Tarsus’taki hal işçisi kadınlar: Eşit işe eşit ücret
Tarsus Hali’nde çalışan kadınlar, erkek işçilerle aynı işi yapmalarına rağmen eşit ücret alamadıklarını belirterek, ‘sosyal güvence ve eşit işe eşit ücret’ talebinde bulundu.

Mersin’in Tarsus ilçesinde bulunan Yaş Sebze ve Meyve Hali’nin paketleme bölümünde çalışan kadınların zorlu çalışma koşullarına rağmen sosyal güvenceleri yok. Günde 10-12 saat çalışan kadınlar, çalışma koşullarının düzeltilmesini ve sosyal güvence istiyor. 13 yaşında tarım işçisi olarak çalışmaya başlayan dört yıl önce ise sebze halinde paketleme işçisi olarak çalıştığını ifade eden 25 yaşındaki Rengin Demir, günlük 120 lira kazandığını belirtti. Sebze ve meyveleri kasaların içine yerleştirdiklerini ve gün boyu ayak ve ellerinin su ile temas ettiğini söyleyen Demir, “Kışın soğuktan, yazın da sıcaktan perişan oluyoruz. Burada 7 kişinin işini 5 kişi yapıyoruz. Mecbur başka bir iş yok, ülkede zaten çok sayıda işsiz var. Kimseye muhtaç olmamak için çalışıyoruz” dedi.

‘BİRÇOK KADIN BEL FITIĞI OLDU’

Güvencesiz çalıştıklarını, kaza geçirdikleri takdirde masrafları karşılamak zorunda kaldıklarını söyleyen Demir, ağır çalışma koşullarının kimi hastalıklara neden olduğunu ifade etti. Yoğun bir şekilde meyve-sebze tozu soludukları için birçok kadın emekçinin astım ve bronşit gibi hastalıklara yakalandığını ifade eden Demir, halde çalışan kadınların kasaları kaldırdıkları ve diz üstü oturdukları için ayak, bel ve sırt ağrısı çektiğini, birçok kadının da bel fıtığı olduğunu vurguladı.

‘EŞİT İŞE EŞİT ÜCRET İSTİYORUZ’

15 yıldır halde çalışan 29 yaşındaki Azime Baykara da, çalışma koşullarının zorluğuna değindi. “Kadınlar bütün işlerde olduğu gibi bu işte de erkeklerle eşit ücret alamıyor” diyen Baykara, bu eşitsizliğin ortadan kaldırılmasını istedi. Baykara, kadınların yaşadıkları sorunlara şöyle değindi: “Çalıştığımız birçok sektörde işçi bile sayılmıyoruz. Bana göre insanların emeğinin yok sayılması kadına yönelik ekonomik bir şiddettir. Mecburiyetten geliyoruz. Bizim talebimiz emeğimizin yok sayılmamasıdır. Yasada bizim bir statümüz olsun ve iş hayatında erkeklerle eşit şartlarda çalışmak istiyoruz.”


‘KÖLE DEĞİLİZ’
Biber paketleme işinde çalışan 23 yaşındaki Dersim Demir ise, yaklaşık 5 yıldır sebze halinde çalıştığını söyledi. Yazın artan sıcakların yanı sıra sabahın erken saatlerinden, akşam geç saate kadar çalışmanın kendisini çok zorladığını aktaran Demir, “yaptığımız iş çok zor. 5-6 kadın paketleme işçisi, 25 ile 35 tonluk bir TIR’ı doldurmak zorunda. TIR çıkmadan biz de çıkamıyoruz. Belli bir maaş yok. Kaç gün gittiysen o kadar para alıyorsun. Sebze halinde bazı kadınlar çift vardiye çalışıyor. Bu saatlerin bir an önce düzeltilmesi gerekiyor. Kendimize ait sosyal bir hayatımız yok. İnsanız, köle değiliz” dedi.

Haber-Fotoğrarf: Mezopotamya Ajansı


İlgili haberler
Hal işçisi kadınların hali perişan

Mersin Yaş Sebze ve Meyve Hali’nde paketleme işinde çalışan kadınlar, ağır çalışma koşullarında güve...

Grev yapan hal işçisi kadınlar istedikleri zammı a...

Mersin Halinde paketleme ve yükleme işinde çalışan çoğunluğu kadınlardan oluşan işçiler, günlük yevm...

Mevsimlik tarım işçisi kadınlar: Kadın olarak daha...

Tarım mevsimi boyunca il il dolaşarak işçilik yapan, koronavirüs korkusuyla çalışan mevsimlik tarım...