GÜNÜN BİLGİSİ: Omzunuzdaki yükler omzunuzu dondurmasın
Omzunuzda geçmek bilmeyen bir ağrı ve ne yapsanız geçmeyen bir tutulma hissiyle hareketsiz kalıyorsanız dikkat: Omzunuz donmuş olabilir.

Donuk omuz denince aklınıza soğuk hava koşulları nedeniyle karda, buzda kalma sonucu omuzların donması gelmesin, bu terimi ortopedistler “omuz hareketlerinin kısıtlandığı, omuz kapsülünün sertleşip daraldığı” durumlarda kullanıyor.

Omzu çevreleyen kapsül sadece kalınlaşmıyor, şişiyor ve omuz hareketlerini azalttığı gibi özellikle geceleri ağrıya yol açıyor.

Omuz, pek çok ayrı parçadan oluşan bir eklem. Bu parçalar sayesinde kolunuzu kaldırabilirsiniz, döndürebilirsiniz ve sallayabilirsiniz. Ancak donuk omuz durumu varsa, eklemin belli kısımları içe çekilir yani sıkışarak büzülür. Bu yüzden, kolunuzu hareket ettirmek istediğiniz zaman, genellikle ağrı ve tutukluk duyarsınız.

STRES, HAREKETSİZLİK, D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ...
Türkiye’de her 100 kişiden 2’sinde görülen donuk omuz sorununu en çok 35-40 yaş arasındaki kadınlarda ve 60 yaşından büyüklerde görüyoruz. Ağrısı sızısı çok olan bu rahatsızlığa yakalananlar uzun süre kollarını kullanamayabilirler.

Yaşam ağır bir yük gibi omzumuza bindiğinden olsa gerek, yük arttıkça, yani sinir stres arttıkça, bir de üstüne hareketsiz bir yaşamınız varsa, hele ki D vitamini eksikliğinden muzdaripseniz, kilonuz fazlaysa donuk omuz baş belanız olabilir.

Donuk omza yol açan pek çok neden var. Mesela şeker hastalığı bunlardan biri ve belki de en önemlisi. Ayarı bozuk şekerlilerde kan şekeri uzun süre yüksek seyir ettiğinde donuk omuz ortaya çıkabiliyor. Tiroid bezi hastalıkları, bazı akciğer hastalıkları, hatta Parkinson gibi bazı sinir sistemi hastalıklarında da donuk omuzla karşılaşmak mümkün.

SPOR YAPIN, DURUŞUNUZU DÜZELTİN
Omuz ağrılarının yüzde 80’i omuz sıkışmalarından kaynaklanır. Sıkışmalar, erkeklere oranla kadınlarda daha fazla görülür. Omuz problemleri, genellikle duruş bozuklukları ve vücudun yanlış kullanılmasına bağlı olarak gelişmektedir. İşte size bedeninizi sakınmanızın, alnı dik, omzu geniş, şöyle sereserpe yürüyememenin kadınlarda yarattığı izlerden biri daha! Omuzları önde duran, sırtını kamburlaştırarak yürüyen kadınlarda daha sık görülen bu rahatsızlıkta önce kas yapısını güçlendirmek için spor yapmak ve de “bu dünya benim emeğimle dönüyor” cüretini gösterecek bir beden duruşuna sahip olmak gerekiyor. Benden söylemesi!

GÜNEŞ EN GÜZEL İLAÇ
Güneş ışınlarından yeterince faydalanamıyorsanız, düzensiz besleniyorsanız vücudunuzdaki D vitamini oranı düşer, buna bağlı olarak omuz tendonları da dayanıklılığını yitirir, kolay yıpranır. Omuzlarda meydana gelen bu yırtıkların önüne geçmek adına günde 15-20 dakika güneşlenmek gerekir.
Omuz tendon yırtıkları boyun ağrıları ile karıştırılabiliyor. Boyun ve omuz ağrısını ayırmanın en kolay yolu şu: Elinizi başınızın üzerine koyun, eğer ağrı azalıyorsa sorun boyun kökenli, ağrı artıyorsa omuz nedenlidir.

KURBAĞALARIN BİR BİLDİĞİ VAR!
Donuk omuz rahatsızlığı omuz hareketi kısıtlılığıyla karıştırılabiliyor çoğu zaman. Donuk omuz durumunda kişi omzunu kendisi kaldıramadığı gibi başka birisi de omuzu hareket ettiremez. Kendisini sıkan, sıkıntılarını içine atan, nefesini tutan kişilerde daha fazla görülen rahatsızlıkta, omuz aşırı ağrı nedeniyle kendisini korumaya alır ve hareketleri kısıtlar.

Özel egzersiz hareketlerinin düzenli olarak yapılması donuk omzun tedavisindeki ilk aşamadır. Bu egzersizlerin doğru bir şekilde uygulanması için bir fizik tedavi uzmanından yardım alabilirsiniz. Eğer bu egzersizler bir sonuç vermezse, daha ileri seviyede bir tıbbi tedavi sürecine girmeniz gerekebilir

Fizik tedavi ve cerrahi yöntemlerin de tedavide kullanıldığı donuk omuz hastalığında, zorlamadan yapılan kurbağalama şeklinde yüzme egzersizleri olumlu sonuçlar veriyor. Nefes terapisi de özellikle bu durumun önlenmesinde ya da hastalığın daha rahat bir süreçte iyileşmesinin sağlanması için yararlı olacaktır.

OMUZ SAĞLIĞINIZ İÇİN
• Duruş bozukluğunuzu düzeltin, D vitamini için bol bol güneşlenin.
• Tendonların esnekliğini koruması için antioksidanlardan zengin beslenmek gerekir. C vitamini, selenyum, çinko içeren yiyecekler tüketmek çok önemli.
• Tendonlar büyük oranla su içerir. Vücutta su az olursa, tendonlar da yıpranabilir. Bol su, bol sağlık demektir.
• Sigara tendonlardaki çapraz bağları bozarak esnekliğinin kaybolmasına ve kolay yırtılır hale gelmesine neden oluyor. Sigara içmeyin!
• İnsülin direnci artan vücutta tendonlar çok daha kolay yıpranır. İnsülin direncini bozan ve en çok tüketilen şey ise gazlı içecekler. Gazlı bir içecek tükettiğinizde kan şekeriniz çok hızlı yükselir. Üstelik insülin yükselmesi göbek ve bel çevresinde yağların artmasına neden olur.
İlgili haberler
İnatçı ağrılar, kronik yorgunluk: Fibromiyalji

En çok doğurganlık çağındaki kadınları sever bu hastalık. Eğer kadınları anlayan bir doktora düşmezs...

Bitmeyen ağrılar omurga problemlerine işaret

Hiç bitmez kadınların sırtındaki yük de, zihinlerindeki yük de. Bu yükler daha genç yaşta etkiler ka...

İşçi kadınların sırtındaki yük çok ağır

Hayatımızı, bizi mutlu kılan şeyleri de elimizden alıyorlar. Ailelerle, arkadaşlarımızla, sevdikleri...