1 ayda en çok 30 gün sigorta primi yatar
Bir ay içinde işçi için iki ayrı işveren 30’ar günlük prim yatırsa bile 30 gün prim yatmış sayılır. Fazladan yatan prim, prim gün sayısına etki etmez, emekli aylığına etki eder.

Okurumuzun sorusu:
Bir ay önce iş değişikliği yaptım. Önceki çalıştığım yer bir aylık sigorta primi yatırmayı atlamış. “Daha çıkışını yapmadık, gelecek ay yatırırız” dediler. Ama yeni girdiğim yer de primi yatıracak. Aynı ay iki ayrı yerden prim yatarsa bir kaybım ya da kazancım olur mu?

Sosyal güvenlik sistemimize göre ay kaç çekerse çeksin sigorta primleri 30 gün üzerinden yatar. Bir işçi iki ayrı işyerinde çalışıyor olsa ve iki işveren de her ay 30 gün prim yatırsa bile, aynı ay içinde 30 gün prim yatmış sayılır. Yani emeklilik için gereken prim gün sayısına aynı ay içinde 30 günden fazla yatan primler etki etmez. Prim gün sayısı bakımından 30 gün prim esas alınır.

Ancak fazladan yatan primler, emekli aylığı hesabında dikkate alınır. Yani aynı ay içinde 30 günden fazla yatan prim, prim gün sayısı hesabına etki etmez, emekli aylığı hesabına etki eder ve emekli aylığını yukarı çeker.

Okurumuz bu duruma itiraz edebilir. İşverenin ceza ödemeyi de göze alarak, primleri okurumuzun fiilen çalıştığı döneme ilişkin olarak yatırması gerekir. İşveren, yanlışta ısrar ederse okurumuz işvereni SGK’ya şikâyet edebileceği gibi şikâyetten sonuç alamazsa hizmet tespit davası yoluyla primlerinin doğru aya işlenmesini sağlayabilir.


İlgili haberler
Ay kaç çekerse çeksin aylık SGK primi 30 gündür

Mevzuat gereği ay kaç gün olursa olsun sigorta primi 30 gün ödenir. Ancak yarım çalışma hakkını kull...

Emeklilikte prime takılan kadınlar!

Geç yaşta sigorta girişi yapılan kadın işçiler, emeklilik yaşını doldursa bile prime takılabiliyor....

İşsizlik ödeneğinde süreyi son primler belirler

İşsizlik ödeneğine hak kazanan işçiye ne süreyle ödenek verileceğini işçinin son 3 yılda kaç gün pri...