Kötü niyetli görev yeri değişikliği haklı fesih nedenidir
İş sözleşmesi gereği işverenin görev yeri değişikliği yapma yetkisi olsa bile işveren bu yetkisini kötü niyetle kullanıyorsa, işçi haklı fesih yapabilir.
Okurumuzun Sorusu:

Merhaba. 25.03.16 dan beri çalışmakta olduğum işyerimde (market) yaklaşık olarak 6 aydır mobbing uygulanıyor. Evimden ulaşımı zor olan bir mağazada, tüm ısrarlarıma rağmen, çalışma saatlerime uygun vasıta bulunmadığımı söylememe rağmen üst yöneticiler tarafından görevlendiriliyorum. Bu benim hem bütçemi (işe gidip gelirken ticari taksi kullanıyorum çoğu zaman) hem de sosyal hayatımı çok zorluyor, kısıtlıyor. Bu durumda haklı fesih yapabilir miyim?

Okurumuzun verdiği bilgilerden anlaşıldığı kadarıyla, okurumuz normalde görev yaptığı mağazadan başka bir mağazaya görevlendirilmiş. Bu görevlendirme önce geçici bir nitelik taşırken kalıcı bir hale gelmiş.

Mobbing meselesine geçmeden önce bu tür görev yeri (işyeri) değişikliklerinin İş Yasası’nın 22. maddesine uygun olup olmadığını değerlendirmek gerekiyor. Çünkü bu maddeye göre çalışma koşullarında işçi aleyhine esaslı bir değişiklik yapılabilmesi için işçinin yazılı onayının alınması şartı aranıyor.

Böyle bir değerlendirmeyi yapabilmek için de önce işçinin iş sözleşmesini incelemek, iş sözleşmesinde görev yerinin nasıl tanımlandığına, görev yeri değişiklikleri için nasıl bir kural olduğuna bakmak gerekiyor. Çünkü iş sözleşmesinde işverene görev yeri değişikliği yapma yetkisi tanınmış olabilir. Dolayısıyla bu değişiklik, 22. madde kapsamına girmeyebilir ve işçinin yazılı onayı gerekmeyebilir. Yani işveren geçici ya da kalıcı olarak böyle bir değişikliği tek taraflı yapabilir.

Ancak işveren iş sözleşmesi gereği böyle bir yetkiye sahip olsa bile:

1) İşverenin bu yetkiyi kötü niyetle kullanmaması gerekir.

2) Yapılan değişiklik işçinin işe ulaşımını zorlaştırıyor, işyerine gidip gelme süresini artırıyor veya daha maliyetli hale getiriyorsa, 22. madde uygulama alanı bulur ve işçinin yazılı onayı gerekir.

Okurumuzun iş sözleşmesini inceleme olanağımız yok. Ancak okurumuzun verdiği bilgilerden hareketle şu sonuçlara ulaşabiliriz.

1) Mağaza değişikliği okurumuzun işe ulaşımını zorlaştırmış, okurumuzun yolda geçirdiği süreyi artırmış ve okurumuzun işe ulaşım maliyetini yükseltmiş.

2) Okurumuzun bu sorunları iletmesine rağmen, işveren okurumuzu evinden uzak ve ulaşımı zor mağazada görevlendirmekte ısrar ediyor. Yani işverenin kötü niyetle davranıyor olma ihtimali yüksek. İşveren bu şekilde okurumuzu istifaya zorluyor, yani mobbing yapıyor da olabilir.

Dolayısıyla okurumuz için İş Yasası’nın 24. maddesinin 2. fıkrası uyarınca haklı nedenle derhal fesih yaparak, kıdem tazminatı ve diğer yasal haklarını da talep ederek işten ayrılma hakkı doğmuş olabilir.

Peki bu aşamada okurumuz ne yapabilir.

1) İşyerine bir dilekçe vererek, yapılan görev yeri değişikliğinin işe ulaşımını zorlaştırdığını ve daha maliyetli hale getirdiğini bildirebilir ve daha önce görev yaptığı mağazaya yeniden görevlendirilmesini isteyebilir.

2) İşveren okurumuzun bu talebini makul bir süre içinde yerine getirmezse okurumuz önce bir avukat ile görüştükten ve durumunu kesin olarak netleştirdikten sonra haklı fesih yapabilir, yasal haklarını talep edebilir. Ödenmemesi halinde yasal haklarını önce arabulucu, anlaşma olmazsa da dava yoluyla isteyebilir.

Bu tür durumlarda iş sözleşmesine bakmak ve durumu detaylı olarak değerlendirmek gerekiyor. Bu nedenle okurumuzun en kısa sürede bir avukat ile görüşerek yasal destek almasında yarar var.

İlgili haberler
Tam kısa çalışmada işçinin çalıştırılması haklı fe...

İşçinin kısa çalışmada gösterilip fiilen ücret ve sigorta primi ödenmeden çalıştırılması işçi için h...

Kısmi süreliye geçirilmeyen işçi haklı fesih yapab...

Bazı iş ve sektörler haricinde kısmi süreli çalışmaya geçiş hakkı işverenin onayına tabi değil. Bu h...

Yazılı fesih olmasa da işçi haklı fesih iddiasında...

Haklı feshin yazılı yapılması önemli. Ancak yazılı fesih olmasa da işten ayrılan işçi haklı fesih ne...