8 Mart 2023 | Bölge illerinde kadınlar 8 Mart için yürüdü
Van, Dersim, Mardin, Elazığ ve Kars'ta kadınlar sokaktaydı. Kadınlar "Mücadelemizin karşısında kimse duramaz" dedi.
DERSİM

HAYATLARIMIZI ENKAZA ÇEVİREN BU DÜZENİ ÖRGÜTLENEREK YIKACAĞIZ!

Dersimli kadınlar 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde Dersim Kadın Platformunun çağrısıyla Sanat Sokağı'nda bir araya gelerek Seyit Rıza Meydanı'na yürüyüş gerçekleştirdi. Yapılan yürüyüşten sonra basın açıklaması düzenlendi daha sorasında depremde hayatını kaybedenler için mum yakıldı. Açıklamayı Kadın Platformu adına Raife Yılmaz okudu. Yılmaz, Bu 8 Martı hüzünle karşıladıklarını; acılarının derin, içlerinin buruk, yaslarının, öfkelerinin dinç ve büyük olduğunu dile getirdi. 

‘BU İHMALDEN ÖTE BİR CİNAYETTİR’

6 Şubat ve sonrasında yaşanan depremlerde 45 binin üzerinde insanın hayatını kaybettiğini söyleyen Yılmaz, “On binlerce insanımız yaralı ve milyonlarca insanımız göç etmek zorunda kaldı. Bu bir ihmal, bir sorumsuzluktan öte cinayettir. Bir deprem ülkesi olan ve yıkıcı depremlerin yaşandığı ülkemizde beklenen her depremin; riskli bölgelerde, kentlerde yıkıcı etkisi olabilme özelliği vardır. Hâl böyle iken hükümet beklenen büyük deprem riskine karşı bölgede olabilecekleri her açıdan biliyorken; bu konuda kalıcı çözümler üretmek yerine; kendi politik çıkarları uğruna tüm uyarıları kulak ardı etti. Depremin bizlere gösterdiği en net sonuç Türkiye’de tek adam yönetimi ve mevcut siyaset anlayışının ne depremin sonuçlarını engelleyebildiği ne de ülkede yaşayan yurttaşlara yaşam hakkı sunabilen bir anlayışa sahip olduğudur” dedi.

‘KADINLARIN GÜVENLİĞİ İÇİN ÖNLEM ALINMADI’

Depremlerin ardından şehirlerim yıkıldığını ve halkın emekleriyle biriktirdikleri her şeyi kaybettiğini dile getiren Yılmaz, “Bu felaket koşullarında AFAD’ın ihtiyaç listelerine kadın pedini koymadığını, yalnız yaşayan ve evi yıkılan kadınlara çadır vermediğini gördük. Boşanma arifesinde olan kadınlar boşanmak istedikleri erkeklerle aynı çadırda kalmak zorunda kaldılar, öyle ki böylesi bir durumda dahi öldürülmek istenen bir kız kardeşimiz oldu. 6284 kararları uygulanamaz hale geldi, nafaka tahsilleri imkansızlaştı. Kadınların güvenliği için hala hiçbir özel önlem alınmadı” diye konuştu.

‘BU FELAKETİN HESABINI SORACAĞIZ’
Kadınların taleplerini dile getiren Yılmaz,
■ Temel yaşamsal ihtiyaçlarla ilgili gerekli adımlar acilen atılmalıdır.
■ Kadınlara özgü hastalıkların engellenebilmesi için duş, tuvalet ve her türlü hijyen imkanı ivedilikle sağlanmalıdır. 
■ Kadınların güvenliğini sağlayacak hukuki ve idari tedbirler için acil eylem planı oluşturulmalıdır.
■ Deprem sebebiyle ailelerini kaybeden çocuklar devletin sosyal hizmet imkanları kullanılarak güvenli ortamlarda, gelecekleri garanti altına alınacak şekilde korunmalı, psiko-sosyal destek sağlanmalıdır. 
■ Kadınlara yönelik her türlü ayrımcı uygulamaya son verilmelidir.
■ Televizyon yayınlarında toplanan milyarlarca liralık paralar halkın ve kadınların ihtiyaçlarını gidermek için kullanılmalı, şeffaf bir biçimde kamuoyuyla paylaşılmalıdır.
Deprem sonrası yaşadıklarımızın da gösterdiği gibi biz halk olarak kendi yaralarımızı dayanışmayla, bir arada olarak sarma gücüne sahibiz. Hepimiz biliyoruz ki bizlerin layık olduğu hayatlar; deprem dirençli kentler ve bu kentlerde kadınlar ve çocuklar için güvenli koşullar, yoksulluğun açlığın olmadığı, eşit ve özgür hayatlardır. Bu hayatı kazanmak için bugün dayanışmayla yaralarımızı sarıyoruz. Ancak biz kadınlar olarak söz veriyoruz, bize yaşatılan bu felaketin hesabını da soracağız. Layık olduğumuz hayatı kazanmak için tüm kadınları hep birlikte mücadele etmeye çağırıyoruz" çağrısıyla açıklamayı sonlandırdı.


