Kocaeli Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’ne bağlı Çocuk Evleri’nde çalışan öğretmen Serap Yılhan, 15 Eylül günü intihar etti. Yılhan’ın, Çocuk Evleri’ndeki çocuklara devlet tarafından gönderilen paraların, çocuklar için kullanılmamasını, kurumdaki yolsuzlukları gündeme getirdiği ve konunun mahkemeye taşındığı öğrenildi.
Yılhan’ın ölümü üzerine bir açıklama yapan Kocaeli Ekmek ve Gül Kadın Dayanışma Derneği üyesi kadınlar, “Serap’ın intiharının baskı sonucunda yaşandığını (Kocaeli Valiliği kabul etmese de) iyi biliyoruz. İşyerlerinde yaşanan baskıdan kurtulmanın öncelikli yolu mücadeleden geçmektedir. Gelin hep birlikte mücadeleyi büyütelim” denildi.
BUNUN ADI MOBBİNG
Kocaeli Ekmek ve Gül Kadın Dayanışma Derneği tarafından yapılan açıklama şöyle:“Geçtiğimiz günlerde ilimizde bir kadın intihar etti. Aslında olaya ne kadar intihar desek de önceki süreçlerine baktığımızda cinayet desek daha doğru olur. Serap Yılhan, 48 yaşındaydı ve 2 çocuk annesiydi, Kocaeli İzmit’te Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’ne bağlı Çocuk Evleri’nde yıllardır öğretmen olarak çalışıyordu.
Serap Yılhan, Çocuk Evleri’ndeki çocuklara devlet tarafından gönderilen paraların, çocuklar için kullanılmadığını gördü. Bunun üzerine ilgili birimlere, kurum müdürü ve satın alma müdürü hakkında şikâyetçi oldu. Ancak çocukların hakkını ararken hedefe kondu. Yapılması gereken denetim, soruşturma gereği gibi yürütülmedi. Eğer yürütülseydi yolsuzluk yapanlara emeklilik ödülü değil ceza verilirdi. Serap kurumdaki baskılara dayanamadı. Çünkü o kimdi ki halkın vergileriyle çocuklar için ayrılan paranın hesabını sorsundu. Kimdi ki devletin memurunu devlete şikâyet etsindi. Elbette ‘hesap sorarsan biz de sana baskı kurarız’lar, ‘hesabını sorarız’lar başlayacaktı. Nitekim başladı da ve Serap’ı intihara kadar götürecek bir hal alan baskıydı bu.
BASKIDAN KURTULMANIN YOLU MÜCADELEDEN GEÇİYOR
Bunun adı mobbing, bunun adı bir şekilde Serap’ı kurumdan uzaklaştırmak için yıldırma-bezdirme politikasıydı. Uygulanan baskı Serap’ı yalnızca kurumdan değil, bütün bir hayattan kopardı. Serap ve nice kadınlar işyerinde maruz kaldığı baskıdan kaynaklı işten ayrılmak zorunda bırakılıyor, psikolojik destek alıyor, intihara sürükleniyor. Özellikle de kadın olduğumuz için mobbingin ne demek olduğunu iyi biliyoruz ve Serap’ın intiharının baskı sonucunda yaşandığını da (her ne kadar Kocaeli Valiliği yapmış olduğu açıklamada kabul etmese de) iyi biliyoruz. İşyerlerinde yaşanan baskıdan kurtulmanın öncelikli yolu mücadeleden geçmektedir. Gelin hep birlikte mücadeleyi büyütelim.”
İlgili haberler
Baskının ve şiddetin habercisi: Kadın intiharları
Psikolog Banu Bülbül, 28 günde en az 28 kadının intihar ettiği ülke tablosunu değerlendirdi. ‘Bu tab...
KHK ile ihraç edilen ve intihar eden Sevgi hemşire...
Üçüncü çocuğuna hamileyken eşiyle birlikte ihraç edildi mesleğinden. Yaşadıkları lojmandan atılmış,...
Bir anne neden engelli oğlunu öldürüp intihar eder...
17 yaşında yüzde 99 engelli Eyüp annesi Seher tarafından başından vurulup öldürülmüş. Sonra anne, in...
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.