GÜNÜN ŞARKISI: I Am a Union Woman
Harlan Maden Grevine damgasını vuran, işçileri örgütlenmeye çağıran, yoksulluğu ve kapitalizmin acımasızlığını teşhir eden bir şarkı… ‘Ben sendikalı bir kadınım’

1929 yılındaki Büyük Buhran ve savaşın etkisi işçilerin hayatını daha da cehenneme çevirmiş, işsizlik ve yoksulluk giderek derinleşmişti. Krizin etkisi gittikçe yayılırken 1929’dan önce sermaye sahipleri açısından çok verimli bir işletme olan Harlan Kömür Madeni, krizle birlikte işçilerin mücadele alanına dönüştü. ABD’nin Kentucky eyaletine bağlı Harlan kasabasında yer alan kömür madeninde çalışan işçilerin ücretlerinde kesintiler başladı. 1931’in sonunda, dört binden fazla çalışan nüfusa sahip Harlan kasabasında, işçilerin üçte birinden fazlası işsiz kaldı. Maden işçileri günde seksen sent kadar para kazanıyor ve ayda sadece birkaç gün çalışabiliyorlardı. 16 Şubat 1931’de Harlan İlçe Kömür Operatörleri Birliği işçilerin ücretlerini yüzde 10 oranında düşürdü. Zaten korkunç çalışma koşulları altında ezilen işçiler aynı zamanda bunun karşılığında derin bir sefalet çekiyor, açlıktan, bakımsızlıktan ölüyorlardı. Tüm bunların sonucunda patlak veren grev işçiler arasında yayılıyordu. O döneme kadar maden işkolunda Amerika Birleşik Maden İşçileri Sendikası (UMWA) örgütlüydü.

Fakat UMWA işçilerin grevini desteklemediği gibi maden sahiplerinin yanında saf tutuyordu. Greve katıldıkları için gittikçe daha fazla sayıda madencinin kovulması nedeniyle, madencilerin ailelerinin yaşam koşulları daha da berbatlaştı. Bir yandan açlık çeken işçiler öbür yandan sendikanın ihanetine maruz kaldılar. Bu nedenle işçiler Kentucky’de örgütlenmeye başlayan Ulusal Madenciler Sendikasına (NMU) üye oldular. O dönem sendikaya, örgütlenmeye çağıran şarkılardan biri de “Ben sendikalı bir kadınım” I Am a Union Woman idi… O dönem maden işçilerinin eşlerine ebelik yapan Molly Jackson yazmıştı bu şarkıyı. Ebe olması sebebiyle maden işçilerinin ve çocuklarının çektiği açlığın, açlıktan ve bakımsızlıktan ölen bebeklerin en yakın tanığıydı. Jackson ebe olmasının dışında söz yazarı ve müzisyen kimliği ile tanınıyordu. Harlan kasabasının ve madencilerin hayatını anlatan şarkılarıyla 1930’lu yıllara damgasını basan Jackson, Harlan madeni grevini tüm yurda şarkılarıyla duyuruyordu. Jackson’ın en meşhur şarkılarından birisi, işçileri NMU’ya üye olmaya çağıran “I Am A Union Woman” yani “Ben Sendikalı Bir Kadınım”dır.

Ben sendikalı bir kadınım.
Olabildiğim kadar cesurum
Patronları sevmiyorum.
Patronlar da benden hoşlanmıyor.
NMU’ya katılın, NMU’ya katılın
Eski Kentucky’de yetiştim.
Doğma büyüme Kentucky’li
Ama sendikaya katıldığımda,
bana “Kızıl Rus” demeye başladılar.
NMU’ya katılın...
Bu dünyada gördüğüm
En kötü zaman
Silahlı haydutlar tarafından öldürüldüğün
ve kanun tarafından tertibe getirildiğin.
NMU’ya katılın...
Bir sendikaya katılmak istiyorsanız,
Olabildiğince güçlü olan,
Sevgili NMU’ya katılın
ve benimle gelin.
NMU’ya katılın...
Binlerceyiz,
Ve söylemekten mutluluk duyuyorum
Her geçen gün daha güçlü
Daha güçlüyüz.
NMU’ya katılın...
Patronlar güzel atlara biniyorlar
Bizlerse çamur içinde taban tepiyoruz
Onların bayrağı dolar işareti
Bizimki çizgili, kanla çizilmiş
NMU’ya katılın...
İlgili haberler
GÜNÜN ŞARKISI: Et Maintenant On Va Où

'Peki Şimdi Nereye' filminde kadınların birlikte pasta yaptıkları o sahneyi hatırlıyor musunuz? Kadı...

GÜNÜN ŞARKISI: Et Quand Bien Même

Jane Birkin’in Arabesque albümünün en güzellerinden belki de bu parça. Uzun süre etkisinden kurtulam...

GÜNÜN ŞARKISI: Caz müziği bir de Elif Çağlar’dan d...

Müziğe farklı bir tat başka bir doku getiren caz sanatçısı Elif Çağlar’ı dinlediniz mi?