Sakarya’da saldırıya uğrayan işçiler: Yakılmakla tehdit edildik
Sakarya’da maruz kaldıkları ırkçı saldırıyı anlatan Kürt işçiler, eşyalarıyla birlikte yakılmakla tehdit edildiklerini ve aramalarına rağmen jandarmanın gelmediğini dile getirdi.

Mevsimlik işçi olarak fındık toplamak üzere gittikleri Sakarya’nın Ortaköy ilçesine bağlı Sırt Mahallesi’nde, ırkçı saldırıya uğrayan Kürt işçiler, saldırının ardından memleketleri Mardin’in Mazıdağı ilçesine bağlı Kelekê (Yücebağ) Mahallesi’ne döndü.

Mezopotamya Ajansından Ahmet Kanbal’a konuşan işçiler, ilk iş hastaneye giderek darp raporu aldıklarını söyledi. Ardından evlerine dönen işçilerin yaşadığı mahalle muhtarını arayan İlçe Jandarma Komutanlığı, işçilerin ifadeleri alınmak üzere karakola gelmelerini istedi. Jandarma, köye giriş ve çıkışları yasakladı.

HAKARETE MARUZ KALDILAR

Saldırıya maruz kalan işçilerden Hadra Demir, dün olayın yaşandığı gün saatlerinde keyifli bir şekilde işe gittiklerini belirtti. Fakat işverenin torununun hakaretlerine maruz kaldıklarını paylaşan Demir, sonrasında işverenin de kendilerine “İt sürüleri, hayvan sürüleri” diyerek hakaret etmeye başladığını anlattı.

 Ağza alınmayacak ağır küfürlere maruz kaldıklarını aktaran Demir, bunun üzerine bahçeden çıktıklarını ifade etti.

Bahçeden çıkıp başka bir alana geçtikleri sırada kendilerine fiziki saldırıda bulunulduğunu kaydeden Demir, “Biz de bunun üzerine ‘Yaşlıdır, uğraşmayalım’ deyip gittik. Yanımıza gelene de memlekete gideceğimizi söyledik. O bizi götüreceğini söyledi. O kişi bizi eve kadar götürdü. O sırada işveren, çocuklarını arayarak köye çağırdı” diye belirtti.

O sırada işverenin oğlunun amcasına saldırdığını dile getiren Demir, araya giren ağabeyinin de yumruklu saldırıya maruz kaldığını söyledi. Yaşanan saldırının giderek büyüdüğünü ifade eden Demir, kendilerinin de saldırıya uğradığına dikkati çekti.

‘JANDARMAYI ARADIK GELMEDİLER’

Sakarya Valiliğinin olayı çarpıtan açıklamasına da değinen Demir, şunları söyledi:

“Olayın yalan olduğunu söylüyorlar. Allah’tan medya aracılığı ile ortaya çıktı. Biz telefon da ettik, kimse gelmedi. Defalarca jandarmayı aradık gelmediler. Sonra baktık jandarma gelse bile onlara yardımcı olacak; iptal ettik. ‘En iyisi Allah’tan bulsunlar’ dedi.”

Saldırganlar için “Faşist” diyen Demir, “17 gün önce gittik oraya. Bize her gün hakaret ediyorlardı. 3 gün çalışıyorduk, bazen 3 günü bir gün sayıyordu. Biz de mecburi idare ediyorduk” cümleleriyle sömürüyü anlattı.

‘KÜRT YOKTUR’ DİYORLARDI

Saldırıya uğrayan Tuba Demir ise harçlıklarını çıkarmak için Sakarya’ya gittiklerini ve günlük 90 TL’ye çalıştıklarını dile getirdi.

Olayın ardından jandarmaya haber vereceklerini söylemeleri üzerine saldırganların, “İsterseniz Kürtlerin bütün sülalesini, isterseniz jandarmanın sülalesini çağırın. Jandarma benim arkamda. Ben serbest kalırım” dediğini aktaran Demir, yaşadıklarının ırkçılık ve faşizm ile alakalı olduğunu söyledi.

Demir, “Bugüne kadar hangi patronlara gittikse hepsi faşistti, ırkçıydı. Hepsinin isimlerini de verebilirim. ‘Biz tekiz. Bizden başka kimse yoktur. Kürt yoktur’ diyorlar. Sanki Allah bir tek onları yarattı” ifadelerini kullandı.

‘JANDARMA GELECEK DİYE ELBİSELERİNİ YIRTTI’
Mezopotamya Ajansı tarafından olaya dair yayınlanan görüntülerde yer alıp, yeşil tişörtlü bir erkek tarafından darbedildiği görülen Şilan Demir de karşı karşıya kaldıklarını anlattı. Hakarete maruz kaldıklarını dile getiren Demir, ağza alınmayacak sözlere rağmen alttan almaya çalıştıklarını belirtti.
Demir, hakaretleri kabul etmeyeceklerini söylemeleri üzerine saldırıya uğradıklarını dile getirdi.
Kendisine tokat atıldıktan sonra kardeşlerinin kendisini eve almaya çalıştığını söyleyen Demir, Kadir Cebecioğlu isimli kişinin saldırmaya devam ettiğini kaydetti.
Gitmemeleri durumunda eşyalar ile beraber yakılmakla tehdit edildiklerini aktaran Demir, “Biz tam gidecekken bizi dövmeye çalışanlardan biri olan Kadir Cebecioğlu elbiselerini yırtmaya başladı. Yüzünü parçalamaya başladı. Biz de şaşırdık. Jandarma gelecek diye öyle yaptı” diye konuştu.
Demir, Kadir Cebecioğlu isimli kişinin, “Beklerseniz sizi gebertiriz. Burası Mardin değil. Burası bizimdir. Burası Mardin’e benzemez. Burası bizim memleketimiz, jandarma bizim yanımızda, asker bizim, kimse sizi burada tutmaz” şeklinde ifadeler kullandığını aktardı.
Jandarmanın kendilerini neden beklemediğini sorduklarını dile getiren Demir, bunun üzerine öldürülmekten korktuklarını söylediklerini ifade etti.
Demir, maruz kaldıkları uygulama karşısında suç duyurusunda bulunacaklarını paylaştı.
Bir diğer işçi Nevroz Demir de her şeyin bir anda geliştiğine dikkati çekerek, haklarını arayacaklarını vurguladı.


İlgili haberler
Gündelik ırkçılığa bir de böyle bakın

Siyahlar beyazlarla aynı hastaneye, kuaföre bile gidemiyor, aynı tuvaletleri kullanmaları yasak,beya...

Mahallemizde mültecilere yapılan ırkçılık

Antep'ten Ebal Orucak, sokağında mültecilere yönelik gerçekleşen ırkçı saldırıyı yazdı: "Tekrar sord...

Irkçılığın engellerini ırkçılığa karşı yazarak aşt...

Yahudi olduğu için eserlerini basmasına izin verilmeyen Elisabeth Langgässser bu duvarı ırkçılığa ka...