Türk Hemşireler Deneği (THD) 12 Mayıs Dünya Hemşireler Günü kapsamında yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, hemşirelerin yoğun ve olumsuz koşullarda çalıştığı hatırlatılarak, hemşirelerin hemşirelik yasa ve yönetmelikleri doğrultusunda çalışması talep edildi.
Açıklamada hemşirelerin hâlâ uzun çalışma saatleri, fazla mesai, standartların çok üstünde hemşire hasta oranı gibi olumsuz çalışma koşullarının yanı sıra, açlık sınırının biraz üstünde maaş, adaletsiz ödenen ve sağlık hizmetlerini ticarileştiren ek ödeme sistemi, farklı düzeydeki kadro ve unvanlar, verilmeyen 3600 ek gösterge ve geriye dönük uygulanmayan fiili hizmet gibi özlük haklarına yönelik sorunlarla karşı karşıya olduğu ifade edildi.
HEMŞİRELERİN TALEPLERİ
Hemşirelerin ucuz sağlık insan gücü olarak görüldüğü ifade edilen açıklamada, toplumun sağlığının korunması, nitelikli ve güvenli sağlık hizmetinin verilebilmesi için hemşirelerin talepleri şu şekilde sıralandı:
● Toplumun sağlık ihtiyaçlarını karşılayacak yeterliliklere sahip yeterli sayıda hemşire işgücünün sağlanması,
● Hemşirelerin görev yetki ve sorumluluklarını, hemşire olmayan sağlık çalışanlarına açan uygulamaların bir an önce sonlandırılması,
● Hemşirelerin hemşirelik yasa ve yönetmelikleri doğrultusunda çalışması,
● Çalışma ortamlarının baskı ve şiddetten acilen arındırılması,
● 3600 ek gösterge, fiili hizmet, adil maaş, iş sağlığı ve güvenliği haklarını içeren özlük hakları düzenlemelerinin gerçekleştirilmesi,
● Kovid-19’un illiyet bağı aranmadan meslek hastalığı, Kovid-19 nedeniyle yaşamını yitiren sağlık çalışanlarının şehit kabul edilmesi,
● İş güvencesiz 4/B ve 4/C çalışma kadrolarının, 4/A kapsamına alınması,
● Üniversite hastanelerinde çalışan meslektaşlarımızın özlük hakları ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi,
● Hemşirelik eğitiminin iyileştirilmesine yönelik yatırımlar yapılması ve hemşirelerin karar alma süreçlerine etkin katılımının sağlanması gerekmektedir.
‘SORUNLARIMIZA ÇÖZÜM ÜRETİLMESİNİ İSTİYORUZ’
Açıklamada, “Mesleğimizi nitelikli bir şekilde yapma ve toplumumuza hak ettiği bakımı vermede önümüzdeki engeller bizleri yordu, gücümüzü tüketti. Geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yılda talebimiz yine değişmedi. Toplumumuza hak ettiği bakımı vermek, pandemiyle daha güçlü mücadele etmek için karşı karşıya kaldığımız sorunların görülmesini, çözüm üretmek için birlikte çalışmayı teklif ediyor ve halkımızın, medya organlarının ve politika yapıcıların desteğini bekliyoruz” ifadelerine yer verildi.
Fotoğraf: Vladimir Fedotov/Unsplash
İlgili haberler
TBMM İnsan Hakları Komisyonu Hemşire Günseli Uğur’...
Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi İşyeri Temsilcisi Hemşire Günseli Uğur’un sürülmesine ilişkin TBM...
Gülten Hemşire(ler) için kadro da isteriz afet izn...
Dokuz Eylül Hastanesi SES İşyeri Temsilcisi Günseli Uğur, çadırda yaşayan Depremzede Hemşire Gülten...
Malatya’dan bir hemşire: ‘Karantina sürecinde hast...
Malatya’da devlet hastanesinde hemşirelik yapan bir kadın alınmayan önlemler nedeniyle Kovid-19 pozi...
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.