Van Star Kadın Derneği, 2020 yılına ait faaliyet raporunu dernek binasında yaptıkları basın toplantısı ile kamuoyu ile paylaştı. Açıklamaya Tevgera Jinên Azad (TJA) aktivistleri ve çok sayıda kadın katıldı. Raporu Star Kadın Derneği üyesi Serap Güvenç okudu.
‘BASIN ŞİDDETİ MEŞRU HALE GETİRME ALIŞKANLIĞINDAN VAZGEÇMELİ’
Yaşamın her alanında şiddetin var olduğunu ifade ederek, şiddeti engellemek için bütün kurumları içine alan köklü bir yaklaşımın olması gerektiğini söyleyen Güvenç, “Erken yaştan itibaren aile öncelikle toplumu değiştirebilecek büyük güç olan okullarda davranış eğitimi, ahlaki eğitim ve evrensel değerler eğitiminin verilmesinin gerekliliği ortaya çıkmaktadır. Günümüzde topluma bir şeyleri duyurmak için hatta yeri geldiğinde eğitmek için önemli bir işlev gören medyanın işlevi önemlidir. Toplum açısından ele alındığında yazılı ve görsel basın büyük bir etkiye sahiptir. Yapılan dizi, film ve reklamlarda kadına yönelik şiddet, şiddet öğeleri arasında gizli ve açık olarak yer bulunmamaktadır. Kadına yönelik şiddeti meşru gösterecek içeriklere zaman zaman yer verilmektedir. Bunlardan dolayı görsel ve yazılı basındaki bu şiddeti meşru hale getirme alışkanlığından vazgeçilmelidir" dedi.
‘KADINA YÖNELİK ŞİDDET TOPLUMSAL BİR SORUNDUR’
Kadına yönelik şiddetin Türkiye’de ve tüm dünyada sorun olduğuna işaret eden Güvenç, şiddetin mücadele edilmesi gereken toplumsal bir sorun olduğunun altını çizdi. Güvenç, “Kadına yönelik şiddet olgusu, kadının maddi ve manevi bütünlüğüne ağır zarar verilmesi nedeniyle önemli bir halk sorunu olmasının yanı sıra, kadının toplumsal yaşama aktif katılımının önüne geçerek sosyal ve ekonomik kalkınma önünde bir engel teşkil etmektedir. Bu çerçevede yürütülecek çalışmalar, disiplinler arası büyük bir yaklaşımla ilgili, tüm tarafların önleme, koruma ve cezalandırma sosyo kültürel eğitsel ve politik boyutuyla sürecin içerisinde yer almaktadır” şeklinde konuştu.
’24 KADIN BAŞVURDU’
2020 yılında derneklerine 24 kadının başvurduğunu ve 55 kişi ile görüşme yapıldığını ifade eden Güvenç, 2’si çocuk, 3’ü genç toplam 9 kişiye sığınak desteği verildiğini aktardı. Güvenç şöyle devam etti: “Bizlere gelen 25 başvuruda çocukların aileleri ve abileri tarafından zorla evlendirilme olayı olurken, başvuran ve medeni durumunu paylaşan yüzde 60’ı resmi nikahlı evli olan kadınların, en yakınları tarafından şiddete maruz kaldıkları ortaya çıktı. Kadınların ve çocukların en çok maruz kaldıkları şiddet biçiminin psikolojik şiddeti olduğu görülürken, yaygın olarak hakaret, tehdit, aşağılama ve çocukları üzerinden tehdit etme olduğu öğrenildi. Kadın ve çocukların ihtiyaç duydukları hukuki psikolojik destek ise kendi derneklerine gönüllü olan avukat ve psikologlar tarafından verildi.”
Haber ve fotoğraf kaynak: Jinnews
İlgili haberler
Van’da cinsel saldırı davası ertelendi
Van’da bindiği otobüste cinsel saldırıya uğrayan Berrin P. Ç.'nin şikayeti üzerine açılan dava 11 Ma...
Van’dan esnaf kadınlar: Ayrımcılığa uğruyoruz!
Van’dan butik çalışanı Saliha ve Eczane çalışanı Berna yaşadıkları ayrımcılıkları anlattı: ‘Sözümün...
Van'da mülteci merkezinde tecavüze soruşturma açıl...
Van Geri Gönderme Merkezinde güvenlik görevlilerinin tecavüzüne maruz kalan mülteci kadın Z.N. davas...
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.