Kocaeli’de okul önü yaşanan trafik sorunu velileri isyan ettirdi
“Her gün o sıkıntıyı, endişeyi, korkuyu yaşıyoruz. ‘Çocuklarımızı sağ salim sınıfa bırakacak mıyız’ diye düşünmeden edemiyoruz.”

Kocaeli’nin Gebze’de ilçesinde bulunan Şehit İlker Ağçay İlkokulunun önünde yaşanan trafik sorunu velileri isyan ettirdi: “Çocukların can güvenliği tehlike altında. Burada tedbirlerin alınabilmesi için ölüm olması mı gerekiyor?”

Gebze’nin Mevlana Mahallesinde bulunan Şehit İlker Ağçay İlkokulu önünde özellikle giriş ve çıkış saatlerinde yaşanan trafik problemi velileri isyan ettirmiş durumda. Şehir içi otobüslerin ve fabrika servislerinin geçiş güzergâhı olan okulun önü giriş çıkışlarda tam bir curcunaya dönüşüyor. Çocuklarından endişeli olan veliler ise birçok yere şikâyette bulunmalarına rağmen sadece kaldırımın yapılmasını yeterli bulmuyor. Yetkililere seslenen veliler, “Kimseye bir şey olmadan önlem alınsın” diyor.

Şehit İlker Ağçay İlkokulunun önünde görüştüğümüz velilerden Sevinç Akçay, çocuklar için endişeli olduklarını söyledi. Evlerinin okula yürüme mesafesi olmasına rağmen çocukları kendilerinin getirip götürdüğünü söyleyen Akçay, “Her gün o sıkıntıyı, endişeyi, korkuyu yaşıyoruz. ‘Çocuklarımızı sağ salim sınıfa bırakacak mıyız’ diye düşünmeden edemiyoruz. CİMER dâhil birçok yere başvurdum. 153’ü aradım. Ama sadece kaldırım yaptılar. Bu yeterli değil. Yine aynı sıkışıklık, aynı kargaşa var. Biz buna bir an önce yetkililerin çare bulmasını istiyoruz. Çünkü veliler olarak endişeliyiz” dedi.

‘ARABALAR AYAĞIMIZIN ÜZERİNDEN GEÇTİ’

Trafik sorunun uzun süredir var olduğunu söyleyen Akçay, “Yıllar önce de baya uğraşılmış ama bir şeyler olmamış. Başvuranlar olmuş ama olumsuz cevaplar gelmiş. Üç yol kavşağı burası. İşçi servislerinin güzergâhı diğer yola verilir veya giriş çıkışlarda çocukların güvenliği için trafik polisi görevlendirilse iyi olur. Zaten diğer saatlerde yoğunluk olmuyor. Ben belediyeye başvurdum ve hemen gelip okulun önüne kaldırım yaptılar. Biz kaldırımın etrafına korkuluk da istiyoruz. Arabaların ayağımızın üzerinden geçtiği oldu. Ben kaç tane çocuğu ezilmekten kurtardım. Velisi olmadan gelen çocuklar var. O yüzden kimseye bir şey olmadan önlem alınsın” diye konuştu.

Okul saatinde çok fazla araç yoğunluğu olduğunu söyleyen veli Yasemin Erdoğan, “Mecburen biz çocuklarla gelmek zorunda kalıyoruz. Çocukları tek başına gönderemiyoruz. Okul saatinde belediye araçlarının yönü değişebilir ya da trafik polisi görevlendirilebilir” dedi. Başka bir veli ise, “Şimdi buradan şahsi araçlar, belediye otobüsleri, servisler geçtiği zaman çocukların giriş çıkışına denk geldiğinde kaza yaşanabilir. Çözüm olarak başka bir güzergâh verilebilir. Güvenlik seviyesi arttırılabilir. Otobüslerin güzergâhı değiştirilebilir” dedi.

‘ÇOK ENDİŞELENİYORUZ’

Okulun önüne kaldırım yapılmasını olumlu bulan ama yetersiz olduğunu düşünen veli Leyla Tekin, “Okulun önüne daha yeni kaldırım yapıldı. Arabaları okulun önüne park ediyorlar. Aslında bunun yasak olması lazım. Çocuklarımıza araba çarpmasından korkuyoruz. Öyle bir durumda kimseyi de suçlayamayız. Kaldırım yapılması iyi oldu ama yeterli değil” dedi. Veysel Günür isimli başka bir veli ise, “Çocuğumu getirirken çok endişeleniyorum. Araç sürücüleri de hiç dikkat etmiyor. Çocuğu ben getirmeme rağmen defalarca uyarıyorum. Araç yoğunluğu olmasaydı kızımla beraber gelmeyecektim, işe gidecektim” dedi.

‘3-5 ÇOCUĞUN BAKIMI NE OLACAK?’

Esin Balcı isimli veli, “Her veli çocuğunu getiremiyor. Bu çocukların korumaları kime ait? Okulun güvenliği ‘Sadece içeriden sorumluyum’ diyor. Dışarıdan kim sorumlu? Bir çocuğun canı yansa bedelini kim ödeyecek? Bugün devlet bağırıyor ya ‘3 çocuk, 5 çocuk’ diye, iyi ama bu çocukların bakımı ne olacak? Çözüm olarak nereye başvuracağız? Bütün kurumlar birbirinin yandaşı zaten” dedi. Çocuğunu okula getirirken kaza yaşadığını belirten bir veli ise, “Öğrenciler arabalardan geçemiyor. Çok endişeliyiz. Benim çocuğumun kafasına arabanın aynası çarptı. Herkes söylesin, herkes şikâyet etsin. Benim evim yakın. Normalde kendisi geliyordu, bu sorundan kaynaklı ben getiriyorum” dedi.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Hiranur Vakfı davası 5 Haziran'a ertelendi

İstanbul'da 6 yaşındaki çocuğun Hiranur Vakfında cinsel istismarı ile ilgili Anadolu 2. Ağır Ceza Ma...

İzmir Kadın Platformu, kadınların tutuklanmasını p...

‘Biliyoruz ki, iktidar bu baskılarla sesimizi kısmak, geride kalanlara gözdağı vermek, kadınların sö...

Yeniden seçtirme kanunları ve demokrasiye erişim s...

Kendisini yeniden seçtiren kanunlar donanmış bir cumhurbaşkanı kişisi ve onun Şahsım'da yeni biçimle...