Urfa’ya atanan Ensar Vakfı yöneticisi protesto edildi: Atama iptal edilsin
Ensar Vakfında yaşanan istismar ilgili hakkında soruşturma açılan Vakıf yöneticisi Asım Sultanoğlu’nun Urfa İl Milli Eğitim Müdürü olarak atamasına Urfa Demokrasi Güçleri tepki gösterdi.

Karaman’da 2016 yılında 45 erkek çocuğun cinsel istismara maruz bırakılmasıyla ilgili açılan Ensar Vakfı Davası’nda hakkında soruşturma açılan 3 yöneticiden biri olan Asım Sultanoğlu, Urfa İl Milli Eğitim Müdürlüğüne atanarak göreve başladı. Sultanoğlu’nun, İl Milli Eğitim Müdürü olarak atamasına tepki gösteren Urfa Emek ve Demokrasi Platformu, atama kararının iptalini isteyerek, müdürlük binasına siyah çelenk bıraktı.

 Yaşları 8 ila 10 arasında değişen 45 çocuğun tecavüze uğradığı Ensar Vakfı olayıyla ilgili olarak hakkında soruşturma açılan üç yöneticiden birisi olan Asım Sultanoğlu’nun Urfa İl Milli Eğitim Müdürü olarak atamasına tepkiler sürüyor. Urfa Emek ve Demokrasi Platformu, Haliliye, Ertuğrulgazi Mahallesi’nde bulunan Urfa İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde basın açıklaması yaparak atamaya tepki gösterdi. Açıklamaya platform birleşenlerinin yanı sıra Halkların Demokratik Partisi (HDP), Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) ve Demokratik Bölgeler Partisi’nin (DBP) Urfa temsilcileri katıldı.

‘BURAYA GÖNDERİLMESİ BİR DEVLET POLİTİKASI’

Açıklamada konuşan Urfa Emek ve Demokrasi Platformu Dönem Sözcüsü Kemal Yüksekkaya, kadın cinayetleri, taciz ve çocuk istismarının normalleştirilmeye çalışıldığını dile getirdi. “Çocuklara yönelik cinsel istismar davasında adı geçen Sultanoğlu’nun Bursa ve Kahramanmaraş illerine İl Milli Eğitim Müdürü olmasına dair haberler de basına düşmüş, fakat gelen tepkiler üzerine bu atamalar iptal edilmiştir” diyen Yüksekkaya, devamında şunları söyledi: “İstismar suçlusu vakıfları savunan ve görevde ağır ihmali bulunan bir kamu görevlisi olan Asım Sultanoğlu’nun böylesi ağır bir suç karşısında hâlâ göreve devam etmesinin hukuki gerekçesi nedir? Daha önce Bursa ve Maraş’a İl Milli Eğitim Müdürü olarak atanmak istenen Asım Sultanoğlu’nun atamasından neden vazgeçilmiştir? İki ile yapılan atamalar iptal edilmesine rağmen hangi gerekçe ile Urfa İl Milli Eğitim Müdürlüğü görevine atanmıştır? İlimize yapılan atamayı doğru bulmuyoruz ve platform olarak derhal iptal edilmesini istiyoruz.”

HDP Urfa İl Eş Başkanı Ahmet Atış ise “Bu zihniyetin Urfa’ya atanmasını kınıyoruz. Çocuklarımızın bu saatten sonra can güvenliği yok. Bu zihniyetin buraya gönderilmesi bir devlet politikası. Bu anlayıştan derhal vazgeçin. Bu şahsı burada istemiyoruz. Atama bir an önce durdurulmalı ve liyakat sahibi biri atanmalı” dedi.

Açıklama sonrası müdürlük binasının önüne siyah çelenk bırakıldı.

Fotoğraf: MA

NE OLMUŞTU?
Karaman İl Milli Eğitim Müdürü Asım Sultanoğlu’nun çocukları istismar eden ve 508 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılan Muharrem Büyüktürk ile yurtta birlikte fotoğraf çekildiği ortaya çıkmıştı. Sultanoğlu, 9 Mayıs 2014’te “KAİMDER yurdumuzdaki öğrencilerle sohbete geldik. Maşallah çocuklar pırlanta” yazarak fotoğrafı sosyal medya hesabından paylaşmıştı.
Karaman Milli Eğitim Müdürü Asım Sultanoğlu’nun, Karaman Cumhuriyet Başsavcılığı’nın “Ensar ve KAİMDER’e ait yurtlara dair” müzekkere cevabında, “İlimizde KAİMDER ya da Ensar Vakfı’na bağlı ev ya da yurt bulunmamaktadır” yanıtını verdiği ve savcılığa yalan beyanda bulunduğu ortaya çıkmıştı. 2019 yılında olaydan 4,5 yıl sonra Sultanoğlu ve iki idareciye soruşturma izni verildi. Ancak aradan geçen zamanda henüz soruşturma ile ilgili bir ilerleme sağlanamadı.
TERFİ ETTİRİLDİ
Karaman’da Ensar Vakfı skandalı sonrasında Sultanoğlu, Maraş Milli Eğitim Müdürü olarak atandı fakat halkın “Ensar ile ilişki olan birinin buraya gelmesini istemiyoruz” tepkilerinin ardından atama kararı iptal edildi. Sultanoğlu, bu olayın ardından önce Bursa İl Milli Eğitim Müdürü olarak atandı. 2021 yılında Antalya’ya atanması tepkiler ile engellenen Sultanoğlu, sonra da Milli Eğitim Bakanlığı’nda müşavirliğe terfi ettirildi.
YEŞİL SOL PARTİ MİLLETVEKİLLERİNDEN SORU ÖNERGESİ

Yeşil Sol Parti Mardin Milletvekili Beritan Güneş Altın, Şanlıurfa Milletvekili Dilan Kunt Ayan, Van Milletvekili Gülcan Kaçmaz Sayyiğit, Van Milletvekili, Kars Milletvekili Gülüstan Kılıç Koçyiğit, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in cevaplandırmasını istedikleri bir soru önergesi vererek Sultanoğlu’nun atamasını sordu.

