25 Kasım 2023| Ege ve Akdeniz illerinde kadınlar şiddete karşı mücadeleden vazgeçmiyor!
25 Kasım'da Ege'nin birçok ilinde kadınlar şiddete, yoksulluğa ve savaşa karşı sokağa çıkıyor.

DENİZLİ

Denizli'de kadınlar, yoksulluğa, savaşa ve şiddete karşı yürüdü. Candoğan Parkından sloganlarla yürüyen kadınlar Çınar Meydanında basın açıklaması yaptı. Yürüyüşte "Erkek vuruyor devlet onu koruyor", "Katledilen kadınlar isyanımızdır" , "Direnen kadınlar her yerde" ve "Orta vadeli yaşam istemiyoruz" sloganları attı. Yürüyüşte Siyonist İsrail saldırılarına da dikkat çekilerek Filistin'de direnen kadınlarla dayanışma sloganları atıldı. HDP İzmir Bürosunda katledilen Deniz Poyraz'ın da unutulmadığı yürüyüşte "Deniz Poyraz ölümsüzdür" dövizleri taşındı. Denizli Kadınlar Birlikte Güçlü çağrısı ile yapılan yürüyüşe KESK Kadın Meclisi, Denizli Ekmek ve Gül ve Denizli KHK'lılar Platformu da katıldı. Çınar Meydanında yapılan basın açıklamasını Ebru Koç okudu. 

"Savaşa, erkek şiddetine, yoksulluğa karşı barışı, hayatlarımızı savunuyoruz' diyen Koç, "Savaşta öldürülenlerin çoğunun kadın ve çocuk olduğunu üzüntüyle takip ediyoruz. Gazze’de savaş ve soykırım suçu işleniyor. İkiyüzlü devletler her zaman olduğu gibi, dünyanın her yerinde, Filistin’den Rojava’ya kadınların bedenlerini savaş politikalarına alet ediyor, hayatlarını hiçe sayıyor. İçinde bulunduğumuz coğrafyada maalesef yalnızca bazı hayatlar kutsal sayılıyor" ifadelerini kullandı. İstanbul Sözleşmesi başta olmak üzere kadınların kazanılmış haklarından vazgeçmeyeceklerini dile getiren Koç, "Ekonomik ve sosyal güvenceden yoksun bırakılmayı, yoksullaşmayı, bize dayatılan kimliklerle yaşamayı, güvencesiz- kayıt dışı çalıştırılarak sömürülmeyi, dünyanın bakımı da dahil tüm bakım yüklerini karşılıksız olarak yüklenmek zorunda görülmeyi, şiddet ve istismar tehdidi altında yaşamayı reddediyoruz" dedi.



ANTALYA

Antalya Kadın Platformu'nun çağrısıyla kadınlar şiddete, sömürüye, savaşa, eşitsizliğe karşı yürüdü.

Platform adına basın açıklamasını Türkçe ve Kürtçe okuyan Emine Nar Kaya ve Derya Polat, "Evde, işte, okulda, sokakta, sosyal medyada, dijital platformlarda erkek şiddetine maruz bırakılıyoruz. Erkek şiddetine dair veriler iktidarlar tarafından açıklanmıyor. Şiddet vakalarının üstü örtülmeye çalışılıyor. 2022 yılında erkek şiddeti 334 kadını öldürdü. Sadece 2022 verilerine baktığımızda bile şiddetin hedefi haline gelen kadınların sayısının arttığını görüyoruz" dendi. 

AKP'nin LGBTİ'lere yönelik nefret söyleminden, kadınları aile içi yaşama sıkıştırmaya yönelik politikalara, Emperyalizmin dünyada kadınlara yönelik şiddeti savaşlarla beslediğine dikkat çeken açıklamada, "şiddetsiz bir yaşam, eşitlik, özgürlük, adalet, demokrasi, barış, laiklik mücadelemizden vazgeçmiyoruz!" dendi. 



ÇANAKKALE

Çanakkale’de Kadınlar Şiddete Karşı Yürüdü. Çanakkale’de 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla 9 sivil toplum kuruluşu ortak bir yürüyüş düzenledi. Kadınlar, İstanbul Sözleşmesi’ne sahip çıkarak, kadın cinayetlerine ve fetvalara karşı seslerini yükseltti.
Basın açıklamasını okuyan Fatma Erdoğan, kadın cinayetlerinin ve şüpheli ölümlerin arttığına dikkat çekti. 

