Yedikule Göğüs Hastalıkları Hastanesinde hemşireye cinsel saldırı: ‘2 yıldır taciz ve şiddetin üstü örtülüyor’
Hastanede 2 yıldır üstü örtülen pek çok taciz ve şiddet vakasının ardından, hastanede görevli sağlık emekçisi bir kadının asistan doktor Semih E. tarafından cinsel saldırıya uğraması protesto edildi.

Yedikule Göğüs Hastalıkları Hastanesinde çalışan sağlık emekçileri iş yerlerinde uzun süredir yaşanan ve sistematik hâle gelen cinsel saldırıları ve tacizleri protesto etti. Son olarak 3 gün önce sağlık emekçisi bir kadının mesai başlangıcında asistan Dr. Semih E tarafından cinsel saldırıya maruz kalmasına tepki gösteren yüzlerce sağlık emekçisi hastane bahçesinde basın açıklaması düzenledi. Açıklamayı SES Aksaray Şubesi Eş Başkanı Yasemin Bakır okudu.

Hastanede yaşanan saldırıların ilk olmadığını söyleyen Bakır, faili koruyan hastane yönetiminin kadın emekçileri korumadığına dikkat çekti. Bu durumun failleri cesaretlendirdiğine dikkat çeken Bakır, saldırı mağduru sağlık emekçisi kadının savcılığa suç duyurusunda bulunduğunu, hastane yönetiminden de şikayetçi olduğunu belirtti.

SON 2 YILDIR HASTANEDE PEK ÇOK ŞİDDET OLAYI YAŞANMIŞ

Yapılan açıklamada, son 2 yıldır hastanede yaşanan ve üstü kapatılmak istenen pek çok şiddet ve saldırı olayı da ortaya serildi.

8 Mart haftası içinde, kadınların yaşadığı cinsel saldırının ve şiddetin evde sokakta, işyerinde her yerde olduğunu ifade etmeye çalışıyorken, hastanede mesaisi başında bir çalışma arkadaşlarının, asistan Dr. Semih E. tarafından cinsel saldırıya maruz kaldığını belirten Bakır, “Son 2 yıldır yaşanan olaylar ile biz kadınlar için yaşamak ve nefes almanın nasıl bir işkence olduğunu, burada bulunan tüm arkadaşlarımızın duyma, görme, tanık olma şahitliği ile anlatacağız” diyerek yaşanan olayları ve üstünün nasıl kapatıldığını sıraladı.

Bakır yaşananları şöyle aktardı:

YOĞUN BAKIM SERVİSİNDE CİNSEL SALDIRI

“Bu kamu kurumunda, bahsettiğimiz 2 yıllık zaman dilimi içerisinde yoğun bakım servisinde yatan bir hasta, hasta bakıcı tarafından cinsel saldırıya maruz kaldı, olaya tanık olan çalışanlar bu kişiyi o gece alandan uzaklaştırdı ve hakkında tutanak tuttular. Fakat kurum idarecileri olayı duydukları anda bu kişiyi iş yerinden uzaklaştırmadıkları gibi, ilgili tutanağı kendilerine referans alarak, varsa herhangi bir ihmal ve eksiklik bunun sorumlularının tüm boyutları ile gün yüzüne çıkarmasını sağlamadılar. Ya da adli bir suç olan bu durumu ilgili mecralara taşımadılar.”

“Çünkü biliyorlardı; kurumun yöneticileri olarak böyle bir soruşturmanın ucu kendilerine de dokunacaktı. Sessiz kalmayı, üstünü örtmeyi, suç ortağı olmayı tercih ettiler. Bu saldırıyı kendileri de ifşa etmediler. Saldırıya uğrayan kadın hastamız 3 gün sonra, evet yanlış duymadınız tam 3 gün sonra yoğun bakım servisinden bir klinik servisine transfer edildikten sonra ancak şikâyetçi olarak ifşa etti. Çünkü ilgili saldırgan kendisini yoğun bakım servisinden sağ çıkamamakla tehdit etmişti."