VAN

Van’da 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü için TJA çağrısıyla Semaver Kavşağı’ndan bir araya gelen kadınlar Boyalar Camiine yürüdü. Van Barosu, TİHV, HDP Kadın Meclisi, Emek Partili Kadınlar’ın destek verdiği yürüyüş sonrası açıklama yapıldı. Yapılan açıklamada “Kadınlar binlerce yıllık ezilmişliğine karşı isyanın miladı olarak, yaşamın her alanında, tarihsel hakikatine layık bir şekilde her 8 Mart’ta seslerini yükseltiyor. Bizler buradayız, mücadelemize geçmişin mirası ve geleceğin sorumluluğu ile devam edeceğiz” dendi. 6 Şubat’ta, Maraş merkezli depremlerde de toplumsal sorunları açığa çıkaran ve derinleştiren esas olgunun erkek egemen devletçi sistem olduğu dile getirildi. Devletin deprem karşısındaki çözümsüzlüğüyle ise yerel yönetimlerin ve örgütlü toplumun öneminin bir kez daha halk tarafından anlaşılmış olduğu vurgulandı.

Tek adam rejiminin Kürtlere uyguladığı yok sayma politikalarının da hatırlatıldığı açıklama “On binlerce insanın hayatını kaybettiği ve milyonlarca insanın büyük bir travma yaşadığı bu deprem sürecinde, başımıza gelmiş en büyük felaket olan “tek adam” rejimine ve enkaz altında kalan faşist-cinsiyetçi iktidara karşı, kadın öncülüğünde toplumsal dayanışmayı büyütüyor ve dünya kadınlarının birlik, dayanışma ve mücadele günü olan 8 Mart’ı kutluyoruz!” diyerek sonlandırıldı.

ELAZIĞ

Elazığ’da KESK çağrısıyla kadınlar Hozat Garajı’nda bir araya geldi. Basın metnini okuyan Derya Coşkun “Kadınlarının dayanışma ve mücadeleyi örgütledikleri; renkleriyle, sözleriyle eylemleriyle bir araya geldiği, isyanını eyleme dönüştürdüğü 8 Mart Kadınların Uluslararası Birlik Mücadele ve Dayanışma Günü hazırlıklarımızın devam ettiği bir süreçte 11 ili etkileyen iki büyük deprem yaşadık. Ardından 20 Şubat günü Hatay merkezli depremler yaşadık” dedi. Coşkun, “Kadınların uluslararası birlik, mücadele ve dayanışma günü olan 8 Mart’a, bu yıl depremlerin ağırlığıyla, yaşamlarımızın iktidar ve sermaye nezdinde hiçbir şey ifade etmediğinin bilinci ve öfkesiyle giriyoruz! Bu gerçeklik bizlere daha fazla örgütlenme, daha fazla mücadele etme ve daha fazla dayanışma sorumluluğu yüklüyor” dedi. 


KARS


Kars Kadın Platformu, Gazi Ahmet Muhtar Paşa Konağı yanındaki parkta basın açıklaması yaptı. Açıklamada konuşan Eğitim Sen Kadın Sekreteri, Hanım Bulut Kurtulan “Öfkemizle isyanımızla kadın dayanışmasını örüyor yaşamı yeniden kuruyoruz” dedi.

Fotoğraflar: Ekmek ve Gül

MARDİN: YAŞAMLARIMIZI BİZLER SAVUNACAĞIZ


Fotoğraf: Mardin Şahmaran Kadın Platformu

Mardin Şahmaran Kadın Platformu çağrısıyla kadınlar 8 Mart basın açıklaması yapmak için buluştu. Kamu Emekçileri Sendikalar Konfederasyonuna (KESK) bağlı sendikaların olduğu bina önünde bir araya gelen kadınlar, pankart ve dövizler açtı. Platform adına açıklamayı, Sümeyra Oğur okudu.

Saldırıların çoğaldığı bir dönemde kadınların bir araya geldiğini kaydeden Oğur, "Tüm bu enkaza karşı öfkemizle, isyanımızla geldik. Depremde on binlerce yurttaşı alınmayan önlemlerle enkaz altında katledenler, yüzbinlerce insanı göçük altında, göndermedikleri yardımlar sebebiyle ölüme terk ettiler" dedi. "Dayanışma için gittiğimiz tüm afet bölgelerinde bu beceriksizliği görerek 8 Mart’a geldik" diyen Oğur, "Biz kadınlar, şiddetin ve sömürünün olmadığı eşit ve özgür bir yaşamı birlikte mücadelemizle kuracağız. 1 aydır kız kardeşlerimize ellerimizi uzattık, uzatılan elleri sıkıca tuttuk. Yeniyi biz kuracağız ey erkek iktidar siz değil! Yaşamlarımızı bizler savunacağız" dedi.

İlgili haberler
8 Mart 2023 | Deprem bölgelerinde kadınlar yaşamı...

Maraş merkezli depremin etkilediği 11 ilde 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde kadınlar bir araday...

8 Mart 2023 | İşyerlerinde, direniş alanlarında 8...

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü işyerlerinde, hak mücadelesi veren işçilerin direniş alanlarında d...

8 MART 2023 | Dayanışmayla ayaktayız, örgütlenerek...

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde ülkenin dört bir yanında kadınlar rant düzeninin yarattığı yık...