Yürüyüşe katılan kadınlar, Golf Çay Bahçesi’nden İskele Meydanı’na kadar sloganlar eşliğinde yürüdü. Yağışlı havaya ve şiddetli rüzgâra rağmen yürüyüşü gerçekleştiren kadınlar, meydanda basın açıklaması yaptı. Kadınlar, “İstanbul Sözleşmesi Yaşatır”, “Kadın cinayetleri Politiktir”, “kadınlar yaşasın, düzeniniz batsın” sloganlarıyla taleplerini dile getirdi.

Erdoğan, “Bu tabloyla karşıladık 25 Kasım’ı. Evet, sorunlarımız çok ama birlikte mücadelemiz var, buradayız. Kadınlar öldürülüyor, birer birer. Sıralanıyor isimleri, ardı ardına, yüzleri buluyor. İyi hal indirimleriyle erkeklik ödüllendiriliyor. 2023 yılının ilk 10 ayında 350 kadın, erkekler tarafından katledildi. Balıkesir’den Ayşe, Diyarbakır’dan Hasret eklendi şimdi listeye. Yaşamını yitiren 107’i kadının ölüm nedeni ‘şüpheli ölüm’, 243 kadının ölüm nedeni ise ‘kadın cinayeti’ olarak kayıtlara geçti. Kadınları korumayan iktidar resmi verilerini bile tutmuyor. Kadına yönelik şiddetin verileri ancak kadın örgütlerinin araştırmalarıyla çıkarılıyor. Kadınlar, kendilerine emanetler” dedi ve şunları ekledi: “İstanbul Sözleşmesinin iptali, kadınları şiddetten koruyan yasaların hedef haline getirilmesi, nafaka, velayet, eğitim hakkı gibi en temel hakların tartışma konusu haline getirilmesi, çocuk evlilikleri teşvik politikaları, kadınları ikinci sınıf yurttaş haline getirecek her türden söylemin meşrulaştırılması, eşitlik hakkına karşı medya, tarikat-cemaatler eliyle yürütülen kampanyalar kadın düşmanlığının en somut göstergeleri oldu. Seçim döneminde özellikle kadın ve LGBTİ’lerin yurttaşlık haklarına yönelik saldırılarla birlikte kadınların temel hakları pazarlık konusu haline getirildi. Devletin elini çektiği eğitim- sağlık- beslenme- barınma vb. temel haklara asgari düzeyde dahi ulaşılamıyor. Güvencesiz, kayıt dışı, sendikasız, sigortasız, düşük ücretle istihdamın reva görüldüğü kadınlar, işten atılanlar kadınlar, kreşler kapatıldığı, yaşlı bakım hizmeti verilmediği için emeği bir kez de evde yeniden sömürülen kadınlar psikolojik ve ekonomik şiddetin içinde boğuluyor. İktidar nezdinde kadınlar ancak ailenin parçası olduğu, çocuk doğurduğu ve aile içinde kalmaya ikna olduğu sürece makbul sayılıyor. Yaşamak, sadece hayatta kalmak değil, İnsanca yaşamak istiyoruz. Mücadeleyi büyüteceğiz” şeklinde konuştu.



BALIKESİR

Yoğun yağmur yağışına rağmen Balıkesir Kadın Platformu'nun çağrısıyla 25 Kasım'da kadınlar Balıkesir merkez'de Salih Tozan Kültür Merkezi önünden Alihikmetpaşa Meydanı'na yürüdü. Öte yandan Ayvalık, Gömeç ve Burhaniye'de de kadınlar yürüyüş yaptı, basın açıklamasıyla taleplerini dile getirdi.





AYDIN

Aydın Kadın Dayanışma Platformu, 25 Kasım'da yoksulluğa, savaşa ve sömürüye karşı Sevgi Yolu'nda basın açıklaması gerçekleştirdi. Basın açıklamasını platform adına okuyan Reyhan Kılıç, "Evde, işyerinde, okulda, fabrikada her yerde kadına şiddet uygulanıyor. Günde en az 20 kadın öldülüyor. Öldülen kadınların çoğu ev kendi ailesi tarafından öldürülüyor, Babası, abisi, erkek arkadaşı...Türkiye'de ve dünyada yaşanan ekonomik krizin etkileri kadın emeğinin sömürülmesini, ücretlerinin düşük olması ve  çalıştığı yerlerde tacize ve şiddete uğraması devlet eliyle işlenen şiddettir. Sermaye güçlerinin ve kapitalistlerin kendi çıkarları için savaş çıkartmaları, kadınların üzerinden sürdürdükleri pazarlıklar ise şiddeti besliyor. Bütün bu dayatmalara karşı tek çıkar yol; kadınların birlikte mücadele etmesinden geçer. Haklarımızdan, hayatlarımızdanve örgütlülüğümüzdemn vazgeçemiyoruz". 



