TMMOB İzmir İKK’dan çocuk istismarına tepki
Hiranur Vakfında 6 yaşındaki çocuğun evlendirilmesini protesto eden TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu, "Yasaları uygulamayan iktidara dur diyoruz" dedi.

TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu, İsmailağa Cemaatine bağlı Hiranur Vakfında 6 yaşındaki çocuğun evlendirilmesine ilişkin Mimarlar Odası İzmir Şubesi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Basın metnini TMMOB Yönetim Kurulu Üyesi Ela Esen İnan okudu.

İnan, "Dün, Çivril, Erzurum, Ensar Vakfı, Fıkıh-Der, Gerger, Dikili‘de yaşanan çocuk istismarlarında olduğu gibi, istismarın faillerinin değil, haber yapan gazetecilerin, davaya sahip çıkan avukatların, vatandaşların, kadın dernek ve örgütlerinin baskı ve adli süreçlerle örselendiği bir Türkiye’de, yer yerinden oynamalı! Laik ve demokratik bir ülkede ne olmalıysa, o olmalı" dedi.

4+4+4 SİSTEMİYLE EĞİTİM PARÇALANDI

Bakanların istismarda rıza aradığını söyleyen İnan, “Zorunlu eğitim süreci 4+4+4 sistemi ile paramparça edildi. Eşit eğitim alma, eğitime katılma hakkı çocukların elinden alındı, devlete ait okul öncesi eğitim kurumlarında olması gereken çocuklar 'sübyan mekteplerine' mahkum edildi. Devletin kaynaklarının büyük çoğunluğu iktidar eli ile anayasadaki laiklik ilkesine aykırı olarak Diyanet İşleri Başkanlığı’na ayrılırken, devlet politikası, iktidar eli ile yine bu kurumun ve iktidarın yandaşı, işbirlikçisi konumundaki tarikat ve cemaatlerin söylemlerine göre şekillendirilmektedir" diye konuştu.

'YASALARI UYGULAMAYAN İKTİDARA DUR DİYORUZ'

Devlet kurumlarının cemaat ve tarikatların işgali altında olduğunu ifade eden İnan, “Bu zihniyet nedeniyle çocuğun yüksek yararı ilkesi gerici ve eril çevrelerce ayaklar altına alındı” diye ekledi.

Kapalı kapılar ardında kadınlara ve çocuklara uzatılan karanlık ve sapkın ellerine dur denilmesi gerektiğini belirten İnan, "Çocuk istismarına, kayıtsız ve sessiz kalan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanına, çocuğa yönelik her türlü şiddetin engellenmesine yönelik bir kaygı taşımayan ve buna yönelik bir planı olmayan, yasaları uygulamayan iktidara dur diyoruz. Toplum gözünde meşruluğu azalan bu siyasal iktidara sesleniyoruz. Toplumsal ve ekonomik krizin giderek derinleştiği, şiddetin olağanlaştırıldığı bir ortamda, seçim yatırımı olarak toplumda var olan kutuplaşmayı derinleştirerek kullanmayı hedefleyen anti demokratik anayasa değişiklik teklifine, hayır diyoruz" diye konuştu.

Fotoğraf: Evrensel

İlgili haberler
Çocuk istismarında odak ceza değil ‘önlem’ olmalı

Çocuk istismarı davalarına da bakan Hakim Murat Aydın anlatıyor: ‘Sadece yasalarla meseleyi çözemeyi...

Çocuk istismarında çözüm için sağlık, yargı, eğiti...

Çocuk İstismarı ve İhmalini Önleme Derneği’nden Nahide Doğrucan, çocuk istismarında tek başına cezan...

Çocuklarımızı bu karanlıktan kurtaracağız

‘Kopkoyu bir karanlık, zifiri karanlık bu. Bir çocuğu içine çekip almış, çıkmaması için her yeri kap...