Salcomp'tan bir kadın işçi: 'Üzerimize zincir de vursanız geri adım atmayacağız'
Yaklaşık 800 işçinin çalıştığı Çin sermayeli Xiaomi Salcomp’ta sabah vardiyasındaki işçiler, sendikal haklarının tanınması talebiyle iş bıraktı. Yönetim ise işçilerin üzerine kapıyı kilitledi.

"Sendikal örgütlenme hakkımıza saygı duyulsun, toplu sözleşme süreci başlasın" diyen Salcomp işçileri sabah vardiyasına başlamayarak iş bıraktı. Fabrika yönetimi ise işçilerin üzerine kapıları kilitleyerek dışarı çıkmalarını engellemeye çalıştı. Hamile kadın işçilerin tuvalete gitmesi dahi yönetim tarafından engellenmeye çalışılırken işçiler isyan etti.

Yaklaşık 800 işçinin çalıştığı Çin sermayeli Xiaomi  İstanbul Avcılar’da kurduğu Salcomp fabrikasında işçiler ağır çalışma ve yaşam koşullarına karşı sendikalaşmaya başlamıştı. Patronun sendikal faaliyeti kırma çabası sonucu işten atılan işçiler fabrika önünde direnişe geçmişti. Atılan işçilerin direnişi sürerken Türk Metal sendikası işyerinde yetkiyi aldı.

Bu sabah sabah vardiyasında çalışan işçiler, kart bastıktan sonra iş başı yapmayarak fabrikanın bahçesinde toplandı. Türk Metal Sendikasının örgütlü olduğu fabrikalardan gelen işçiler de, Salcomp işçilerini yalnız bırakmadı.

İşçilerin iş bırakma kararının ardından fabrika yönetimi ise kapıları kilitleyerek içerideki işçilerin dışarı çıkmasını engellemeye ve direnişteki işçilerin de içeridekilerle bağlantı kurmasını engellemeye çalıştı.

Hamile kadın işçilerin tuvalete dahi gitmesine izin verilmezken duruma tepki gösteren bir kadın işçi: "Biz hakkımızı istiyoruz. Biz 6 ayda çok güzel sayılar çıkardık. Biz tuvalete gitmedik, su içmedik. Bizi insan yerine koydunuz mu? İK'ye gittik, azarladılar. Müdüre gittik, azarladılar. Üretim mühendisi geldi, azarladı. Bizi insan yerine kim koydu? Siz de ancak şimdi insan yerine koyuyorsunuz. Sendika geldiği zaman değil, bizim yanımıza daha önce gelecektiniz. Biz paramızı alamadık. Köle gibi çalışmak isteyen varsa hepsi içeri geçsin ama insan gibi çalışmak isteyen varsa, hakkını almak isteyen varsa bizimle beraber dışarıya gelsin. Bizim Türk Metal sendikasıyla artık yolumuz bir. Üstümüze zincir de vursanız geri adım atmayacağız" dedi.


İş bırakmanın diğer vardiyalarda da devam edeceğini belirten Türk Metal Sendikası yetkileri fabrika önünde işçilere seslenerek "Burada işçilerin sendika seçme hakkına saygı duyacaksınız, er yada geç Salcomp patronu masaya oturacak.Bu mücadele sonuna kadar devam edecek, mücadeleyi toplu sözleşme süreciyle taçlandıracağız" dedi.

Fotoğraf: Evrensel

İlgili haberler
Kadın işçiler olarak haklarımızı öğrenmeliyiz

Toplantıya katıldığım günden beri düşünüyorum. Ezilen büzülen, hor görülen bir işçiyim ben. Bu ülked...

AdkoTurk’un kadın işçileri hem TİS hem grev hakkı...

Patronlar ve yöneticiler, işçileri sendikaya üye olmaktan ve greve çıkmaktan vazgeçirmek için her tü...

ETF’de birliğin de direnişin de öncüsü kadın işçil...

‘Direniş ve eylemlerde ilk günlerde kadınlar fotoğraf karelerine girmemek için çok çabalıyordu. Ama...