HEMŞİRE, BIÇAKLI SALDIRIYA UĞRADI

“Bu kamu kurumunda güvenlik önlemleri alınmadığı için, daha 2 aylık hemşire olan arkadaşımız, pandemide ilgili ve yeterli önlemler alındı imajı yaratılmak için açılan ve merkez binamıza 2 saat uzaklıkta olan, çoğu çalışanın nerde olduğunu dahi bilmediği Arnavutköy Niyazi Kurtulmuş ek binasında bıçaklı saldırıya uğradı ve 6 ay raporla evine gönderilerek üstü örtüldü. Arkadaşımızın bu saldırıdan tesadüfen kurtulduğunu aylar sonra öğrendik, yine hiç kimse hakkında soruşturma ve ihmal tartışması yürütülmedi. Güvenlik zafiyeti var dememize rağmen Hadımköy ek binasında herhangi değişikliğe gidilmedi.”

Ekmek ve Gül'e konuşan hastane çalışanı sağlık emekçileri yaşanan tacizin örtbas edilmesine izin vermeyeceklerini söyledi

GÜVENLİK AMİRİ BİRDEN FAZLA KADINI TACİZ ETTİ, ÜSTÜNE TERFİ ALDI

“Bu kurumda, ismin ve etiketin her şeyin üzerinde olduğunu yaşayarak öğrendiğimiz işyerimizde, güvenlik personeli, yani hepimizin güvenliğinden sorumlu olan kişi, birden fazla kadını taciz etti, kurum amirlerine tacize uğrayan kadınlar yaşadıkları ile ilgili bilgilendirme yaptılar, fakat yine üstü örtüldü. Gözden uzak olan sözden de uzak olur denilerek, biraz önce bahsettiğimiz şehrin neresinde olduğunu çoğu çalışanın bilmediği o ek binaya gönderilerek, suların durulması, olanların unutulmasına terk edildi. Aylar sonrasında terfi alan bu şahıs güvenlik amiri olarak Yedikule’de mesaisini doldurmaya devam etti.”

İHMALLER SİLSİLESİ CİNSEL SALDIRIYA YOL AÇTI

“Bu iş yerinde, onlarca yıllık tarihsel kimliği ile övünen, bu kamu kurumunda! Bir hasta yakını, gece nöbetçi hemşire tarafından kandırılarak duygusal ilişkiye sürüklendirildiğini ve olayın cinsel ilişkiye kadar vardırıldığını kurum amirleri ile paylaştı. Yine ilgili fail gözden uzağa alınarak üstü örtüldü. Hatta gözden uzağa gönderildi demekle haksızlık edilir, mükâfatlandırıldı denilecek kadar rahat bir yerde çalıştırıldı.

“Bizler Yedikuleli kadınlar olarak, elimizde cinsel tacize dair ilk defa beyanda bulunmayı kabul eden bir kadın arkadaşımız üzerinden, kamuoyuna bu olaylar silsilesini ve ihmalleri tüm boyutlarıyla paylaşmayı düşünürken, aynı günün saatler sonrasında hemşire arkadaşımızın Dr. Semih E. tarafından cinsel saldırıya uğradığı bilgisiyle sarsıldık.”

FAİLLERİ KORUMAK SUÇ DEĞİLSE NEDİR?
Hastane çalışanları şu soruları yöneltti:
* 8 Mart haftasının daha içerisindeyken, kadınlar her gün öldürülüyorken ve bu bir sistematik katliama dönüşmüşken. Kadınlar evde, sokakta, işyerinde her türlü şiddet, taciz ve cinsel saldırıya maruz kalıyoruz derken. Üstelik bir kadın için ifşanın en az saldırının kendisi kadar zor olduğunu biliyorken, yukarda yaşananlara sessiz kalmak suç ortaklığı değil de nedir?
* Kadınlar toplumsal cinsiyet eşitliği isterken, eril zihniyeti yine yeniden üreten akılla hareket etmek suç değil de nedir?
* Kadınlar öldürülüyoruz diye çığlık atarken ve bu bir soykırım raddesine gelmişken, yok saymak, önlem almamak, adeta failleri affeden yasal uygulamalar suç değil de nedir?
* Kadınlara meydanları, sokakları yasaklamak! Kadınların haklı mücadelesini toplumun nezdinde itibarsızlaştırarak, kadınların eşitlik ve özgürlük arayışını hiçleştirmek değil de nedir?

Fotoğraflar: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Yaşadığımız tacize çözüm ararken duvarla karşılaşı...

Üniversitemizde Tacizi Önleme Komisyonu yok, Kadın Araştırma Kulübü kurulması talebimiz reddedildi,...

Engelli kadına polis tacizi!

Antep’te bir polis işitme ve konuşma engelli bir kadını taciz etti. Kadın polisten şikayetçi oldu.

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı müdürü taciz...

Yardım istemek için Yomra Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına başvuru yapan G.A. is...