EDERMİT

Edremit Kadın Platformu'nun çağrısıyla 25 Kasım'da kadınlar alanlara çıktı.

Edremit Şehit Meydanında toplanan kadınlar yürüyüş boyunca slogan attılar. Yürüyüşteki kadınlara çevreden alkışlarla destek verildi. Basın açıklamasını platform adına Fazilet Uysal okudu: "Edremitli Kadınlar olarak; eşit, özgür, şiddetsiz, insanca bir yaşam için bu mücadelelerin bir parçası olduğumuzu buradan haykırıyoruz. Yaşam alanları talan edilen, tarım alanları yok edilen, geçim araçları elinden alınan, ücretsiz aile işçisi olarak çalışan, tarım işçiliğine giderken iş cinayetlerinde hayatlarını kaybeden köylü kadınlar çevre mücadelelerinde en öne atılıyor."

Açıklamada kadınların çok ucuza esnek, güvencesiz işlerde çalışmasına dikkat çekerek, "işçi ve emekçi kadınlar, işyerlerindeki keyfi, ayrımcı, adaletsiz ve hukuk dışı uygulamalara karşı son dönemlerde sayısı giderek artan büyüklü küçüklü grev ve direnişlerde yerlerini alıyor, işlerlerinde sendikalaşma mücadeleleri veriyor" denildi. 

Yoksulluğun artışına dikkat çeken açıklamada,"Kadınlar, okula giden çocuklarının beslenme çantalarına yiyecek koyamıyor. Çocukları için, okullarda her öğrenci için bir öğün ücretsiz ve sağlıklı yemek verilsin, bu çocuklarımızın hakkıdır diyerek mücadele ediyor" dendi. 

Son olarak dünyadaki güncel koşullara ve İsrail'in Filistin'e saldırmasını kınayan açıklamada, "Bizim de haklarımızı ve hayatlarımızı yeniden kazanmak için birlik olmamız, birlikte mücadele etmemiz şart…" dendi. 

AKHİSAR

25 Kasım Kadınlara Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü dolayısıyla Akhisar Demokrasi Güçleri açıklama gerçekleştirdi. Saat 13.30'da Akhisar Belediyesi önünde düzenlenen basın açıklaması sonrası Belediye Meclis Salonu'nda panel ve söyleşiye yapıldı. Panel'de konuşmacı olarak Aysun Gezen-Sol Feminist Hareket, Elif Çuhadar-Emek ve Gül, Müge Arslan-Avukat yer aldı. Demokrasi Güçleri adına belediye hizmet binası önünde gerçekleştirilen açıklamayı Fatoş Çavuş okudu.

Açıklamada, "Savaşa, Erkek Şiddetine, Yoksulluğa Karşı Barışı, Hayatlarımızı ve Haklarımızı Savunuyoruz! Dünyada ve ülkemizde sağ, muhafazakâr iktidarlar, savaş ve şiddet politikalarıyla kadın kimliğine ve emeğine dönük saldırılarını sürdürüyor. Biz kadınların mücadelesi her zaman olduğundan çok daha fazla baskıyla susturulmaya çalışılıyor. Her 25 Kasım'da olduğu gibi bu yıl da sınırları ve zamanları aşan kadın dayanışmasını ve Mirabal kardeşlerin 1960'larda Trujillo'nun diktatörlüğünün devrilmesinde yol açan direniş ve mücadelesini selamlayarak isyanımızı meydanlara taşıyacağız" denildi.

Açıklamada "Kadına yönelik şiddete son", "Yasalara dokunma uygula", "Krize, şiddete, savaşa hayır", "Kadınız varız işte buradayız", "Hayatımızdan haklarımızdan vazgeçmiyoruz", "Kadın yaşam özgürlük" sloganları atıldı.

MANİSA-SOMA

Soma Kadın Platformu 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü'nde Soma Beşyol Otobüs durakları yanında basın açıklaması yaptı.



Fotoğraflar: Ekmek ve Gül