Samsun'da E.M'yi sokak ortasında darbeden İbrahim Zarap tutuklandı
Samsun'da İbrahim Zarap adlı erkek eski eşi E.M'yi sokak ortasında çocuğununun gözü önünde dakikalarca darbetti. E.M'ye daha önce de şiddet uyguladığı belirtilen İbrahim Zarap tutuklandı.

Samsun'un Canik ilçesinde İbrahim Zarap (27), 3 yıl önce boşandığı E.M'ye (24) sokak ortasında saldırıp, 5 yaşındaki kızlarının gözü önünde dakikalarca darbetti. Kadının baygın şekilde yerde yattığı, İbrahim Zarap'ın özellikle kafasını hedef alarak tekmelediği görüntüler çevredekilerin cep telefonu kamerasına yansıdı. Şiddete tepki yağarken, İbrahim Zarap tutuklandı.

Olay, saat 21.00 sıralarında Canik ilçesi Karşıyaka Mahallesi'nde meydana geldi. İbrahim Zarap, o gün kendisinde kalan kızları E.M.'yi teslim etmek üzere anne E.M. ile ilçe meydanında bir araya geldi. Bu sırada İbrahim Zarap, eski eşi E.M.'ye saldırdı. İbrahim Zarap, yere yığılan kadına çocuğun ağlamasına, çevredekilerin bağırışlarına rağmen dakikalarca tekme attı, kadının başını yere çarptı.

Yurttaşların müdahalesinin ardından İbrahim Zarap kaçmaya çalıştı ancak yurttaşlar engel oldu. Olay yerine çağrılan polis ekipleri İbrahim Zarap'ı gözaltına alırken, E.M. ise ihbarla gelen sağlık ekiplerince hastaneye kaldırıldı.

Tedaviye alınan E.M.'nin hayati tehlikesinin bulunmadığı öğrenildi. Bir süre müşahede altında tutulan E.M. daha sonra taburcu edildi. Olayla ilgili Aile İçi ve Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Bürosu ekiplerince de soruşturma başlatıldı.

OLAY İNFİAL YARATINCA BAKANLARDAN AÇIKLAMA GELDİ

E.M'ye yönelik şiddet kısa sürede sosyal medyada yayılıp büyük tepki çekince bazı bakanlardan ve yetkililerden açıklamalar geldi.

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Twitter üzerinden paylaşımda bulundu. Bakan Gül paylaşımında, "Samsun’da kadına karşı şiddetin en aşağılık örneklerinden birinin sergilendiği olay hakkında soruşturma başlatıldı. Başsavcılık talimatıyla fail yakalanarak gözaltına alındı. Hukuk gereğini yapacak, failin yaptığı yanına kâr kalmayacak" ifadelerini kullandı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da, kadının sağlık durumu hakkında paylaşımda bulurken kaymakamdan vali ve belediyeye kadar pek çok kişi ve kurum olayın takipçisi oldukları yönünde açıklamalar yaptı.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk da failin en ağır cezayı alması için davaya müdahil olacaklarını bildirdi. Selçuk, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Samsun'da bir kadına, bir anneye uygulanan insanlık dışı şiddet vakasının Bakanlık olarak takipçisiyiz. Failin en ağır cezayı alması için davaya müdahil olacağız. Anneye ve çocuğumuza gereken tüm sosyal hizmet modelleri ve psikososyal destek sağlanacaktır." ifadelerini kullandı.

AKP Sözcüsü Ömer Çelik ve Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun "kadına şiddeti lanetleme" açıklaması yayımlayan isimlerden oldu.

Pek çok kadının şikayetine rağmen şiddet faillerinin cezasız kaldığı, kadını koruyan 6284 sayılı kanun ve İstanbul Sözleşmesi'nin uygulanmadığı, hatta iktidar tarafından sözleşmeden çıkılmanın tartışıldığı bir dönemde infial yaratan şiddet olayının ardından yapılan bu açıklamalar da tepki çekti. Sosyal medyada pek çok kişi, "İstanbul Sözleşmesi'ni uygulayın", "Kadınları korumayanlar, failleri cezalandırmayanlar açıklama yapıyor", "Elektronik kelepçeleri öğrencilere değil şiddet faillerine takın" gibi ifadelerle tepki gösterdi.

