Günümüzde kadınlarda rahimde en sık rastlanan kitle olan miyomlar, her 5 kadından birinde görülebilir. Ağırlıklı olarak 30-45 yaş arasındaki genç kadınlarda ortaya çıkar.
Rahim ve çevresinde gelişen iyi huylu olan bu kitlelerin oluşum mekanizması net ortaya koyulamamış olsa da özellikle östrojen ve progesteron hormonlarının ve genetik yatkınlığın miyomların oluşumuna sebep olduğu düşünülmektedir. Bunlara ek olarak, doğum yapmamış olmanın, ilk adetin erken yaşta görülmüş olmasının, obezite seviyesinde kilolu olmanın ve yüksek tansiyon hastalığının da miyomların gelişme riskini artırdığı gözlenmektedir.
MİYOM BELİRTİLERİ NELERDİR?
Erken dönemde genellikle fark edilemeyen miyomlar, zaman içinde büyüyebilir ve rahimde bulunduğu yere bağlı olarak şikayet oluşturabilir.
Şikâyetlerinizi göz ardı etmemekte fayda var!
Kronik kasık ve bel ağrıları, cinsel ilişki sırasında ağrı, karın şişkinlikleri, adet dönemlerinde sonradan ortaya çıkan şiddetli sancıların olması, düzensiz, uzun süren, şiddetli kanama şikâyetleri, kabızlık, makatta baskı hissi, idrar yapma alışkanlıklarında değişiklikler ve hamile kalamama şikâyetleri en sık rastlanan belirtilerdir.
Miyom tedavisi ihmal edildiğinde, miyomlara bağlı oluşan şikâyetlerde giderek artış gözlenebilir ve başka hastalıklarla rastlantısal olarak karşımıza çıkabilir.
• Örneğin hastaların düzensiz, uzun süren, şiddetli kanama şikâyetleri ihmal edildiğinde derin kansızlık sonucu ortaya çıkabilir.
• Miyomların neden olduğu sık idrara gitme, idrar yapmakta zorlanma, idrarını tam yapamama gibi idrar yapma alışkanlıklarındaki değişiklikler, çeşitli idrar yolu hastalıklarına sebep olabilir.
• Miyomlar rahimde bulundukları yerlere göre hamile kalmayı engelleyebilecekleri gibi tekrarlayan düşüklere de neden olabilirler.
• Kronik kasık ve bel ağrıları, cinsel ilişki sırasında ağrı, karın şişkinlikleri, adet dönemlerinde sonradan ortaya çıkan şiddetli sancılar günlük hayatta yaşam kalitesini düşürebilir, psikolojik problemlere neden olabilir.
MİYOM NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Hastanın tıbbi öyküsü, yaşı, miyomun belirtileri, miyomun oranı ve yerleşim yeri, hamilelik planı olması gibi faktörlere göre belirlenen tedavi yaklaşımı, gözleme dayalı takip, medikal tedavi veya cerrahi tedavi olarak değişkenlik gösterebilir.
İhmal etmeyin!
Sosyokültürel ve ekonomik problemler kaynaklı bilgi eksiklikleri, sağlık hizmetine ulaşamama ve sağlık kontrollerinin atlanması tedavi sürecini ve yöntemini değiştirebilir.
Rastlantısal olarak tespit edilen miyomlarda mevcut durum değerlendirilerek herhangi bir tedavi verilmeksizin periyodik olarak gözlenebilir ve takip edilebilir.
Oluşan şikâyetlerin şiddetine göre, medikal tedavi düzenlenebilir; ancak süreç cerrahi ilerleyebilir.
Cerrahi tedavide yaklaşım hastanın klinik durumuna göre de değişkenlik gösterebilir. Miyom doğrudan çeşitli yöntemlerle çıkartılabileceği gibi, rahmin tamamının alınması şeklinde de tedavi edilebilir.
Uygun hastalarda, miyoma giden damarların girişimsel yöntemler ile tıkanması da son yıllarda yaygınlaşan bir tedavi yöntemi olarak karşımıza çıkmaktadır.
Yeni yılın başındayken, sağlıklı yaşamanın önemini her geçen gün daha da anladığımız bu günlerde, düzenli sağlık kontrolleri yaptırdığınız ve şikâyetlerinizi göz ardı etmediğiniz sağlıklı, umut dolu güzel bir yıl dilerim…
Görsel: Canva
İlgili haberler
Kamu kadın sağlığına kayıtsız: SGK kadın sağlığınd...
Kadın sağlığına yönelik birçok ilaç ve aşı kamu tarafından ücretsiz sağlanmazken, üreme ve cinsel sa...
Pandemide aksayan sağlık hizmetleri ve kadın sağlı...
Halk sağlığının korunmasında ve ilerletilmesinde önemli yer tutan ASM ve TSM’lerde var olan sorunlar...
Tüp bebek tedavisi görmemden patronuma ne!
Çalışabilir kâğıdını patronuna, müdürüne, şefine, insan kaynaklarına vs. veren kişi, çalışmasına eng...
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.