Kahreden soru: ‘İş bulabildin mi?’
Aslında tek istediğimiz uzun yıllar emek verip eğitimini aldığımız bölümlerle ilgili işler yapmak, çalışma koşullarının yaşamımızı, sağlığımızı etkilemeyecek şekilde olması.

Bayram tatili uzun soluklu çalışanlara, uzun süre kısıtlamalardan kapalı kalanlara ilaç gibi geldi. Yoğun çalışma temposunun tam ortasında biraz soluklanmak uzun zamandır ihtiyacımız olan şeydi. Arkadaşlarla buluşma, bitmek bilmeyen yemek sofraları, çocukların koşturma sesleri… Uzun zamandır görüşemediğimiz insanlarla buluşunca hayata dair sorular da peşi sıra geliyor. Neler yapıyorsun? Hayat nasıl gidiyor? İş bulabildin mi? Son soruya kadar süren neşe son soruyla birlikte yerini uzun soluklu bir düşünme haline bırakıyor. Acaba iş bulabilecek miyim?

Bayramdan öncesine dönelim. Yeni mezun olmuş ya da hala üniversitede okuyan arkadaşlarımla buluştuğumda sohbetlerimizin çoğunluğu iş meselesi oluyor. Hangi sınavın başvurusu ne zaman, kim nerede iş bulmuş, hangi firma eleman arıyor... Herhangi bir kriter yok. Hepimizin saatlerce bilgisayar başında oturup yaşadığımız yerdeki iş ilanlarına başvurmuşluğumuz var. Sonra sohbetin ortasında “Şu çok ünlü firma var ya. Eleman alacakmış. Başvurmayı unutmayın” diyor biri. Mezun olmasına iki senesi kalan bir arkadaşım “Adı duyulmuş, işi de öğrenebileceğim bir firmada staj arıyorum. Para vermese de olur” diyor. Deneyimi olsun, iş başvurusu yaparken bir şansı olsun istiyor. Başka bir arkadaşım KPSS’den yüksek puan alsa bile atanamayanlardan bahsediyor: “Ne kadar çalışırsak çalışalım. Tanıdık yoksa olmuyor.” Geniş tanımlı işsizlik sayısının 10 milyon olduğunu söylüyor o sırada başka biri. Kamu yönetimi okuyup mezun olduktan sonra emlak işine giren bir arkadaşım “Bizim bölümden iş bulmak zor, başka alanlarda da iş bakmak gerek” diye anlatıyor iş bulma sürecini. Oysa bulduğu işte sigorta da yok, net bir gelir de.

Koronavirüs salgını, ekonomik kriz gibi nedenler öne sürülerek açıklanıyor çoğu zaman işsizlik ya da iş bulamama hali. Birçok insan da koşulları ne kadar ağır olsa da birazcık para kazanabilmek istiyor. Aslında tek istediğimiz uzun yıllar emek verip eğitimini aldığımız bölümlerle ilgili işler yapmak, çalışma koşullarının yaşamımızı, sağlığımızı etkilemeyecek şekilde olması. Hani o eş dost akrabanın ‘iş bulabildin mi?’ sorusu var ya, iş bulamadık belki ama iş bulmaya giden yolları arıyoruz hepimiz.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Diplomalar raflarda tozlanıyor

Her iki genç kadından biri işsiz. Çeşitli hayaller ve gelecek planlarıyla okunan diplomalar nereye g...

Okullar açılsın, koruma sistemi kurulsun, sendikal...

Eğitime erişim, kreş ve bakım hizmetleri, koruma ve izleme sistemi yok! Bu yokluk en çok yoksullukla...

Afgan göçü: Yaşamak için ölümü göze almak

Afganistan 40 küsur yıldır çatışmanın bağrında bir ülke. Savaşın yarattığı yoksulluk, açlık da berab...