BABA İSMAİL M: DEVLETİN BUNLARI SALMAMASI LAZIM

E.M'nin babası İsmail M. gazetecilere yaptığı açıklamada, kızının sağlık durumunun iyi olmasıyla teselli bulduklarını söyledi. Kızının eski eşinden 2,5 yıl önce ayrıldığını ifade eden İsmail M, "Devamlı yapıyor bunu. Devletin bunları salmaması lazım. En ağır cezanın verilmesini istiyoruz. Orada çocuğunun yanında bu hareketi yapıyorsun..." diye konuştu.

KIZ KARDEŞTEN TEPKİ: DAHA ÖNCEKİ ŞİKAYETLERİMİZDE CEZA ALMADI

E.M.'nin kız kardeşi Rümeysa M., ablasının daha önce de bu tür şiddete maruz kaldığını söyleyerek, İbrahim Zarap'ın tutuklanmasını istedi. DHA'ya konuşan Rümeysa M., "Bu ilk olay değil, daha önce de darptan dolayı şikayetçi olmuştuk ve uzaklaştırma aldı, uzaklaştırması bitti. Ben de bu olayı herkes gibi haberlerde öğrendim, video karşıma çıktı. Düşünsenize yaşadığım travmayı. Ablamın yanında yeğenim de var, bir de onun yaşadığı travmayı düşünün. Bazı cezalar verilmediği için bu şiddetti rahat bir şekilde tekrar uyguladı. Daha önceki şikayetlerimizde ceza almadı. Sosyal medyada bu durumu paylaşmak istedim ama ablam istemedi. Ben de kararına saygı duydum. Videodan sonra ben kriz geçirdim ve sosyal medyada paylaşımlar yaptım. Çünkü sosyal medyada gündem olmadan cezasını almıyor. Yeğenimin durumu iyi ama yaşadığı travma çok büyük, şu an güvenli bir yerde anneannesi ve dedesinin yanında. Gerçekten şiddet uygulamaya cesaret edebilecek tüm erkeklerin, bu olaydan sonra buna cesaret edememesini istiyorum. Öyle bir ceza alsın ki kimse buna cesaret edemesin. Umarım hak ettiği cezayı alır ve umarım yaşattığını yaşamadan ölmez" dedi.

TUTUKLANAN ZARAP'IN İFADESİ ORTAYA ÇIKTI

Şiddetin ardından vatandaşlar tarafından etkisiz hale getirilen ve polis ekiplerince gözaltına alınan İbrahim Zarap, emniyette alınan ifadesinin ardından nöbetçi hakimliğe sevk edildi. İbrahim Zarap, "adam öldürmeye teşebbüs" suçundan tutuklandı.

DHA, İbrahim Zarap'ın polise verdiği ifadesinde, "Kızımı teslim ederken bana, 'Sana bir daha kızı göstermeyeceğim' dibi şeyler söyledi. Bir anda gözüm döndü ve sinir krizi geçirmişim. O yüzden böyle yaptım. Olaydan sonra çevredekiler beni darp etti. Eğer kimlikleri tespit edilebilirse hepsinden şikayetçi olacağım" dediğini belirtti. 

İlgili haberler
2020’nin ilk on ayında 397 kadın şiddet sonucu hay...

2020 yılının ilk on ayında 397 kadın erkek şiddeti sonucu yaşamını yitirdi. 151’i ‘şüpheli ölüm’ ola...

Şiddete uğradığınızda neler yapabilirsiniz?

Şiddete uğrama ihtimaliniz varsa ya da şiddet dolu hayatınızı değiştirmek istersiniz ihtiyacınız ola...

İl il 8 Mart 2021 buluşmaları

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde kadınlar ülkenin dört bir yanında, pandemiye, artan baskılara,...