İzmir Barosu: 2021 yılında 1470 cinsel istismar vakası yaşandı
Çocukların maruz kaldığı cinsel dokunulmazlığa ilişkin suç verilerine dair raporunu yayımlayan İzmir Barosu, 2020 yılında 1078, 2021 yılında ise 1470 cinsel istismar vakası yaşandığını duyurdu.

İzmir Barosu, 2020 ve 2021 yıllarında çocukların maruz kaldığı cinsel dokunulmazlığa ilişkin suç verilerine dair hazırladığı raporu kamuoyu ile paylaştı. Rapora göre 2020 yılında 1078 cinsel istismar, 336 cinsel taciz, 336 reşit olmayanla cinsel ilişki tespit edilirken 2021’in 11 ayında ise bu sayı 1470 cinsel istismar, 276 cinsel taciz, 269 reşit olmayanla cinsel ilişki olarak belirlendiği ifade edildi.

Raporla birlikte yapılan açıklamada İzmir Barosu, “Yetkili ve sorumlu bakanlık ve ilgili kuruluşlar tarafından açıklanması gereken, çocukların maruz kaldıkları cinsel istismarın niteliği, şehirlere göre dağılımı, istismarcının çocuğa yakınlık derecesi, yaş, çocuğun cinsiyet kimliği ve benzeri konularda ülke genelini kapsayan verilere ve istatistiklere ne yazık ki ulaşamamaktayız” dedi.

Pandemi nedeniyle okulların kapalı olduğu dönemde istismar risklerinin arttığı ifade edilen açıklamada, “İhbar edilme oranlarını düşürmüş, çocukların eğitimden kopuşlarını hızlandırmıştır. Yoksulluk nedeniyle çocuklar çalışmaya yönlendirilmiş, kız çocuklarında da erken evlendirilme risklerini artmıştır” denildi.

‘ACİL EYLEM PLANI GELİŞTİRİLMELİ’

“İzmir Barosunun zorunlu vekillik kapsamında 2020/2021 yıllarını kapsayan cinsel suç mağduru çocuklar için yaptığı görevlendirmelerin suç tiplerine göre belirlenen sayısal verileri de çocukların mağduru olduğu cinsel dokunulmazlıklara yönelik suçların artışı karşısında öncelikle koruyucu önleyici mekanizmalara işlerlik kazandırmanın ve cezasızlık politikasına son verilmesinin ivedilikle ele alınması gerektiğini göstermektedir” ifadelerine yer verilen açıklamada, mağdur çocuk sayısındaki artış karşısında vakit yitirmeksizin acil eylem planı geliştirilmesi gerektiği belirtildi.

İzmir Barosunun cinsel istismar, cinsel taciz ve reşit olmayanla cinsel ilişki suçlarına ilişkin hazırladığı grafikler ise şu şekilde;

01.01.2020 - 31.12.2020 :


01.01.2021- 17.11.2021


İlgili haberler
Çocuk istismarının önüne nasıl geçilir?

Çocuk istismarının ve ihmalinin önüne geçmek için, aileye topluma devletin üzerine hangi görevler dü...

Çocuk istismarını önlemek mümkün!

“Çocuk İstismarı önlenebilir” dosyasının ilk bölümünde öncelikle uzman ve raporlardan derlediklerimi...

Adalet Komisyonunda AKP’li vekilden çocuk istismar...

TBMM Adalet Komisyonunda AKP milletvekili Abdullah Güler 'erken yaşta evliliğe af' önerisini yeniden...