2016 yılında, Karaman’da Ensar Vakfı ve Karaman Anadolu İmam Hatip Lisesi Mezunlar Derneğine (KAİMDER) bağlı yurtlarda 45 çocuk, cinsel istismara maruz bırakıldığı, konunun basına yansımasıyla birlikte bu skandal olaya dair ciddi tepkiler ortaya çıktığı hatırlatılan önergede; “Çocuklara yönelik bu saldırılara dair görülen davada, istismarda bulunan fail Muharrem Büyüktürk hakkında 508 yıl ceza verilmiş ancak olayın arkasındaki diğer faillere yönelik etkili bir soruşturma yürütülmemiştir. Bu isimlerden biri de dönemin Karaman İl Milli Eğitim Müdürü Asım Sultanoğlu’dur. Cinsel istismar faili Muharrem Büyüktürk ile fotoğrafları da basına yansıyan Sultanoğlu, yürütülen soruşturma kapsamında Karaman Cumhuriyet Başsavcılığının “Ensar Vakfı ve KAİMDER’e ait yurtlara dair” müzekkere cevabında, “İlimizde KAİMDER ya da Ensar Vakfı’na bağlı ev ya da yurt bulunmamaktadır” cevabını vermiş, olaya dair yalan beyanlarda bulunmuştur. 2019 yılında basına yansıyan bilgilerde dönemin İl Milli Eğitim Müdürü olan Asım Sultanoğlu ve iki idareciye soruşturma izni verildiğine dair haberler yayınlanmıştır. Çocuklara yönelik cinsel istismar davasında adı geçen Sultanoğlu’nun Bursa ve Kahramanmaraş illerine İl milli Eğitim Müdürü olmasına dair haberler de basına düşmüş, fakat gelen tepkiler üzerine bu atamalar iptal edilmiştir. İstismar suçlusu vakıfları savunan ve görevde ağır ihmali bulunan Asım Sultanoğlu’nun bugünlerde üçüncü kez ataması gündem olmaktadır. Bu kez de Şanlıurfa’ya atandığına/atanacağına dair haberler gündeme gelmiş, başta Şanlıurfalılar olmak üzere şehirde bulunan Sivil Toplum Örgütleri, sendikalar duruma tepki göstermiş, göstermeye devam etmektedir” denildi.

BAKANI YUSUF TEKİN’İN CEVAPLANDIRMASI İSTENEN SORULAR

■ Karaman’da 45 çocuğa cinsel istismarda bulunulduğu dönem, İl’in İl Milli Eğitim Müdürlüğünü yapmakta olan Asım Sultanoğlu’nun Şanlıurfa’ya aynı görevle atandığı haberleri doğru mudur?

■ Cinsel istismar faili ile fotoğrafları olan, görevde ağır ihmali bulunan ve istismarın gerçekleştiği vakıfları savunan Asım Sultanoğlu hakkında Karaman’da gerçekleşen cinsel istismar suçuna dair yürütülen bir soruşturma olmuş mudur? Olmuşsa, bu soruşturmanın sonuçları nelerdir?

■ 45 çocuğa yönelik gerçekleştirilen cinsel istismar suçunda adı geçen ve İldeki çocukların aynı zamanda sorumluluğunu üstlenen bir devlet görevlisinin böylesi ağır bir suç karşısında hala göreve devam ettirilmesinin hukuki gerekçesi nedir?

■ Daha önce Bursa ve Kahramanmaraş’a İl Milli Eğitim Müdürü olarak atanmak istenen Asım Sultanoğlu’nun atamasından neden vazgeçilmiştir? İki ile yapılan atamalar iptal edilmesine rağmen hangi gerekçe ile Şanlıurfa İl Milli Eğitim Müdürlüğü görevine atanmıştır?

■ Hakkında ciddi ithamlar olan Asım Sultanoğlu neden hala devlet görevine devam ettirilmektedir? İnsanların ismini duyduğu zaman çocuklarının geleceği hakkında tedirginlik yaratan bir devlet görevlisinin görevden alınmasına dair adım atılacak mıdır?

Fotoğraf: Emre Orman / csgorselarsiv.org 

İlgili haberler
45 çocuğun istismar edildiği Ensar Vakfı İstanbul...

İstanbul sözleşmesini hedef alanlara, Karaman’daki yurdunda 45 çocuğun istismar edildiği Ensar Vakfı...

Kadınların itiraz ettiği yasaya KADEM ve Ensar Vak...

Kadınların tepkisine neden olan müftülere resmi nikah verilmesini kapsayan yasa tasarısına KADEM ve...

GÜNÜN İSYANI: Eğitimi Ensar’a bırakmak da ne demek...

Milli Eğitim Bakanlığının Ensar Vakfı ile imzaladığı 5 yıllık protokol neredeyse eğitim kurumlarının...