşlerinden yazılı izin almalarını gerektiren kuralı kaldırmaya çağırıyor.
Guardian’a konuşan Action for Safe Abortion Japan'ın kurucu üyelerinden Kumi Tsukahara “Eşin rızası', eşle bir anlaşmazlık olduğunda veya eş, kadını iradesi dışında doğurmaya zorladığı zaman bir sorun haline gelir. Kadınlar için istemedikleri bir hamileliğe zorlanmak şiddet ve bir işkence şeklidir" diyor.
Kürtaj hakkının partnerin iznine bağlı olmaması gerektiğini söyleyen kadın örgütleri, politikanın trajik sonuçları olabileceğine dikkat çekiyor. Geçen yıl, Japonya'nın merkezindeki bir parkta yeni doğan bebeğinin cesedinin bulunmasının ardından 21 yaşındaki bir kadın tutuklandı. Ertelenmiş hapis cezasına çarptırılan kadın, mahkemeye eşinden yazılı onay alamadığı için hamileliğini sonlandıramadığını söyledi.
Japon medyası ayrıca doktorların cinsel saldırıya uğramış kadınlar için kürtajı onaylamayı reddettiği ve Sağlık Bakanlığı yetkililerini tecavüz vakalarında rızanın gerekli olmadığını açıklamak için Japonya Tabipler Birliği'ne yazmaya zorladığı vakaları da bildirdi.
Shizuoka Üniversitesi Beşeri Bilimler Ve Sosyal Bilimler Fakültesinde profesör olan Chiaki Shirai, "Kürtaj için eş rızası gerekli değildir ve Anne Koruma Yasası'ndan çıkarılmalıdır” diyor.
Güvenli kürtajı savunanlar, ulusal sağlık sigortası kapsamında olmayacak olan kürtaj hapının birçok kadın için çok pahalı olacağı konusunda uyarıyor. Bu da kürtajı kadınlar için bir kez daha erişilemez hale getiriyor.
Fotoğraf: Unsplash
İlgili haberler
Dünyada kürtajın tarihi
Dünyada 73 ülkede serbest olan kürtaj, 68 ülkede ise yasak! Bu serbestliğin de yasağın da bir tarihi...
İstanbul’da kürtaj ve aile planlaması hizmetleri t...
‘Sisteme Değil İsteğe Bağlı Hizmet’ raporu günümüzde kadın sağlığı ve hakları açısından aile planlam...
Almanya’da sokağa çıkan kadınlar ‘Kürtaj temel sağ...
Almanya’da yüzlerce kadın 28 Eylül Uluslararası Güvenli Kürtaj Günü’nde kürtajın suç olmaktan çıkarı...
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.