'Tasarruf tedbirleri' denerek depremzede çocukların da ücretsiz yemek hakkı gasbediliyor
Tasarruf bahanesiyle 11 ildeki depremzede çocuklara verilen 1 öğün ücretsiz yemek hakkı gasbedildi. CHP’li Kara “saraya sınırsız olan kaynaklar depremzede çocuklara mı sınırlı” diye sordu?

2022 Eylül ayında Ekmek ve Gül'ün başlattığı "1 öğün ücretsiz ve sağlıklı yemek" kampanyasını eğitimciler ve halk tarafından destek görmesi sonucu Milli Eğitim Bakanlığı 2022-2023 eğitim öğretim yılının ikinci döneminde okul öncesi ve taşımalı eğitim kurumlarında ücretsiz yemek uygulaması başlayacağını duyurmuştu. iktidar bu desteği 2022-2023 eğitim öğretim yılının ikinci döneminde sınırlı bıraktı ve sessiz sedasız uygulamadan kaldırdı.

MEB 2023-2024 eğitim öğretim yılı öncesinde, 1 öğün ücretsiz yemeğin depremden etkilenen 11 ilde devam ettirileceğini duyurdu. Bakanlık 2024-2025 eğitim öğretim yılında “Tasarruf tedbirleri” bahanesiyle depremzede çocukların günde 1 öğün ücretsiz yemek hakkı uygulamasını da kaldırılacağı belirtiliyor.

Depremzede çocuklara verilen günde 1 öğün ücretsiz yemek uygulamasının tasarruf tedbirleri bahanesiyle kaldırılmasına tepki gösteren CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara “Yurttaş her kademede tasarruf yapacak; çocuklarımız günde 1 öğünden dahi mahrum bırakılacak; ama saraydaki israf ‘itibar’ uğruna makbul görülecek; böyle bir çelişkiyi asla kabul etmiyoruz” dedi.

YILDIRIM KARA: SARAYA SINIRSIZ OLAN KAYNAKLAR DEPREMZEDE ÇOCUKLARA MI SINIRLI?

MEB’in ‘kaynak yok’ diyerek uygulamayı devam ettirmemesine tepki gösteren CHP’li Kara, “Geçtiğimiz aylarda mahkeme, Tuzluçayır Kadınları Dayanışma Derneği'nin Milli Eğitim Bakanlığına açtığı davayı reddetti. Devletin çocuklara ücretsiz yemek sağlama yükümlülüğü olmadığını belirtilerek, "kaynakların sınırlı olduğu" gerekçesini öne sürdü. Hükümet, kaynaklarını öğrencinin bir öğün yeterli beslenmesine harcamıyorsa nereye harcıyor?​” diye sordu.

DEPREMZEDE ÖĞRENCİLERE DESTEK İÇİN NE HAZIRLIK YAPILDI?

Hatay’daki öğretmenlerin verilen yemeklerin bir öğrencinin ihtiyacı olan besin değerlerine yönelik hazırlanmadığı ve denetlenmediğini belirtiğini dile getirden Kara; “Depremi yaşamış, sayısız travma atlatmış, evini kaybetmiş, ailesinin ekonomik durumu büyük darbe almış çocuklara yeterli beslenme desteği bile verilemediyse bugüne kadar çocuklarımız için ne yapıldı? Bakanlığa bu konuda bir soru önergesi verdik; cevabını bekliyoruz” diye konuştu.

NERMİN KARA’NIN CEVAPLANDIRILMASINI İSTEDİĞİ SORULAR

◼ 2022-2023 eğitim-öğretim yılında başlatılan ve sadece bir dönem sürdürülen beslenme desteği bu programın yalnızca bir dönemle sınırlı kalmasının gerekçesi nedir?

◼ Depremden etkilenen 11 ilde devam ettirilen beslenme desteği uygulaması, 'Kamuda Tasarruf Tedbirleri' altında 2024-2025 eğitim öğretim yılında sonlandırılacak olmasının gerekçesi nedir?

◼ Eğitim kurumlarında sadece okul öncesi eğitim olmaksızın, öğrencilerin yeterli ve dengeli beslenebilmesi için Bakanlık tarafından herhangi bir program veya proje planlanmakta mıdır? Planlanmakta ise bunun detayları ve takvimi nedir?

◼ Yetersiz beslenme nedeniyle gelişim sorunları ve hastalıkları yaşayan öğrencilere dair Bakanlık herhangi bir çalışma yürütmekte midir? 

Fotoğraf: Ekmek ve Gül