Yine karar çıkmadı | H.K.G. davası 23 Eylül’e ertelendi
Yusuf Ziya Gümüşel’in kızı H.K.G.’yi 6 yaşındayken ‘evlendirmesi’ ve H.K.G.’nin yıllarca cinsel istismara maruz bırakılmasına ilişkin sanıkların yeniden yargılandığı davanın üçüncüsü bugün görüldü.

İsmailağa Cemaati’ne bağlı Hiranur Vakfı kurucularından Yusuf Ziya Gümüşel’in kızı H.K.G.’yi 6 yaşındayken ‘evlendirmesi’ ve H.K.G.’nin yıllarca cinsel istismara maruz bırakılmasına ilişkin sanıkların yeniden yargılanmaya başlandığı davanın üçüncü duruşması bugün görüldü. Bu duruşmanın karar duruşması olması bekleniyordu. Ancak Birgün'ün aktardığına göre sanık avukatlarının bir kısmının mazeret bildirerek duruşmaya katılmaması nedeniyle mahkeme davayı 23 Eylül saat 10.00'a erteledi. 

NE OLMUŞTU

Hiranur Vakfı'nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel'in, kızı H.K.G'yi 6 yaşındayken Kadir İstekli’yle evlendirdiğine dair haber 3 Aralık 2022'de Birgün gazetesinde Timur Soykan'ın yaptığı haber ile gündeme gelmişti. Haberin ardından olayla ilgili Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatılmıştı. Açılan davada, Kadir İstekli “cinsel istismar ve cinsel saldırı” suçlarından 67 yıl 10 ay 15 güne kadar hapis istemiyle yargılanmış; Yusuf Ziya Gümüşel ve Fatıma Gümüşel hakkında ise “zincirleme şekilde çocuğun cinsel istismarı” suçundan 22 yıl 6 aya kadar ceza istenmişti. Mahkeme 23 Ekim 2023'de Kadir İstekli 30 yıl, Yusuf Ziya Gümüşel 20 yıl ve Fatıma Gümüşel ise 16 yıl 8 ay hapis cezası ile cezalandırılmasına karar vermişti. Karar sonrası dosya istinafa taşınmış ve dosyayı inceleyen İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 20. Ceza Dairesi 2004-2013 yılları arası için 'Çocuğun nitelikli cinsel istismarı' 2020 yılı için ise 'Eşe karşı nitelikli cinsel saldırı' suçlarından 2 ayrı ceza verilmesi; Fatma Gümüşel ve Yusuf Ziya Gümüşel hakkında verilen hapis cezalarında ise ebeveyn olmaları sebebiyle artırım yapılması gerektiğini ifade ederek verilen kararı bozmuştu.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
H.K.G. davası 16 Temmuz'a ertelendi | Savcılıktan...

H.K.G.'nin 6 yaşında babası Yusuf Ziya Gümüşel tarafından evlendirilmesi ve seneler süren cinsel ist...

H.K.G. davası| İktidar göz önünde bir yargılama is...

Kamuoyu baskısı olmadan, haberlere konu olmadan yapılacak bir yargılamada amaçlanan yargılamanın göz...

Kadınlar H.K.G. davasının karar duruşmasına çağrı...

H.K.G’nin 6 yaşından itibaren istismara maruz bırakılmasına ilişkin görülen davada karar duruşması 2...