Ağır kaldıran işçi kadınlar dikkat: Pelvik Organ Sarkması
Yaşam boyunca her 9 kadından 1’i sarkıklık nedeniyle cerrahi operasyon geçiriyor. Peki işçi kadınların da ağır kaldırmaktan dolayı sıkça karşı karşıya olduğu pelvik organ sarkması nedir?

Yine sadece kadınlara özgü bedensel rahatsızlıklardan biriyle karşınızdayız; kadınlar arasında rahim sarkması da denilen ve genelde tüm alt karın organlarının sarkması ile karşımıza çıkan bir durum ‘pelvik organ sarkması’. Pelvis diye adlandırılan, karın içi boşluğun Leğen Kemiği içinde yer alan bölümünü destekleyen kas ve bağ dokusunun zayıflamasıyla birlikte mesane, rahim, bağırsaklar, makat gibi organların birinin ya da birkaçının vajinadan aşağıya doğru fıtıklaşmasıdır. Çoğunlukla vajinadan aşağı doğru sarkan ve elle hissedilebilen bir yumru şeklinde hissedilir. Bununla birlikte yaşam boyunca her 9 kadından 1’i sarkıklık nedeniyle cerrahi operasyon geçiriyor.

Şikayetler genelde şu şekildedir;

■ Vajina veya belin alt kısmında aşağı doğru çekilme hissi

■ Vajinada veya vajina dışında şişkinlik hissi

■ Yavaşlamış idrar akışı, mesaneyi tam olarak boşaltamama hissiyatı, sık veya sıkışarak idrara gitme ve gülme hapşırma ile idrar kaçırma gibi üriner belirtiler

■ Bağırsakları boşaltmada zorluk veya boşaltabilmek için vajinaya baskı yapma isteği gibi bağırsaklarla ilgili belirtiler

■ Cinsel ilişki sırasında ağrı-rahatsızlık


FAZLA KİLO, KRONİK KABIZLIK, ÇOK GEBELİK…

Peki pelvik organ sarkmasının sebepleri nedir?

■ Gebelik ve doğum, vajen ve etrafındaki destek dokuların zayıflamasında ana neden olarak düşünülmektedir. Pelvik organ sarkması bir veya daha fazla çocuğu olan her üç kadından birini etkilemektedir. Sarkma hemen doğum sonrası veya yıllar içinde gelişebilir.

■ Yaşlanma ve menopoz pelvik taban yapılarının daha da zayıflamasına neden olur.

■ Pelvik taban üzerinde artmış basınca neden olan fazla kilo, kronik öksürük de bir etken.

■ Ağır kaldırma, kronik kabızlık ve fazla ıkınma gibi durumlar çalışma alanlarında işçi kadınların pelvik organ sarkması yaşamalarına neden olabilir.

■ Bazı kadınlar; Marfan sendromu veya Ehlers-Danlos sendromu gibi bağ dokuyu etkileyen hastalıklar nedeniyle kalıtımsal bir risk taşırlar.


NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Durumun kötülüğü ve tedavi seçenekleri kişiden kişiye değişmekle birlikte rahim sarkmalarının yüzde 40’ı bulgu vermeden de hafif derecede bulunabiliyor. Durumunuz şikayetleriniz, çalıştığınız iş kolu, doğum sayınız ve vajinal muayeneniz sonucu değerlendirilerek bir tedavi sunulabiliyor.
Tedavide cerrahi ve cerrahi olmayan yollar denenebilir. Şikayetlerin varlığına ve çocuk istemi olup olmadığına, cinsel olarak aktif bir yaşamı olup olmadığına bakılarak bir tedavi planlanabilir.
Şikâyeti olmayan kadınlara hiçbirşey yapılmaz. Ağır kaldıracağı işleri yapmaması, kilo almaması ve kabız olmaması önerilir.
Vajinaya yerleştirilen pesser denilen aparatlar vajende sarkmış olan organlara mekanik destek sağlayarak rahatlamayı sağlayan bir diğer tedavi seçeneğidir.
Düzeltici cerrahi de bir tedavi seçeneğidir. Düzeltici cerrahide amaç, vajene sarkan organa destek sağlayarak anatomik olarak yerine yerleştirmektir. Bu tercihte müdahale vajenden yapılabildiği gibi, bazen de karından bir kesi açılarak da yapılır.

FITIK YAPAN ÇALIŞMA KOŞULLARI RAPORA RAĞMEN DEĞIŞMIYOR
Ağır taşıma, iş yerinin baskıladığı performansa uymaya çalışma… Fıtık ise ağır çalışma koşullarının sonucunda depoda çalışan her üç kadından birinde var.

Görseller: Freepik

İlgili haberler
GÜNÜN BİLGİSİ: Serviks (rahim ağzı) kanseri hakkın...

Serviks (rahim ağzı) kanseri nedir? Nasıl bulaşır? Belirtileri nelerdir? Nasıl korunabiliriz? Tedavi...

Pandemide popülaritesi artan koruma kalkanı: Zatür...

2020’yi kabusa çeviren Covid 19 salgını nedeniyle, ek bir hastalık yaratan ve ağır seyreden zatürrey...

Fıtık yapan çalışma koşulları rapora rağmen değişm...

Ağır taşıma, iş yerinin baskıladığı performansa uymaya çalışma… Fıtık ise ağır çalışma koşullarının...