GÜNÜN BİLGİSİ: Vajina ile ilgili bilmeniz gereken 10 gerçek
Çok doğruymuşçasına ısrar edilen bazı bilgilerin yanlışlığı sizi şaşırtabilir ancak her zaman gerçekleri bilmekte yarar var. İşte vajina ile ilgili bilmeniz gereken 10 gerçek de bunlardan biri..

1-VAJİNA DEĞİL VULVA!
Muhtemel ‘vajina’ olarak tarif ettiğiniz, ve bildiğiniz yer aslında bilimsel olarak tarif edilen vajina değil. İki bacağın arasında, dışarıya açılan ve gözle görülebilen etli kısma vulva deniyor aslında. Vulva, gözle görebildiğiniz tüm parçaları kapsıyor: labia, klitoris, idrar kanalı ve vajinal açıklık...
Ancak vajina, dışarıdaki kısmın adı değildir. Vajina, vulvayı dölyatağı boynuna (serviks) bağlayan kaslı geçidin adıdır. Yani aslında, vajinal deliğin içerisinde bulunan yerdir ve gözle görülmez.


2- VAJİNALAR VE VULVALAR TEK TİP DEĞİLDİR
Evrimsel süreçte vulva ve vajinalar çok geniş bir varyasyona kavuşmuştur. Dolayısıyla "standart vulva/vajina" diye bir şey bulunmaz. Geniş bir varyasyon, dişilerin üreme şansını arttırmaktadır.


3- HER KADIN KIZLIK ZARI (HYMEN) İLE DOĞMAZ
Kızlık zarının varlığı, insan popülasyonlarında varyasyon gösterir. Yani her kadında kızlık zarı yoktur. Kalınlığı ve koruma miktarı da değişir; sabit değildir.


4- DOĞURAN KADINLARIN VAJİNASI, FARK EDİLEBİLİR MİKTARDA DEĞİŞMEZ
Yapılan istatistiki analizler, doğum yapan ve yapmayan kadınların vajinalarında herhangi bir fark tespit edememiştir.


5- G-NOKTASI, ASLINDA VAR OLMAYABİLİR
En azından birçok insanın hayal ettiği gibi, basıldığı zaman orgazma neden olan bir mekanizma bulunmamaktadır. Sanılanın aksine bu süreç biraz daha karmaşıktır. Öncelikle, G-Noktası ile ilgili biraz bilgi verelim: araştırmacılar vajinanın içinde, yaklaşık 2.5-5 santimetre derinlikte, karıntarafındaki duvarda yoğun zevkle ilişkilendirilen bir bölge olduğunu tespit etmişlerdir. Bu sebeple birçok seks uzmanı, orgazm için vajina içine sokulan parmakla "buraya gel" anlamındaki parmak hareketinin yapılmasını tavsiye ederler. Bu hareket, doğrudan bu noktayı uyarır. Ancak işler burada birazcık karmaşıklaşmaktadır. Araştırmalar böyle bir organın gerçekten var olduğunu tespit edememektedir. Hatta anatominin bu şekilde bariz bir uyarıcı bölgesi olduğundan bile emin değiliz. Ama bazı araştırmalar orgazmlara neden olan spesifik bir bölge değil de, bunun yerine klitoris, idrar kanalı ve ön vajinal duvarın ortaklaşa çalışması sonucu hazzın arttığını göstermektedir. Bu yüzden, bunu sağlayan bölgeye şu anda "klitoüretrovajinal kompleks" adı verilmektedir. Bunların üçü de uygun bir şekilde uyarıldığında, bazı insanların "vajinal orgazm" olarak isimlendirdikleri "G-Noktası orgazmına" erişilebilir. Bu orgazm, çok daha yoğun bir haz verir; öyle ki bütün vücutta müthiş şiddetli kasılmalara neden olur.


6- DOĞUM KONTROL HAPLARI, VAJİNAL SULANMAYI ETKİLER
Doğum kontrol hapları da, emzirme ve menopoz gibi, vajinal sulanmayı etkileyebilir. Bu sulanma, penisin daha kolay içeri girip, dölleme ihtimalini arttırıcı bir adaptasyondur. Ancak östrojenseviyesi bu sulanmayı doğrudan etkiler. Emziren, doğum kontrol hapı kullanan veya menopozdaki dişilerde östrojen seviyeleri düşük olduğu için, sulanma oranı da azalır. 


7- ORGAZM İHTİMALİNİ ARTTIRMAK İÇİN, BİRÇOK YÖNTEM BİR ARADA KULLANILMALIDIR
NSSHB tarafından yapılan bir araştırmaya göre, cinsel birleşme sırasında yapılan farklı davranışlar (cinsel organların birleşmesi, el ve ağzın kullanılması gibi), orgazm olma ihtimalini arttırmaktadır. Dolayısıyla sadece cinsel birleşme, orgazma için yeterli olmayabilir.


8- VAJİNA İÇİNE SU SIKILARAK TEMİZLEME (VAJİNAL DUŞ) YAPILMAMALIDIR
Vajina, kendi kendini temizleyebilen bir organdır. Vajina dış müdahalelerle temizlenmemelidir. Duş başlığından fışkıran su (veya sırf bu iş için üretilen bazı pompalar) kullanılarak yapılabilen vajinal duşlar, vajina içerisindeki sağlıklı bakterileri yok eder.


9- VAJİNA, BİR SORUN OLDUĞUNDA DA SİZE BİLDİRİR
Vajinal rahatsızlıklarda en sık görülen semptom, kaşınma ve rahatsızlık hissidir. Bir diğer sık görülen belirti, regl dönemi haricindeki kanamalardır. Bu tür kanamalar pis kokar veya görünümleri normalde deneyimlenenden oldukça farklıdır. Bu durumda, acilen doktora başvurulmalıdır.


10- BİRÇOK FARKLI SEBEPLE MANTAR BULAŞABİLİR!
Islak mayoyla oturmak veya terli bir egzersiz sonrası şortları değiştirmemek, bunlardan sadece bazılarıdır. Çok alkol tüketmek veya çok fazla şeker yemek 2 diğer yoludur. Aynı zamanda sürekli antibiyotik kullanmak, mantar oluşumuna engel olan bakterileri öldürerek mantarlara yol açar. Bunu durdurmak için yoğurt yemek faydalı olabilmektedir. Birçok yoğurt, sağlıklı bakteri oluşumunu tetikleyerek mantarlara engel olur. Ayrıca gerekirse, ilaç yoluyla da mantarlardan kurtulmak mümkündür.

Kaynak: Evrim Ağacı
İlgili haberler
GÜNÜN BİLGİSİ: Sağlıklı vajina için 4 öneri

Bedenimizi, cildimizi, aklımızı sağlıklı tutmak çok önemli. Ama vajina sağlığını da atlamayalım. İşt...

VAJİNAL AKINTI: Bedenimizin salgıladığı sıvılarla...

Vajinal enfeksiyonlar sessiz ilerler, zaman içinde farkında olmadan kadınlarda ciddi hastalıklara se...

Kadının baş belası; VAJİNİT

Vajina sağlığının bozulduğunu nasıl anlayabiliriz? Bu yazı rengine, kokusuna, akıntıya göre vajina s...