
Barışa İhtiyacım Var Kadın İnisiyatifi, Mecliste yasayla tanımlanmış bir barış komisyonu kurulması ve komisyona kadınların dâhil edilmesi için Meclis önünde açıklama yaptı. Açıklamada, “Meclis acilen barışın hukuki zeminini oluşturmak için görev almalı. Bunu hep birlikte talep etmeliyiz. Barış için siyaset suç olmaktan çıkmalı, siyasi tutsaklar özgür kalmalı, kayyumlar ve buna imkan veren KHK geri çekilmeli, sınır ötesi operasyonlar durmalı” denildi.
Meclis önünde yapılan açıklamada inisiyatif adına konuşan Feride Eralp, “Barışı da, Kürt sorununda tekçi, güvenlikçi anlayışın, yani bir halkın varlığını ve bugün her türlü itirazı ‘terör’ olarak tarifleyen anlayışın terk edilip demokratik, eşitlikçi bir çözüm geliştirilmesi odağında ele alıyoruz. Ama elbette bunun daha geniş bir bağlamın parçası olduğunun farkındayız. Bununla bugün Suriye’de, İran’da, Gazze’de, Lübnan’da yaşananlar arasında, yani büsbütün coğrafyaları bölüşülecek kaynak olarak gören emperyalist güçlerin çıkarlarına teslim olmamak arasında bir bağ kuruyoruz. Bununla, bölgede molla rejimi gibi Kürtlere, kadınlara, LGBTİ+lara, solculara, kısacası istediği kalıba girmeyene yaşam hakkı tanımayan yönetimlere razı gelmemek arasında bir bağ kuruyoruz” dedi.
Eralp, “Bugün ‘aile’ deniyor, kadınlar, LGBTİ+lar katlediliyor. ‘Doğum oranları’ deniyor, çocuklar evlendiriliyor, istismar ediliyor ya da işçiliğe zorlanıyor; aç, yoksul, geleceksiz bırakılıyor. Buna karşı çıkan suçlu, kadınları dövenler pek suçlu değil. Adına ister hukuksuzluk ister ikili hukuk diyelim, savaşın kanunu artık yaşamın her alanını kuşattı. Ve bunun bu ülkede normalleşmesi başta Kürt halkına yönelik savaş politikalarıyla oldu. Bugün hem kendi sokağımızda hem de Orta Doğu’da başka türlü bir seçenek için, barış mücadelesi vermemiz gerektiğini biliyoruz” diye konuştu.
Siyasetin suç olmaktan çıkması gerektiğini ifade eden Eralp, “Buna zemin sağlayan Terörle Mücadele Kanunu gibi kanunlar kaldırılsın, hasta tutsaklar başta olmak üzere siyasi mahpuslar özgür bırakılsın. Meclisi ve kurulacak meclis komisyonunu acilen göreve davet ediyoruz. Sınır ötesi harekâtlara, özel güvenlik bölgesi uygulamalarına, askeri yığınağa derhal son verilsin. Barışı savaş koşullarında, savaş diliyle, savaş araçlarıyla inşa edemezsiniz. Bu barış değil, barışı savaş için araçsallaştırmak olur. Sınır ötesi operasyonlara, askeri üs yapımına ve güvenlik bölgelerine aktarılan devasa bütçeler, halkın sağlıktan, eğitimden, barınmadan, gıda güvencesinden kısılmış kaynaklarıdır. Bir yandan askeri araç konvoyları için milyonlar harcanırken, diğer yandan kadın sığınakları yetersiz, kadınların sosyal desteklere erişimi sınırlı. Bu bir zorunluluk değil, siyasi tercih ve bu tercihler, açık bir sınıfsal ve cinsiyetçi şiddet politikasıdır” dedi.
Kayyumun sadece bir idari müdahale olmadığını belirten Eralp, “Kadınların yıllarca mücadele ederek kurduğu sığınaklar, danışma merkezleri, eşitlik birimleri, kadın kooperatifleri ve daha birçok hayati yapı, bir gecede kayyumlar tarafından kapatıldı ya da işlevsizleştirildi. Meclis’e sesleniyoruz: Kayyum atanmasının zeminini oluşturan ve OHAL döneminin hukuksuzluğuyla hayata geçirilen 674 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’yi iptal edin” dedi.
Eralp şöyle devam etti: “Meclis acilen barışın hukuki zeminini oluşturmak için görev almalı. Bunu hep birlikte talep etmeliyiz. Barış için siyaset suç olmaktan çıkmalı, siyasi tutsaklar özgür kalmalı, kayyumlar ve buna imkan veren KHK geri çekilmeli, sınır ötesi operasyonlar durmalı. Bunlar için hemen bugün harekete geçilmeli. Bize dayatılan, silahlar susarken militarizmin, şiddetin, eşitsizliğin sürdüğü özgürlüklerin yok edildiği bir barışı kabul etmiyoruz. Kürt halkının da, kadınların da, köylülerin de, işçilerin, emekçilerin, LGBTİ+ların, Alevilerin de, tüm ezilen kesimlerin eşit olduğu, hukukun bir avuç imtiyaz sahibi için değil hepimiz için işlediği, sahici, kalıcı ve toplumsal bir barış istiyoruz.”
Fotoğraf: Evrensel
İlgili haberler
İstanbul Sözleşmesi’nin ardından bölgede şiddet ta...
İstanbul Sözleşmesi’nden çekinilmesi ile zaten var olan Kürt illerine yönelik ayrımcılığı bir de Kür...
Bir 'süreç' meselesi: Yeni bir yatırım havzası, uc...
‘Terörden arındırılmış yatırım bölgesi’ olarak sunulan süreç, iktidarın hem bölgedeki ekonomik kontr...
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.