ÇİİÖDER: Sağlam bir önleme ve koruma sistemi kurulmalı
Çocuk İstismarını ve İhmalini Önleme Derneği sosyal medya hesaplarından Narin’in öldürülmesine dair yazılı bir açıklama yayımladı.

Çocuk İstismarını ve İhmalini Önleme Derneği sosyal medya hesaplarından Narin’in öldürülmesine dair yazılı bir açıklama yayımladı.  “Ülkemizde ihmal ve istismar edilen, şiddete uğrayan, sömürülen çocuklarla ilgili geçerli ve güvenilir sistematik verilerden yoksun olsak da ciddi boyutlarda olduğunu gösteren önemli kanıtlar ve gözlemler bulunmaktadır” ddenen açıklamada, 2023 yılında "çocukların cinsel istismarı" iddiası ile 40 bin 713 yeni dosya açıldığını ve bu dosyalarda 36 bin 275 şüpheli yer aldığı örnek gösteriliyor.

2008 -2016 yılları arasında tam 104 bin 531 çocuk kaybı raporlandığına dikkat çekilen açıklamada, “35 yıldır çocuk istismarı ve ihmalinin önlenmesi alanında etkinlik gösteren, bu alanda Türkiye'nin en köklü sivil toplum örgütü olan Çocuk İstismarını ve İhmalini Önleme Demeğinin (ÇİİÖDER) çocuk refahı alanında çalışan üyelerinin (doktorlar, hukukçular, sosyal hizmet uzmanları, psikologlar, psikolojik danışmanlar, öğretmenler, çocuk gelişimciler, hemşireler vb.) gözlemleri de sorunun vahim boyutlarda olduğunu göstermektedir.

Son günlerde Narin'in kaybı ve yaklaşık 20 gün sonra cansız bedenine ulaşılması hepimizi derinden etkiledi. Çocukların cinsel istismarı iddiası ile açılan 40 bin 713 dosyanın her birinde birer Narin öyküsü olduğunu unutmayalım. Önemli olan, Narin'i ve diğer on binlerce çocuğun İHMAL ve İSTİSMAR edilmesini ÖNLEMEKTİR” deniyor.

“Sağlam bir önleme ve koruma sistemi kurabilmek için ne yapmalıyız?” sorusuna açıklamada verilen yanıt, “Öncelikle siyasi ve bürokratik erk sahibi olanlar, alanda çalışan sivil toplum örgütleri arasında ayrım yapmadan aynı masaya oturmalı ve konu-sorun tüm boyutları ile tartışılıp, çözümler üretilmelidir. Çocukları ve yaşamı savunmak için, çocuklarımızı ve kendimizi daha güvende hissedebileceğimiz refah içinde bir toplum yaratmak için ÇİİÖDER üzerine düşeni yapmaktadır.